25/02/2016

American Lament : rootsmuziek, maar dan anders

American Lament Een uniek duo op de scène: Liesa Van der Aa, componiste, zangeres en leading lady van de experimentele pop in ons land (beluister haar driedubbele cd WOTH!), duikt samen met Tom Pauwels, huisgitarist van Ictus, in de Amerikaanse rootsmuziek.

Op het einde van de jaren 1920 - net na de grote overstroming en nog voor de Grote Depressie - rijzen in de Mississippidelta opnamestudio's als paddenstoelen uit de grond. Deze vruchtbare periode brengt een uniek blues- en countryrepertoire voort. Componist Christopher Trapani verdiept zich sinds enkele jaren in deze muziek. Voor dit duoconcert schrijft hij nieuw werk voor stem, viool, elektrische gitaar en effectpedalen waarin zijn microtonale obsessie zorgt voor vervreemding en vervorming van het origineel.

Christopher Trapani (1980) is een Franse Amerikaan geboren in New Orleans. Hij laat zich inspireren door de blues van Bessie Smith en die van de Carter Family. Ook enkele gedichten over hartverscheurend verdriet na de doortocht van de orkaan Katrina of de overstromingen in het Zuiden grepen zijn aandacht.

Trapani zet een resultaat neer dat je sinds Luciano Berio’s Folksongs niet meer hoorde: een eerbetoon aan de volksmuziek, badend in uitzonderlijke eerbied, warmte en verfijning.

Naast deze creatie brengen zij composities van Larry Polansky voor stem en de zogenaamde 'Lou Harrison National Just Intonation Resonator' gitaar, een instrument in reine stemming.

Praktische info :

Ictus/Tom Pauwels & Liesa Van der Aa : American Lament
Donderdag 25 en vrijdag 26 februari 2016 om 20.30 u
Kaaistudio's - Brussel


Meer info : www.kaaitheater.be

16:08 Gepost in Concert, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.