17/09/2016

BAADM presents: Timo van Luijk & Ditterich von Euler-Donnersperg, Frederik Croene en Mathieu Serruys

Timo van Luijk & Ditterich von Euler-Donnersperg Maandag presenteert het Gentse platenlabel B.A.A.D.M. in Artcinema OFFoff een avond met live performances door Timo van Luijk & Ditterich von Euler-Donnersperg, Frederik Croene en Mathieu Serruys.

Achter de semi-legendarische Ditterich von Euler-Donnersperg gaat Uli Rehberg uit Hamburg schuil. Hij is een muzikant, schrijver, filmmaker en controversieel politicus, onder de naam Dr. Kurt Euler, voorzitter van de fictieve neocommunistische partij KED. In 1980 begon hij platenwinkel Unterm Durchschnitt in Hamburg en platenlabel Walter Ulbricht Schallfolien, waar o.a. werk verscheen van Throbbing Gristle, Laibach en SPK. Sinds midden jaren ‘90 is hij ook Ditterich von Euler-Donnersperg en maakt sociaal-kritische poëzie, zoals gezien door de ogen van dieren, tezamen met abstracte geluidspanorama's. Hij werkt veel samen met Asmus Tietchens en Felix Kubin. Hij is momenteel bezig met de speelfilm 'Sieg der Vernunft' en richt zich meer op het publiceren van zijn werk als schrijver.

Af Ursin is het soloproject van componist, improvisator en autodidact Timo van Luijk. Hij werkt vooral met akoestische instrumenten, diverse (geluids-)objecten en magnetische tape. De muziek is gebaseerd op het creëren van gestructureerde improvisaties bewegend binnen verschillende muzikale terreinen. Intuïtieve en emotionele aspecten vormen de kern van de muzikale benadering. Nu zal hij een muzikaal dialoog aangaan met Ditterich von Euler-Donnersperg.

Pianist Frederik Croene maakte eerder op F.C. Me Fecit (vorig jaar verschenen bij B.A.A.D.M.) optimaal gebruik van het unieke geluid van het Van Peteghem orgel in de Onze-Lieve-Vrouw-Sint-Pieterskerk in Gent om zijn visie op het bespelen van het instrument te laten horen, waarbij traditie en hedendaagse improvisatie net als op zijn eerdere releases hand in hand gaan. Tijdens deze performance hoor je Croene aan het werk op het Hammond orgel.

Gentenaar Mathieu Serruys' debuutalbum heet On Germaine Dulac, alias de vrouwelijke pionier van de vroeg experimentele film. Experimenteel is dan ook hét woord om zijn plaat te omschrijven. Met gebruik van synthesizers en tapes slaagt Mathieu erin om de sfeer van La Coquille et le Clergyman (1928) muzikaal te visualiseren. Of hoe avant-garde cinema ook kan vertaald worden naar een muziekgenre. Serruys bracht zijn plaat uit op het label B.A.A.D.M. waar hij bovendien mede-oprichter van is.

Programma :

20.15 u - Mathieu Serruys
21.00 u - Frederik Croene
21.45 u - Timo van Luijk & Ditterich von Euler-Donnersperg

Praktische info :

BAADM presents: Timo van Luijk & Ditterich von Euler-Donnersperg / Frederik Croene / Mathieu Serruys
Maandag 19 september 2016 om 20.00 u
Artcinema OFFoff - Gent


Meer info : www.baadm.org

Extra :
"Ik beschouw de foutjes als instrumenten". Op zoek naar de ruis in Mathieu Serruys, Ringo Gomez Jorge in De Morgen, 5/03/2015

02:32 Gepost in Concert, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.