02/10/2016

L28_Urban Sound Design Studio in Brussel

L28_Urban Sound Design Studio Caroline Claus en Q-O2 organiseren vanaf begin oktober vier zaterdagen met lezingen (voormiddag) en veldwerk (namiddag) gericht op de verkenning van de relatie tussen het klankbeeld en het landschap van het gebied rond L28 in Brussel.

Het braakliggend terrein langs het Westelijk ringspoor van de spoorlijn L28 maakte lange tijd geen deel uit van Brusselse stadsplanningsprocessen. Met haar natuurlijke, historische en ecologische rijkkom is dit gebied echter een ideaal onderzoeksobject in de context van urban sound design. Het gaat daarbij om de omgeving van de spoorlijn L28 op het grondgebied van de gemeenten Anderlecht en Sint-Jans-Molenbeek met o.a. de site van het Weststation, de metro-/busstelplaats Jacques Brel, het Kanaal en het gewestelijk groene netwerk als belangrijke projecten voor de stedelijke ontwikkeling de komende jaren.

Vier workshops verkennen de relatie tussen het klankbeeld en landschap van het gebied. Aan de hand van theoretisch soundscape onderzoek en inzichten van Murray Schafer, CRESSON, Steve Goodman of Detroit Techno en methodes uit de akoestische ecologie, onderzoeken we de componenten die het klankbeeld rond L28 vormgeven. Door luisterervaringen en reflecties op basis van site-specific performances, een geluidskaart of stedelijke geluidswandeling analyseren we de aard van het gebied. In dialoog met experts uit het veld van field recording, akoestische ecologie en stedenbouw denken we na over hoe de huidige geluidsomgeving op een participatieve manier geoptimaliseerd kan worden.

De studio is gepland op twee niveaus: de voormiddagsessies bieden gelegenheid voor talks en discussie over onderwerpen die verband houden met de relatie tussen klank en stedenbouw. Tijdens de namiddagen zijn er praktische workshops on-site, die tot een voorstel voor de site zullen leiden. De omkadering wordt verzorgd door Caroline Claus, Nadia Casabella, Marie Poupé, Flavien Gillié, Stijn Demeulenaere, Peter Cusack, Burak Pak, Petra Pferdmenges, Thomas Laureyssens en Robin Koek.

Praktische info :

L28_Urban Sound Design Studio
Zaterdag 8, 15, 22 en 29 oktober 2016, telkens van 10.00 u tot 17.00 u
Q-O2 - Brussel

Seminaries in de voormiddag zijn gratis. Deelname aan het studiowerk in de namiddag bedraagt 50 euro voor alle sessies.

Meer info : www.q-o2.be

21:11 Gepost in Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.