27/09/2016

Raschèr Saxophone Quartet maakt reis door de muziekgeschiedenis

Raschèr Saxophone Quartet De saxofoon is een bijzonder veelzijdig instrument, maar steek er vier van verschillend formaat bij elkaar en werkelijk niets is nog onmogelijk. Met die flexibiliteit is het aangenaam freewheelen doorheen het repertoire. De saxofoon verscheen weliswaar pas een eeuw na J.S. Bachs dood ten tonele, maar laat dat voor Raschèr Saxophone Quartet geen bezwaar zijn om diens Kunst der Fuge op de pupiter te zetten. Van contrapunt uit de Barok naar het modernisme van Iannis Xenakis is misschien een grote sprong voor de mensheid, maar slechts een kleine stap voor een familie saxofoons. Als een op hol geslagen zwerm claxons banen ze zich een weg door de muziekgeschiedenis. Afscheid nemen doet Raschèr Quartet met werk van de romantische componist Glazoenov. Alle Slavische zwaarmoedigheid ten spijt klonk do svidaniya, Russisch voor vaarwel, nog nooit zo frivool.

"De ongekroonde koningen van de saxofoon" kopte de Wiener Zeitung. En dat is niet gelogen. Het Raschèr Saxophone Quartet bouwt al decennia aan een imposante carrière. In 1969 richtte Sigurd Raschèr, een pionier van de klassieke saxofoon, het ensemble op. Meer dan 350 componisten, waaronder grote namen zoals Philip Glass, Iannis Xenakis en Mauricio Kagel, schreven speciaal werk voor hen. Heel wat grote orkesten haalden hen als solist in huis. Ze waren bovendien te horen op alle vooraanstaande podia ter wereld, van Carnegie Hall in New York tot het Concertgebouw in Amsterdam.

Tijdens Gent Festival gaan ze op zoek naar hun muzikale wortels, te beginnen bij Bach over Glazunov tot Xenakis. Het Raschèr Quartet wordt geroemd om zijn homogene toonkwaliteit, virtuositeit en dynamische interpretaties van zowel oude als nieuwe muziek. Frappant aan hun werking is dat het saxkwartet, anders dan bijvoorbeeld strijkkwartetten, geen leider vooropstelt, maar volgens muzikale democratie werkt.

Die Welt vatte het treffend samen: "Mocht er een olympische discipline bestaan voor virtuoze blazers, dan zouden de Raschèrs ongetwijfeld de gouden medaille behalen!"

Programma :

  • J. S. Bach, Contrapunctus nr. 1,4 & 14 uit ‘Die Kunst der Fuge’ BWV 1080
  • I. Xenakis, XAS
  • M. Rosenblum, Möbius Loop
  • J. S. Bach, Canzona in d mineur (BWV 588)
  • A. Glazunov, Saxofoonkwartet, op. 109

Praktische info : 

Raschèr Saxophone Quartet | Singing Saxes
Vrijdag 30 september 2016 om 20.30 u
Miryzaal - Gent


Meer info : www.gentfestival.be en www.miryconcertzaal.be

Elders op Oorgetuige :
Gent Festival van Vlaanderen op zoek naar roots, 16/09/2016

20:43 Gepost in Concert, Festival, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.