12/11/2015

Spannende thrilleropera van Annelies Van Parys in Brugge

Private View Geïnspireerd op het materiaal van Hitchcock is Private View een opera met de suspense van een rasechte thriller. De toeschouwer wordt meegezogen in de blik van een voyeur die in de levens van anderen binnendringt en op zoek gaat naar betekenis. Maar vertellen onze ogen werkelijk wat we zien? De voorstelling confronteert het publiek met de dubbelzinnigheid van kijken en bekeken worden. De muziek en vooral ook videoprojecties vertellen het verhaal. In een sfeer van paranoia en vervreemding lopen spanning en humor in elkaar over. Een thema dat vandaag relevanter lijkt dan ooit. De muziek voor Private View geschreven door Annelies van Parys, één van de belangrijkste componisten van dit moment in Vlaanderen. De videoprojecties zijn ontwikkeld door het Nederlandse 33 1/3 Collective.

Componiste Annelies Van Parys had voor haar eerste opera twee thema's voor ogen: voyeurisme en sociale isolatie. Private View speelt zich af binnen de besloten wereld van een flatgebouw; de bewoners hebben zich volledig teruggeplooid op zichzelf, en kennen hun buren nauwelijks. Ook de personages in het scenario van Gaea Schoeters en het speelse, dubbelzinnige libretto van Jen Hadfield zijn gereduceerd tot archetypes, metaforen voor intermenselijke relatiepatronen, die enkel uitgetekend zijn via hun handelen of niet-handelen. De zangers van de Neue Vocalsolisten zijn in de regie van Tom Creed niet langer klassieke protagonisten; ze worden door het 33 ⅓ collective ‘geneutraliseerd’ tot 'operatoren', een doelbewuste ingreep. Met found footage uit oude films stuwt het videocollectief het verhaal op ambigue wijze voort; niets is eenduidig waar of onwaar, alles blijft voor interpretatie vatbaar.

Private View ontving de eerste FEDORA - Rolf Liebermann Prize for Opera 2014. Deze prijs steunt (co)producties van internationale artistieke teams bestaande uit jonge makers uit verschillende disciplines bij de creatie van nieuwe vormen van opera.

Praktische info :

Muziektheater Transparant : Annelies Van Parys, Private View
Zaterdag 14 november 2015 om 20.00 u
Concertgebouw - Brugge


Meer info : www.concertgebouw.be en www.transparant.be

Extra :
Annelies Van Parys : www.anneliesvanparys.be, www.matrix-new-music.be en youtube

Elders op Oorgetuige :
Opera XXI : crème van het hedendaagse muziektheater strijkt neer in Antwerpen en Gent, 10/05/2015

Bekijk de trailer van Private View

16:53 Gepost in Concert, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.