26/10/2016

Transit 2016 wordt alweer een weekend vol premières en spannende ontdekkingen

Transit Festival 20/21 is een jaarlijkse ode aan de muziek van de 20ste eeuw en de makers van nu. Na Novecento is nu de de muziek van de 21e eeuw aan de beurt tijdens Transit. Het laatste weekend van oktober wordt alweer een weekend vol premières en spannende ontdekkingen.

Dit jaar overleed Pierre Boulez, maar zijn boude uitspraken zinderen nog na, zoals deze uit 1975: "Ik geloof dat een beschaving die enkel bewaart er één is die zal vergaan omdat die bang is om vooruit te gaan en meer belang hecht aan herinnering dan aan de toekomst." De mengeling van ongebreideld geloof in muzikale vooruitgang, lekker polemisch tekeer gaan en een vleugje dogmatisch denken over esthetiek typeerden Boulez. Tegelijk toont zijn statement een positieve gedrevenheid om te creëren, te vernieuwen, te experimenteren en de artiesten van morgen een podium te bieden. En dat is exact wat Transit ook dit jaar weer doet: passioneel de muziek van de 21ste eeuw brengen, in al haar verscheidenheid. Het levert een weekend op vol premières en spannende ontdekkingen.

Achteruitkijken mag wél, zo bewijst Michael Finnissy, dit jaar 70, die centraal staat in twee concerten: folksongs gefilterd door Beethoven of Schumann-liederen brengt hij naar de 21e eeuw. B'Rock koppelt het instrumentarium van de barok aan avontuurlijke geluiden en Frederik Neyrinck blaast de blokfluit nieuw leven in.

Maar multimedia, elektronica en ruimtelijke effecten vormen misschien wel de belangrijkste verbinding tussen de werken op dit programma: de elektronica van Stefan Prins met het Trio Accanto, de wisselwerking van video met drie creaties voor gitaar bij Nico Couck of de bezwerende mix van drones met visuele projecties in het allereerste Transit Late Night Concert met ChampdAction. Het slotconcert is dan ook toepasselijk geen concert, maar een totaalervaring waarin muzikanten, publiek en de ruimte zelf flexibel worden en iedereen midden in de actie zit.

Vrij 28 okt : B'Rock opent nieuwe klankwereld
Tijdens het openingsconcert verlaat B’Rock de vertrouwde omgeving van de historische uitvoeringspraktijk voor de creatie van gloednieuwe composities. Het aangekondigde werk van Stefan Van Eycken wordt vervangen door de wereldcreatie van On Haiku van Wim Henderickx en is eveneens voor sho (Japans mondorgel) gecomponeerd. Zo voegt elke componist een eigen accent toe: Reza Namavar zorgt voor een vocale inbreng en turntable wizard Matt Wright voor een elektronische toets.

Za 29 okt : Stefan Prins / Ian Pace / Quatuor Diotima / Trio Accanto / ChampdAction
- 11.30 u - Lecture. Stefan Prins tast in zijn muziek de grenzen af van wat echt en wat virtueel is, van wat menselijk en wat technologisch is. Hij komt er uitgebreid over vertellen mét illustraties uit eigen werk.

- 14.00 u - Ian Pace, met legendarische Transitpassages op zijn palmares, is terug met creaties van Lauren Redhead en Patricia de Almeida en werk van Michael Finnissy, Brian Ferneyhough en Luc Brewaeys.

- 17.30 u - Quatuor Diotima, absolute top in het hedendaagse strijkkwartetrepertoire, creëert nieuw werk (een hommage aan Luc Brewaeys) van Annelies Van Parys. Ze brengen ook strijkkwartetten van Enno Poppe en Alberto Posada.

- 20.30 u - Trio Accanto speelt de Belgische première van Mirror Box van Stefan Prins, en zegt daarover "het is een van de beste werken die we gedaan hebben". Ook de internationale boegbeelden Georges Aperghis en Johannes Schöllhorn zijn present.

- 22.30 u - Late Night Concert : ChampdAction dompelt je onder in een hypnotiserend klankbad van de jonge Amerikaanse componist Randy Gibson, die school liep bij opperminimalist La Monte Young.

Zo 30 okt : MATRIX / Nico Couck / Juliet Fraser-Mark Knoop / fieldworks
- 11.30 u - MATRIX. Een bende jonge blokfluitleerlingen uit Jette én Wenen troept samen rond het zinderend nieuw werk van Frederik Neyrinck voor blokfluiten met onvermoede klankkleuren.

- 14.00 u - Nico Couck creëert drie werken op zijn maat gecomponeerd door Oscar Bianchi, Catherine Young en Trevor Baca. Alles voor gitaar solo, akoestisch én elektrisch.

- 17.30 u - Sopraan Juliet Fraser en pianist Mark Knoop creëren Andersen Liederkreis van Michael Finnissy. Enkele korte werken van Finnissy vervolledigen dit verjaardagsportret.

- 20.30 u - Het slotconcert fieldworks-The Otheroom belooft een totaalervaring waarin muzikanten, publiek, dansers en scènische elementen geen vaste plek meer hebben. Je bent vrij om te bewegen of bewogen te worden...

Praktische info :

Transit Festival
Van vrijdag 28 t.e.m. zondag 30 oktober 2016
Het STUK - Leuven


Het volledige programma en alle verdere info vind je op www.festival2021.be

21:18 Gepost in Concert, Festival, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.