11/09/2017

Creatie A Symphony of Trees van Piet Swerts in de Sint-Maartenskathedraal in Ieper

Piet Swerts In september 2017 wordt A Symphony of Trees van de Vlaamse componist Piet Swerts (foto) gecreëerd in de Sint-Maartenskathedraal in Ieper, honderd jaar na de Derde Slag bij Ieper en vijftig jaar na de uitvoering van het War Requiem van Benjamin Britten in dezelfde kathedraal. A Symphony of Trees is een hommage aan de stad Ieper en dichter-componist Ivor Gurney.

In de lente van 2015 werden 138 herdenkingsbomen geplant in Ieper. De hoogstammige olmen markeren de ligging van het front in 1915-1917. Toen de Britse soldaat, dichter en componist Ivor Gurney in augustus 1917 aankwam bij het front van de Ieperboog, waren vele bomen al gesneuveld. Diep geschokt door de vernieling van de natuur schreef Gurney over de dorre, verminkte bomen als een symbool voor het menselijke lijden. De bomen groeiden terug, net als het heropgebouwde Ieper - als blijvende getuigen van de gruwelen van een wereldoorlog. A Symphony of Trees wil de luisteraar een beklijvende en louterende emotionele ervaring meegeven die onbewust een meta-reflectie wordt over de wansmakelijke onzin van onmenselijk lijden.

Symfonieorkest Vlaanderen o.l.v. David Angus, solisten Thomas Blondelle en Lee Bisset, en maar liefst elf (kinder)koren zetten hun schouders onder A Symphony of Trees. Deze samenwerking belooft spektakel en verstilling in een kathedraal die (na 100 jaar opnieuw) mee een hoofdrol opeist.

Praktische info :

Symfonieorkest Vlaanderen : Piet Swerts, A Symphony of Trees
Vrijdag 15 en zaterdag 16 september 2017, telkens om 20.30 u
Sint-Maartenskathedraal - Ieper


Meer info : www.symfonieorkest.be

Extra :
Piet Swerts : www.pietswerts.be, www.cebedem.be, www.matrix-new-music.be en youtube

19:42 Gepost in Concert, Muziek | Permalink |  Facebook

Muziek met het aura van de Noorse fjorden in dialoog met Lucien Goethals

Benedicte Maurseth Twee topmusici, de romaanse kerk van de abdij van Postel verlicht door kaarsen en pure muziek: 100 % Musica Divina. De uit de Noorse Hardangerfjord afkomstige Benedicte Maurseth speelt en zingt onder andere zogenaamde Lydarslåtter, wat 'luisterliederen' betekent. Voor haar zijn deze oeroude melodieën sacrale muziek in de ware zin van het woord. Deze muziek met het aura van de Noorse fjorden wordt in dialoog gebracht met Paisajes Interiores (Innerlijke Landschappen) voor fluit solo van de Vlaamse componist Lucien Goethals (1931-2006). Benedicte Maurseth en Karin de Fleyt hebben een belangrijke en waardevolle kwaliteit gemeenschappelijk: het zijn musici die zich bezighouden met het 'niet-zijn' op het podium. Ze zien zich als vehikels voor de muziek. Niet meer, niet minder.

Praktische info :

Benedicte Maurseth & Karin de Fleyt : Lydarslåtter / Lucien Goethals
Vrijdag 15 september 2017 om 19.30 u
Abdij van Postel


Meer info : musica-divina.be

Extra :
Lucien Goethals op www.matrix-new-music.be en youtube

Elders op Oorgetuige :
Musica Divina op zoek naar een nieuwe hemel en een nieuwe aarde, 11/09/2017
In memoriam Lucien Goethals : een gesprek uit de archieven, 14/12/2006

19:27 Gepost in Concert, Festival, Muziek | Permalink |  Facebook

Exclusieve voorstelling European Chamber Music Academy in de Bijloke

European Chamber Music Academy Samen met Muziekcentrum De Bijloke en School of Arts zal Gent Festival de European Chamber Music Academy (ECMA) hosten tijdens de tweede week van september. De ECMA biedt een doorgedreven opleiding aan kamermuziekensembles aan, in de schoot van toonaangevende Europese festivals, universiteiten en conservatoria. Een schare vermaarde docenten (met onder andere leden van het Artis Quartett, Ysaÿe Quartet, Fauré Quartett, Florestan Trio en vele andere klinkende namen) werkt intens met de jonge ensembles samen, om hen in navolging van hun muziekstudies, nieuwe artistieke impulsen te geven en hen onder te dompelen in de wereld van de kamermuziek. Een studie aan de ECMA beslaat verschillende jaren en volgt na een uitgelezen selectie.

Gent Festival wil dit buitengewone Europese netwerk nu ook een plek in België geven. Vijf dagen lang nemen musici uit de kamermuziekwereld enkele jonge ensembles onder hun vleugels. Als kers op de taart van deze intensieve masterclasses brengen zij op donderdag 14 september een exclusieve voorstelling. Dit unieke en intieme concert van aanstormend jong talent mag je zeker niet missen. Daarnaast kan je vrij in- en uitlopen om de masterclasses in het Muziekcentrum De Bijloke mee te maken.

Praktische info :

Exclusieve voorstelling European Chamber Music Academy
Donderdag 14 september 2017 om 20.00 u
Muziekcentrum de Bijloke - Gent


Meer info : www.gentfestival.be en www.bijloke.be

Elders op Oorgetuige :
Flash Forward : Gent Festival omarmt de toekomst vol vertrouwen en nieuwsgierigheid, 8/09/2017

19:07 Gepost in Concert, Festival, Muziek | Permalink |  Facebook

Musica Divina op zoek naar een nieuwe hemel en een nieuwe aarde

Musica Divina Tussen 15 en 30 september 2017 zoekt Musica Divina 'een nieuwe hemel en een nieuwe aarde'. Met dit festivalmotto presenteert Jelle Dierickx zijn eerste programma als directeur van Festival van Vlaanderen Kempen. Het Festival en de Provincie Antwerpen nodigen talrijke Belgische en internationale topmusici uit in abdijen, begijnhoven en kerken in de Kempen. Ze laten liefhebbers genieten van een breed aanbod aan concerten, talrijke verdiepende activiteiten en het gloednieuwe project Poesia Divina, in het UNESCO werelderfgoed van de provincie.

Een nieuwe hemel en een nieuwe aarde
Het motto Een nieuwe hemel en een nieuwe aarde is ontleend aan Apokalyps 21,1: "En ik zag een nieuwe hemel en een nieuwe aarde". "In deze turbulente tijden kan muziek ons helpen om ons bestaan en onze spiritualiteit op een nieuwe manier te definiëren", aldus directeur Jelle Dierickx. "Dit zoeken we niet enkel in hemelse muziek, maar ook in poëzie." In het nieuwe project Poesia Divina werden negen Vlaamse dichters waaronder Jeroen Theunissen en Sofie Verdoodt gevraagd om een 'psalm' te vervaardigen uitgaande van het motto. Jelle Dierickx: "Net als muziek kan poëzie ons helpen een glimp op te vangen van deze mogelijke nieuwe hemel en nieuwe aarde. Het is wat in het zenboeddhisme satori wordt genoemd: een verlicht moment."

Musica Divina Abdijenweekend
Musica Divina opent met het Musica Divina Abdijenweekend. In de abdijen van Postel, Tongerlo en Averbode brengen Benedicte Maurseth, Karin de Fleyt, het Goeyvaerts Strijktrio, Leandro Marziotte, Capriola Di Gioia en Cappella Amsterdam sacrale muziek die reikt van de renaissance tot vandaag. Voor wie zich verder wil verdiepen in het Festivalmotto en de muziek is er de populaire lezing De Grote Vragen van journalist en filosoof Joël De Ceulaer, de documentaire Het geheim van Boccherini en Poesia Divina waarbij enkele dichters hun nieuwe psalm komen voordragen. Om ten volle van de abdijsfeer te profiteren zijn er onder andere abdijmaaltijden en rondleidingen door de paters.

Vele verjaardagen
Vervolgens trekt Musica Divina langs de begijnhoven en kerken van Lier, Mechelen, Hoogstraten, Geel, Herentals en Turnhout. Opvallend zijn de vele verjaardagen die deze editie van Musica Divina met zijn artiesten viert. Het Ricercar Consort laat het Monteverdijaar niet aan hen voorbij gaan in de Sint-Amandskerk te Geel. In 2017 is het 450 jaar geleden dat de Italiaanse componist het levenslicht zag. In de Sint- Waldetrudiskerk te Herentals wekken het Lautten Compagney en het Calmus Ensemble vijfhonderd jaar reformatie tot leven. Goeyvaerts trio (20 jaar), Capriola di Gioa (10 jaar) en het Berlijnse niniwe (15 jaar) kunnen dan weer hun eigen kaarsjes uitblazen. Musica Divina laat zich verder niet beperken tot de Westerse muziek en levensbeschouwingen. Voor een unieke mix van Oost en West kan u bijvoorbeeld terecht in de Begijnhofkerk van Turnhout waar het Belgische Ausonia barokmuziek verbindt met Japans Nô-theater.

Praktische info :

Musica Divina
Vanvrijdag 15 t.e.m. zaterdag 30 september 2017
Op verschillende locaties in de provincie Antwerpe
n

Het volledige programma en alle verdere info vind je op musica-divina.be

Bekijk ook de nieuwe trailer van Musica Divina

18:42 Gepost in Concert, Festival, Muziek | Permalink |  Facebook

Bozar Electronic Arts Festival geeft zo breed mogelijke kijk op alle elektronische kunsten

Bozar Electronic Arts Festival Het multidisciplinaire Bozar Electronic Arts Festival (BEAF) palmt voor de zesde keer het hele Paleis voor Schone Kunsten in. Het meerdaagse festival geeft een zo breed mogelijke kijk op alle elektronische kunsten, op de cutting edge tussen kunst en technologie.

Met Jóhan Jóhannsson, componist van de soundtracks voor o.a. Arrival en de nieuwe Blade Runner, heeft het festival een minimalistische Oscar nominee als muzikale headliner. Tijdens het lange en bijzonder eclectische muziekweekend (26 tot 30.09) komt ook de veelzijdige Australiër Ben Frost z’n nieuwe plaat voorstellen, en de Amerikaanse componist William Basinski ziet de Belgische première van z’n emotionele eerbetoon aan David Bowie. Producer en shoegazer Pantha du Prince brengt een exclusieve show, en de Japanse avant-garde queen Phew komt na 20 jaar met een nieuw album. Onder de verschillende performances in de indrukwekkende Hortahal is er SpaceTime Helix,  waarvoor kunstenares Michela Pelusio zelf een opto-akoestisch instrument creëerde.

De laureaten van de internationale wedstrijd voor innovatie, STARTS Prize 2017, onthullen hun winnende installaties, en zes vrouwelijke Belgische kunstenaars gaan aan de slag met technologie en wetenschap in de expo Tendencies. De expo FEAT toont zes werken, het resultaat van collaboratief wetenschappelijk onderzoek, waarin kunstenaars uit hun comfort zone treden en oplossingen zoeken voor verschillende problemen, van CO2-opslag tot de monitoring van vervuiling.

Estland, digitaal pionier in Europa, neemt het Europees Voorzitterschap over en toont, naast state of the art cybertheater met Demultiplexia (op 14.09), een selectie verbluffende digitale videokunst in Archeology of the Screen. The Estonian Example, de tentoonstelling die ook BOZAR Lab zal inhuldigen, de gloednieuwe ruimte voor mediakunst bij BOZAR. Alle tentoonstellingen zijn gratis en lopen van 14 tot 30.09.

Praktische info :

Bozar Electronic Arts Festival
Van donderdag 14 t.e.m. zaterdag 30 september 2017
Bozar - Brussel


Het volledige programma en alle verdere info vind je op www.bozar.be

08/09/2017

Musica Sacra Maastricht : vier dagen vol muziek rond het thema 'In het begin'

Musica Sacra Maastricht De derde week van september staat Maastricht ook dit jaar weer in het teken van Musica Sacra Maastricht. De 35ste editie van dit festival vindt plaats van donderdag 14 t/m zondag 17 september. Wederom dienen vele historische locaties in Maastricht als decor voor verrassende concerten en voorstellingen. Een wervelend kunstenfestival met een rijk programma, dat is Musica Sacra Maastricht. Met muziek, dans, theater, performance, film en beeldende kunst, ieder jaar samengebracht vanuit een thema. Vier dagen vol muziek - van gregoriaans tot hedendaags, van west naar oost, van delicaat tot groots - dans, theater, performance, film en beeldende kunst, deze editie samengebracht rond het thema 'In het begin'. Musica Sacra Maastricht nodigt bezoekers uit om samen stil te staan bij deze actuele thematiek. Het uitgebreide festivalprogramma biedt voor elk wat wils, van jong tot oud, van ontdekker tot kenner. Naast (betalende) concerten met wereldpremières, voorstellingen en exposities zijn er ook veel gratis activiteiten.

Thema: In het begin
Musica Sacra Maastricht viert dit jaar zijn 35e verjaardag. En dat wordt gevierd met een nieuwe erkenning en meerjarige subsidiëring als toonaangevend kunstenfestival in Nederland. Welk thema past daar dan mooier bij dan In het begin?
Natuurlijk, vanuit de identiteit van het festival, omdat het zo verwijst naar dat ene ondeelbare, allesomvattende en tegelijk onbevattelijke moment. Voor wetenschappers het initiële van de Big Bang. Voor godsdiensten en mythologieën de schepping, als resultaat en bewijs van hogere machten. En de mens die dat moment vanuit zijn gebrekkige begrips- en voorstellingsvermogen met ongeloof benadert: "Maar er was toch zeker iets daarvóór?" Terwijl 'In den beginne' hem ook inspireert tot talloze interpretaties en uitingen in de kunsten.

Zeker past het thema mooi vanwege de weemoed die erin schuilt. Het nostalgische terugblikken op een geïdealiseerde of paradijselijke, maar verloren wereld. De mens die bijvoorbeeld verzucht: "In het begin waren we zo verliefd." En ook dat was aanleiding tot vele representaties in de kunsten.

Maar 'In het begin' past vooral zo mooi omdat het de onontkoombare levensdrift van de mens vervat en dus de opdracht in zijn leven. Namelijk om er individueel en samen iets van te maken. Om door goed waarnemen en aandachtig luisteren nieuwe inzichten te verwerven en daarnaar te handelen. Door nieuwe avonturen aan te gaan: oude onvruchtbare relaties in te wisselen voor nieuwe vruchtdragende, het vorige leven adieu te zeggen en te verkassen, uit de kast te komen en het over een andere boeg te gooien, een revolutie te ontketenen. Zo wordt ons bestaan er een van telkens opnieuw beginnen. Het repetitieve van het leven. Zo u wilt: de repetitie van het leven.

De kunsten waarop deze zevende lustrumeditie van Musica Sacra trakteert, brengen de bezoeker in de stemming om te reflecteren op de vraag of en hoe een nieuw begin voor jezelf, de ander, of de maatschappij noodzakelijk is. Het zijn deze bezinningsmomenten die de intrinsieke waarde van de kunsten blootleggen. Het bezoek aan dit verjaardagsfeest ruikt in elk geval naar een goed begin!

Enkele highlights :

Il Gardellino : Joseph Haydn, Die Schöpfung
Dit concert vind plaats op donderdag 14 september om 20.00 u in Sint Lutgardiskerk in Tongeren (B) en zondag 17 september om 16.30 u in de Sint Janskerk in Maastricht

Eind 18de eeuw beschikken veel hoven niet langer over de middelen om een orkest te onderhouden. Ze beperken zich tot een ‘Harmoniemusik’ voor houtblazers: deels originele werken, maar ook vaak zelf gemaakte arrangementen van symfonieën, opera’s en oratoria. Zo bewerkt hoboïst Jiří Družecký voor het ensemble van aartshertog Joseph Anton Johann in Buda, Haydns oratorium Die Schöpfung.

Haydn componeert het na zijn twee verblijven van telkens anderhalf jaar in Londen, en maakt gebruik van een libretto dat eigenlijk bedoeld was voor Händel, gebaseerd op het boek Genesis, Psalmen en Miltons Paradise Lost. Het werd bewerkt en vertaald door de keizerlijke bibliothecaris, de Nederlander Gottfried van Swieten. Binnen drie jaar na de première in 1799 in Wenen is het werk al in heel Europa uitgevoerd en geldt het als een van de grootste muzikale successen van die tijd.

Hoboïst Marcel Ponseele treedt voor het festival in de voetsporen van zijn 18de-eeuwse collega Družecký en bewerkt hoogtepunten uit Die Schöpfung voor twaalf musici: blazers en strijkers. Johan Van Cauwenberghe vertelt de zeven dagen van het scheppingsverhaal volgens Genesis. En zo klinkt een bekend werk dat in dit festivalthema thuishoort in een nog ongehoorde versie.

Micha Hamel - Kus de Regen, een wedergeboorte - Ensemble Michamix i.s.m. Toneelgroep Maastricht
donderdag 14/09 om 20.00 u, vrijdag 15/09 om 22.00 u, za 16/09 om 16.30 u en zo 17/09 om 13.00 u in de Bordenhal, Maastricht
Kus de Regen, een wedergeboorte is gebaseerd op Renascence, een 214 regels lang gedicht, dat leest als een levendig verslag van een ingrijpende gebeurtenis, namelijk een spirituele wedergeboorte. De dichteres Edna St. Vincent Millay won er in 1912 de belangrijkste debutantenprijs van de Verenigde Staten mee, en groeide uit tot de belangrijkste Amerikaanse dichteres van de eerste helft van de twintigste eeuw.

Een jonge vrouw loopt door de natuur en wordt gegrepen door de schoonheid van de bergen, de zee en de bossen. Ze besluit in het  gras te gaan liggen en naar de blauwe hemel te kijken. Daar wordt ze overweldigd door de wijdheid van de hemel, en ze ervaart het oneindige. Ze beseft dat ze zelf nietig is, alsook moet ze erkennen dat het zicht op de oneindigheid betekent dat haar eigen zonden en het oneindige leed op aarde zichtbaar worden. Overmand door wanhoop zinkt ze letterlijk in de grond, waardoor het lijkt alsof ze in haar eigen graf komt te liggen. Ze ondergaat een diepe ervaring van haar eigen eindigheid, waarop ze panikeert. Uiteindelijk wordt ze helemaal leeg van binnen. Dan pakken de wolken zich samen en begint het te regenen. De aarde waarmee ze bedekt is spoelt langzaam weg. Na een tijdje breekt de zon door en ligt ze weer gewoon in het frisse gras.  In het besef van haar ontmoeting met de oneindigheid staat ze op, in dankbaarheid voor haar leven en voor de schoonheid van de wereld om haar heen.

Ensemble Donatienne Michel-Dansac : Georges Aperghis, Sextuor, L'Origine des espèces (Nederlandse première)
zaterdag 16 september om 15.00 u in Gashouder, Het Radium in Maastricht

'Muziek maken van alles' is het devies van Georges Aperghis, Griek in Parijs. Vijfentwintig jaar geleden componeerde hij zijn Sextuor - L'Origine des espèces. Het libretto is gebaseerd op Darwins boek On the Origin of Species uit 1859, en op Wonderful Life - over fossielen en het toeval in de evolutie - uit 1989 van de paleontoloog Stephen Jay Gould, aangevuld met populair-wetenschappelijke teksten. Vijf vrouwenstemmen met een cello vertellen in zeventig kleine scènes, op kritische en humoristische wijze, in allerlei samenstellingen, sprekend tot lyrisch zingend, over het ontstaan van het leven in al zijn onvoorspelbare en soms onvoorstelbare vormen, van de oersoep tot de mens. In vijf intermezzi wordt telkens een aspect bezongen van het leven van de vrouw, de levengevende.

Donatienne Michel-Dansac is een van de voornaamste pleitbezorgers van de werken van Aperghis.

Stephen Shropshire : My Everlasting
zaterdag 16/09 om 15.00 u en zondag 17/09 om 16.30 u in Gashouder, Het Radium in Maastricht

Pierre Nora beschrijft in  Les Lieux de Mémoire de toenemende rol die de persoonlijke herinnering speelt in historisch besef en identiteit. Die herinnering is bij hem niet exclusief aan fysieke plaatsen gebonden, maar ook aan symbolen, voorwerpen, foto’s of bijvoorbeeld mensen. In My Everlasting zijn het gestes, poses, bewegingsfrases, waarmee een koppel niet aflatend de momenten van zijn geschiedenis oproept. Totdat zij sterft en hij, wanhopig en machteloos, haar en hun historie tot nieuw leven probeert te wekken. 

SPECTRA Ensemble : Tot slot : een begin
zondag 17 september om 20.00 u in Theater aan het Vrijthof, Maastricht

Tot slot terug naar het begin. Of beter, benadrukt componist Pintscher, Een Begin, één van vele denkbare. B(e)reshit is het eerste woord van de Hebreeuwse Tora, en daarmee ook van het boek Genesis in het Oude Testament van het Christendom.

Vóór dit spectaculaire slot van het festival klinkt Zum Wassermann, onderdeel van Karel Goeyvaerts' opera Aquarius, een soort initiatieritueel bij het aanbreken van een nieuw astrologisch tijdperk. In diens geboortejaar gebruikte Darius Milhaud, Joods zoals Pintscher, jazzelementen in zijn korte ballet  La Création du Monde, gebaseerd op Blaise Crendrars’ compilatie van Afrikaanse scheppingsmythen.
www.spectraensemble.com

Praktische info :

Musica Sacra Maastricht
Van donderdag 14 t/m zondag 17 september 2017
Op verschillende locaties in Maastricht


Het volledige programma en alle verdere info vind je op www.musicasacramaastricht.nl 

21:25 Gepost in Concert, Dans, Festival, Film, Muziek | Permalink |  Facebook

Eerste editie Nuits sonores en European Lab Brussel

Nuits sonores en European Lab Brussels Van 14 tot 17 september 2017 vindt de eerste editie van Nuits sonores & European Lab Brussels plaats. Dit kwalitatief hoogstaande en verbindende evenement staat voor iedereen open en biedt een overzicht van de onafhankelijke cultuurstromingen, discussies over Europa, de diversiteit en het dynamisme van de artistieke en intellectuele scene van vandaag. Dit project is het resultaat van een jarenlange relatie van het festival Nuits sonores (Lyon, FR) met de Europese hoofdstad en is opgevat als een collectief en participatief avontuur met een groot aantal Brusselse cultuurhuizen, deelnemende locaties en media.

Twee extra artiesten op de affiche: Laurent Garnier en Rone
Twee uiterst boeiende artiesten die naam maakten in de internationale electronicascene versterken vandaag de programmering van Nuits sonores, in Paleis 10 van Brussels Expo: de Fransman Rone, die zijn nieuwste livealbum komt presenteren, en zijn landgenoot Laurent Garnier, die de laatste festivalnacht afsluit. Zij maken deel uit van een line-up met het kruim van de hedendaagse Belgische electronicascene (Haring, DC Salas, L’Or du Commun, Kong ...) en met Europese topartiesten als Modeselektor, Khidja, Motor City Drum Ensemble, Leon Vynehall of nog The Hacker.

Het Circuit - programmatie
Voor de eerste festivalnacht, op donderdag 14 september, werkt Nuits sonores Brussel samen met vijf locaties die representatief zijn voor de artistieke en culturele vitaliteit van Brussel. De kwalitatieve en eclectische programma’s zijn gratis of voor € 5,- toegankelijk.
Locaties: AB, Bonnefooi, BRASS, Fuse (i.s.m. Bxl mon amourrr) en Galerie Horta (i.s.m. Garages Numériques)
Met Domenique Dumont, Islam Chipsy & EEK, Raime, Red Axes

Closing Party met Camion Bazar
Voor de afsluiter van zijn eerste editie, zondagnamiddag 17 september in Café Belga, doet Nuits sonores Brussel een beroep op Camion Bazar, een collectief dat een terugkeer naar een feestelijke luchtigheid voorstaat.

Lyon en Brussel, een lang liefdesverhaal
Deze eerste editie van Nuits Sonores en European Lab Brussels is het resultaat van een lang verhaal en van de gemeenschappelijke inzet van het Arty Farty-team in Lyon en van de Stad Brussel. Arty Farty is een onafhankelijke speler in de Europese culturele scene, die al 15 jaar lang nauwe banden onderhoudt met de Belgische hoofdstad, met haar evenementen, kunstenaars­collectieven en culturele instanties. Die belangstelling voor Brussel kreeg spoedig een positieve respons van de Stad Brussel, die al verscheidene jaren evenementen inzet als onderdeel van haar stadsontwikkelingsbeleid. Zo ontstond van beide kanten de wil om een samenwerkings- en coproductieproject op te zetten met de eventteams van Brussels Expo met de bedoeling op de Heizelvlakte een evenement met een sterke identiteit te organiseren.

Nuits sonores en European Lab Brussels
Brussel wordt tot ver buiten de landsgrenzen erkend als een artistiek en intellectueel bruisend centrum; haar emblematische projecten en personaliteiten waren regelmatig te gast bij Nuits sonores en het European Lab in Lyon. Brussel was er overigens in 2013 te gast (in het Carte Blanche-programma) met een uitgebreide culturele focus op de hedendaagse Brusselse muziek-, grafiek- en foodingscenes. Momenteel bereiden Arty Farty, Brussels Expo en de nieuw opgerichte vzw Arty Farty Brussel de eerste editie voor van Nuits sonores en European Lab Brussels. Die heeft de ambitie een veeleisend en innovatief stedelijk laboratorium in het leven te roepen om, over de gemeen­schapsgrenzen heen, de cultuurhuizen en artiesten van de levendige en kosmopolitische Brusselse scene bij elkaar te brengen.

Dit dynamische initiatief vindt plaats in het Paleis 10 van Brussels Expo en in het ADAM-museum (programmering van het Lab). Het wordt eveneens gedragen en medegeorganiseerd door talrijke cultuurspelers in de binnenstad: de Brigittines (+ Beursschouwburg en Ateliers Claus), de AB, de BRASS, de Bonnefooi, de Garages Numériques, La Vallée, de Belga, Recyclart, BOZAR en vele anderen. De Stad Brussel en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest subsidiëren het initiatief.

Praktische info :

Nuits sonores en European Lab Brussels
Van donderdag 14 t.e.m. zondag 17 september 2017
Op verschillende locaties in Brussel


Het volledige programma en alle verdere info vind je op nuits-sonores.be

20:34 Gepost in Concert, Festival, Muziek | Permalink |  Facebook

Luisteren naar de 20ste eeuw : festivalcursus meandert door de hoogtepunten van de nieuwe editie van Festival 20/21

Luisteren naar de 20ste eeuw Davidsfonds Academie en Festival 20/21 presenteren al voor de derde keer de succesvolle festivalcursus Luisteren naar de 20ste eeuw. Met kennis en passie leiden de lesgevers - o.a. Pieter Bergé, de artistieke directeur van Novecento, - je binnen in nieuwe klankwerelden.

De drie cursusavonden overlopen in vogelvlucht het programma van het Festival van Vlaanderen in Leuven: de verrassende veelzijdigheid van Gustav Mahler en Ervin Schulhoff, de ongelooflijk intense muziek van de Russinnen Goebajdoelina en Oestvolskaja, en de eindeloos geschakeerde klankenweelde van de Franse muziek, met Ravel en Debussy als grote boegbeelden. Het openings- en slotconcert van het festival vormen de kers op de taart van deze bijzondere muziekcursus. Als deelnemer krijg je bovendien 25% korting op alle andere festivalconcerten.

De cursus (3 avonden) meandert door de hoogtepunten van de nieuwe editie van Festival 20/21. Over:

  • de veelzijdigheid van Mahler en Schulhoff - di 19/09
  • de ongelooflijk intense muziek van de Russinnen Goebajdoelina en Oestvolskaja - di 26/09
  • de eindeloos geschakeerde klankenweelde van de Franse muziek met Ravel en Debussy op kop - do 12/10

De cursusavonden vinden plaats in Huis van de Polyfonie (Abdij van Park)in Leuven, telkens van 20.00 u tot 22.00 u.
Cursusprijs: € 86 - € 80 (met Davidsfonds Cultuurkaart), inclusief programmabundel en twee concerttickets (ma 25.09.2017 en wo 25.10.2017) t.w.v. € 45.

Meer info : www.festival2021.be en www.davidsfonds.be

20:13 Gepost in Concert, Festival, Muziek | Permalink |  Facebook

Heerlijk nazomeren op gratis outdoor muziekfestival Parklife aan de rand van Gent

Parklife Aan de rand van Gent, midden in de natuur en doordrongen van prachtige muziek, waar relaxen en ontdekken centraal staan: daar vind je het gratis outdoorfestival Parklife! Op zondag 10 september vullen families, foodies en friends voor de derde keer het groene Parkbos. Hemelse klanken zuiveren er de lucht, weren de wolken en doen de grond onder je dekentje galmen.

Muzikale Parkwalk
Ontdek de muzikale Parkwalk en laat je tijdens deze natuurwandeling leiden naar een muzikale poëet in een boom, mysterieus slagwerk verscholen achter de struiken of Bachs prachtige Cellosuites vanuit een serre. Tijdens de Parkwalk (ca. 6 km) val je van de ene verrassing in de andere. Je geniet er op je eigen ritme van de muzikale installaties onderweg en beleeft een onvergetelijke ervaring die al jouw zintuigen prikkelt.  Dit jaar is het parcours van de Parkwalk nog langer, zodat je nog beter van de prachtige natuur kan genieten.

Een greep uit de muzikale parels onderweg:

Heartscopes
We duiken onze muzikale ontdekkingstocht in met een heus klankenparcours. Zet de stethoscoop aan je oren en allerlei verborgen geluiden in alledaagse voorwerpen zullen zich onthullen...

Duo Ikigai
Twee jonge talenten inspireren om je ‘ikigai’ te vinden: de reden waarom je ’s morgens uit dat heerlijke bed kruipt. Wandel mee op de boeiende paden van het duorepertoire met violiste Veerle Van Roosbroeck en celliste Elien Van Alboom.

Magic Wood
Waan je in Australië en ga op zoek naar de woud- en dierengeluiden tussen de bomen. Spits je oren en laat je meevoeren door de diepe, ritmische klanken van de didgeridoo.

Maud Vanhauwaert, Geert Waegeman en Tom Kestens
Maud geeft met Geert op viool en Tom op gitaar een voorsmaakje van hun voorstelling 'Mijn punt is eigenlijk'. Op het spanningsveld tussen poëzie, muziek en experiment. Tussen broos en bruut, tussen grappig en gevaarlijk. Samen scheppen zij een magische wereld, vol ontwapenend spervuur en grootmoedige niemendalletjes.

As one
Dit levendige slagwerkduo brengt een auditief en visueel spektakel. Zoals de naam doet vermoeden, spelen Birgit Eecloo en Jessica Peel ‘as one’ op één marimba. Ontdek welke klassieke meesterwerken zij uit dit instrument toveren.

Taiko
Taiko is bedoeld om levenskracht op te wekken. Grete Moortgat, die als één van de enige Belgen deze eeuwenoude Japanse percussie speelt, verbluft met complexe ritmes en krachtige, fysiek uitputtende bewegingen.

Waterfluitorkest
Vandaag is de solist van het orkest de reuzegrote xylofoon, hij gaat het samenspel aan met een heleboel waterfluiten. Speel mee in het waterfluitorkest en creëer onder leiding van Martien Groeneveld een waar orkestraal muziekwerk!

Maarten en Kobe
Langs het wandelpad verschijnt een idyllisch tafereel: Maarten Vandenbemden, een jonge gitaarbelofte, begeleidt tenor Kobe Baeyens in een sfeervol recital.

Duobaan
Hoe klinkt een waterval van dennenappels? Wat is de klank van boomschors? Hoe klinkt het inpakken van het bos?  Stap in een subtiele performance van Duobaan, met hedendaagse accordeonklanken en het tikken van de tijd…

Praktische info :

Parklife
Zondag 10 september 2017 vanaf 11.00 u
Parkbos Gent


Meer info :

Elders op Oorgetuige :
Flash Forward : Gent Festival omarmt de toekomst vol vertrouwen en nieuwsgierigheid, 8/09/2017

19:43 Gepost in Concert, Festival, Muziek | Permalink |  Facebook

Flash Forward : Gent Festival omarmt de toekomst vol vertrouwen en nieuwsgierigheid

Gent Festival 2017 Gent Festival van Vlaanderen mag dit jaar 60 kaarsjes uitblazen. Het belooft dan ook een heel bijzondere editie te worden, met ongeziene namen als Hollywoodster John Malkovich, mezzosopraan Magdalena Kožená en topdirigent Valery Gergiev. Met het thema Flash Forward omhelst Gent Festival, met een open blik, bijna gulzig, de toekomst!

Artistiek directeur Veerle Simoens: "Flash Forward, het jaarthema, vloeit doorheen het programma in drie subthema's: jong talent, diversiteit en technologie. Meer dan ooit investeren we in de toekomst van jong talent. De Luciano Pavarotti's, Herbert von Karajans en Ann-Sophie Mutters van morgen, ontdek je vandaag in Gent. Daarnaast zetten we in op diversiteit en duurzaamheid: kostbare woorden, complexloos vertaald op het podium. Als derde integreren we technologie en wetenschap, die een voortrekkersrol spelen in maatschappelijke evoluties. Gent Festival onderzoekt en ontleedt, experimenteert en stimuleert verandering!"

Een greep uit het aanbod :

Mariinsky Theatre Orchestra & Valery Gergiev
Zondag 17 september, Sint-Baafskathedraal

Vandaag geldt Valery Gergiev als de meest gevraagde dirigent ter wereld en zijn flamboyante dirigeerstijl is een waar begrip. Gergiev brengt het al even legendarische Mariinsky Theatre Orchestra mee, het orkest waarvan hij al vele jaren chef-dirigent en artistiek directeur is.

The Chineke! Orchestra o.l.v. Roderick Cox
Dinsdag 19 september, Sint-Baafskathedraal

Met The Chineke! Orchestra haalt het Festival een primeur naar Gent: alle musici uit het orkest zijn zwart of behoren tot een etnische minderheid. Chi-chi Nwanoku, gevierde contrabassiste met Nigeriaanse roots, wil met haar orkest een katalysator te zijn voor verandering en diversiteit op het klassieke podium.

Magdalena Kožená
Woensdag 27 september, Opera Gent

Gent Festival wist de Tsjechische sterzangeres en mezzosopraan Magdalena Kožená te strikken voor een concert waarbij ze haar beide passies - Spaanse barokmuziek en ongetemde flamenco - laat verstrengelen. Kožená gaat in dialoog met sterdanser- en choreograaf Antonio El Pipa: zij zingt, hij danst. Een passioneel concert dat nog lang zal nazinderen!

London Chamber Orchestra & Vladimir Ashkenazy
Maandag 2 oktober, Muziekcentrum De Bijloke

De Vijfde Symfonie van Ludwig van Beethoven. Is er een werk dat méér tot de verbeelding spreekt? Het openingsmotief - vier noten slechts! - is zowat de bekendste oorwurm uit de muziekgeschiedenis en heeft een bijna mythische status. Met namen zoals dirigent Vladimir Ashkenazy en het London Chamber Orchestra wordt De Vijfde ongetwijfeld een sublieme belevenis.

John Malkovich & The Music Critic
Woensdag 4 oktober, Capitole

De voorstelling The Music Critic van Hollywoodacteur John Malkovich wordt dit jaar wereldwijd slechts eenmaal vertoond, en wel in Gent! In deze voorstelling laat hij zijn twee liefdes, klassieke muziek en theater, moeiteloos in elkaar overvloeien. En hoe! Malkovich kruipt - omringd door een schare topmusici waaronder Igudesman & Joo - in de rol van muziekcriticus en zorgt voor een grappige, verhalende cocktail met muziek van Mozart, Debussy, Brahms, Chopin, Kancheli, Prokofiev, Schumann,…

En uiteraard ook :

Parklife - Zondag 10 september

Parklife is een gratis outdoor muziekfestival voor families, foodies en friends in het groene Parkbos. Tijdens de Parkwalk (5,5 km) val je van de ene muzikale verbazing in de andere.

OdeGand - Zaterdag 16 september
Deze vijftiende editie palmt opnieuw de Gentse binnenstad in voor een uitzonderlijk muziekfeest op en langs het water. Meer dan 180 internationaal gerenommeerde artiesten verzamelen zich in de idyllische binnenstad, met een oogverblindend spektakel op de Gras- en Korenlei als kers op de taart. Niet voor niets werd OdeGand uitgeroepen tot Strafste Gentenaar 2016!

KidsOdeGand - Zondag 24 september
De Bijlokesite wordt de meest kindvriendelijke plek van Gent! Je beleeft er samen met je baby, kleuter of kind onvergetelijke concerten op kindermaat.

Artbeat -Vrijdag 6 oktober
Klassiek, electro en jazz vloeien naadloos in elkaar over en transformeren tot nieuwe, hybride muziekvormen. Eén enkel ticket geeft je toegang tot alle hoekjes van de Eskimofabriek.

Praktische info :

Gent Festival van Vlaanderen
Van zondag 10 september t.e.m. ma 9 oktober 2017
Op verschillende locaties in Gent


Het volledige programma en alle verdere info vind je op www.gentfestival.be

Bekijk hier al de campagnevideo

19:16 Gepost in Concert, Festival, Muziek | Permalink |  Facebook