28/01/2016

Zvezdoliki brengt huldeconcert aan Wilfried Westerlinck in Veilingshuis Bernaerts in Antwerpen

Wilfried Westerlinck De Vlaamse componist Wilfried Westerlinck (foto) werd vorig jaar 70 en dat ging niet onopgemerkt voorbij. Diverse organisaties namen een werk van hem op in hun programma in 2015. Ensemble Zvezdoliki sluit de reeks af met een huldeconcert in het Antwerpse veilingshuis Bernaerts met o.a. Pessoa-aubade, een nieuw werk van Westerlinck voor fluit en altviool.

Wilfried Westerlinck is van jaargang 1945. Studeerde in Leuven, Brussel en Antwerpen. Werkte tussen 1968 en 2001 voor de VRT, waar hij o.m. de projecten 'De Nacht van Radio 3' en 'Radio 3 in de Stad' gestalte gaf. Aan het Conservatorium van Antwerpen gaf hij tussen 1970 en 1983 muziekanalyse. Werk van hem werd bekroond met de 'Tenuto-prijs', de Jef Van Hoof Prijs of door de provincie Antwerpen. Zo ontving hij in 1985 de Eugéne Baie prijs voor de artistieke waarde van zijn volledig oeuvre. In 1983 was hij 'composer in residence' op het Festival in Baltimore. In 1995 was hij dat op het Festival 'I Fiamminghi in Campo'. Sinds 2004 is hij regelmatig te gast in de 'Fundacion Knecht-Drenth' in Spanje. Hetzelfde jaar was hij gastleraar compositie aan de Muziekakademie van Gdansk. In maart 2006 verbleef hij aan de Baylor University in Texas, waar tevens een volledig concert werd gewijd aan zijn werken.

Kamermuziek- en solowerken maken een groot deel uit van zijn  productie,  waarbij aandacht voor kleur en timbre het wint op vernieuwing en experiment. Uitgangspunt voor vele composities zijn zowel een visuele impuls, alsook vaak een  literaire  prikkel. Hij vertrekt daarbij van uiterst beperkt basismateriaal dat geleidelijk verder ontwikkelt en waarbij hij veel aandacht aan het karakter en de natuurlijke sonoriteit van de instrumenten besteedt. De poëtische kracht van zijn werk steunt op de verwerking en herhaling - zowel harmonisch als lineair - van een kiemcel. In melodie, harmonie en instrumentatie is de muziek van Westerlinck welluidend op het wellustige af. Zijn volledig oeuvre is niet zo erg uitgebreid, en omvat een 70 -tal composities.

Praktische info :

Zvezdoliki : Huldeconcert aan Wilfried Westerlinck
Vrijdag 29 januari 2016 om 20.15 u
Veilingshuis Bernaerts - Antwerpen


Meer info : www.facebook.com

Extra :
Wilfried Westerlinck : www.wilfriedwesterlinck.com en www.matrix-new-music.be

19:48 Gepost in Concert, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.