25/11/2015

Hedendinsdagen in december : aan de slag(werk) op dinsdagavond!

Philippe Spiesser De decembermaand staat in het teken van percussie bij Ars Musica met drie unieke musici die ons de mogelijkheden en de grenzen van dit instrumentarium laten zien.
De tamboer uit de renaissance verbleekt naast de elektronische instrumenten die Philippe Spiesser (foto) ons voorschotelt. je hoort werk voor pauken van Elliott Carter, uitzonderlijk virtuoos uitgevoerd door Pierre Quiriny en je ervaart de rijkdom van de Afrikaans getinte timbres bij Lukas Ligeti. Deze maand een nieuwe dosis muziek van componisten met een ontembare drang naar vrijheid.

Di 1/12 - Pierre Quiriny - Théâtre Poème
Pierre Quiriny onderzoekt het percussierepertoire, met onder meer acht stukken voor pauken van Elliott Carter uit 1950, die ons tot op vandaag blijven verbazen. Daarnaast wordt ook En 2011, toutes les 4 secondes van Jean-Luc Fafchamps gecreëerd. 

Di 8/12 - Jean-Marc Fessard - Théâtre Poème
Als laatste luik van zijn triptiek bij de Hedendinsdagen in 2015 stelt Jean-Marc Fessard opnieuw een afwisselend programma voor. Deze keer met Allain Gaussin, Steve Reich, Sylvain Kassap, Giacinto Scelsi en een creatie van de jonge componist Blaise Ubaldini in de hoofdrol.

Di 15/12 - Jeanne Maisonhaute - PointCulture Brussel
De celliste Jeanne Maisonhaute is gespecialiseerd in het hedendaagse repertoire. Als lid van het Ensemble Musiques Nouvelles en het Tana Kwartet kiest ze er resoluut voor om de onbegane paden te bewandelen en deelt met ons in deze vreugde op 15 december. Je hoort onder meer een creatie van Juan Arroyo voor hybride cello.

Di 22/12 - Charles Michiels - Atelier Marcel Hastir

De Hedendinsdagen sluiten het jaar af met klarinettist Charles Michiels. Het concert is typerend voor het concept van deze reeks door zijn uiteenlopende selectie van werken binnen het hedendaagse repertoire. Gaande van Jörg Widmann tot Christian Lauba en van David Lang tot Edwin Clapuyt belooft het een boeiende en verrassende avond te worden.

Vrij 11/12 - Double Bill: Philippe Spiesser + Lukas Ligeti - Les Ateliers Claus
De masterclass met Philippe Spiesser, in samenwerking met het Koninklijk Conservatorium van Brussel, vormt de ideale gelegenheid voor een concert waarbij Spiesser de resultaten kan voorstellen van zijn onderzoek naar nieuw - door elektronica getransformeerd - instrumentarium. Het concert biedt naast de klanken van vervormde drums tevens het werk van de Italiaanse componist Michelangelo Lupone.

Tijdens het tweede deel van de avond kan je de iconoclast, slagwerker en componist, Lukas Ligeti aan het werk zien met stukken die balanceren op de grens tussen improvisatie en geschreven muziek. Ligeti combineert meervoudige ritmische structuren en tempi met onreine stemmingen en uitheemse invloeden.

Praktische info :

Hedendinsdagen
Elke dinsdag tot en met 22 december 2015, telkens om 19.00 u
Verschillende locaties in Brussel


Meer info : www.arsmusica.be
--------------------------------
Masterclass met Philippe Spiesser op 10/12
Concert op 11/12 in Les Ateliers Claus
20.30 u - Philippe Spiesser : Martin Matalon, Octavi Rumbau, Michelangelo Lupone
21.30 u - Lukas Ligeti : Electronic percussion solo (Marimba Lumina)


Meer info : www.arsmusica.be en www.lesateliersclaus.com

Elders op Oorgetuige :
Hedendinsdagen : concerten met nieuwe muziek op dinsdagavond in Brussel, 14/09/2015

17:40 Gepost in Concert, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.