19/10/2015

CC Berchem zet 70-jarige Wilfried Westerlinck in de bloemen

Wilfried Westerlinck De Vlaamse componist Wilfried Westerlinck (foto) wordt dit jaar 70 en dat gaat niet onopgemerkt voorbij. Diverse organisaties namen een werk van hem op in hun programma in 2015. Zo is er op zondag 25 oktober 2015 om het Cultureel Centrum in Berchem een aperitiefconcert volledig wijden aan werk van Westerlinck. Daarmee willen ze zijn 70ste verjaardag extra in de bloemen zetten. Het concert gaat onder de titel 'Berchem klinkt'- een reeks klassieke concerten tussen oktober 2015 en april 2016. Voor dit eerste concert van het seizoen hebben ze het Pianoduo Mephisto en het Kugonitrio uitgenodigd.

Wilfried Westerlinck is van jaargang 1945. Studeerde in Leuven, Brussel en Antwerpen. Werkte tussen 1968 en 2001 voor de VRT, waar hij o.m. de projecten 'De Nacht van Radio 3' en 'Radio 3 in de Stad' gestalte gaf. Aan het Conservatorium van Antwerpen gaf hij tussen 1970 en 1983 muziekanalyse. Werk van hem werd bekroond met de 'Tenuto-prijs', de Jef Van Hoof Prijs of door de provincie Antwerpen. Zo ontving hij in 1985 de Eugéne Baie prijs voor de artistieke waarde van zijn volledig oeuvre. In 1983 was hij 'composer in residence' op het Festival in Baltimore. In 1995 was hij dat op het Festival 'I Fiamminghi in Campo'. Sinds 2004 is hij regelmatig te gast in de 'Fundacion Knecht-Drenth' in Spanje. Hetzelfde jaar was hij gastleraar compositie aan de Muziekakademie van Gdansk. In maart 2006 verbleef hij aan de Baylor University in Texas, waar tevens een volledig concert werd gewijd aan zijn werken.

Kamermuziek- en solowerken maken een groot deel uit van zijn  productie,  waarbij aandacht voor kleur en timbre het wint op vernieuwing en experiment. Uitgangspunt voor vele composities zijn zowel een visuele impuls, alsook vaak een  literaire  prikkel. Hij vertrekt daarbij van uiterst beperkt basismateriaal dat geleidelijk verder ontwikkelt en waarbij hij veel aandacht aan het karakter en de natuurlijke sonoriteit van de instrumenten besteedt. De poëtische kracht van zijn werk steunt op de verwerking en herhaling - zowel harmonisch als lineair - van een kiemcel. In melodie, harmonie en instrumentatie is de muziek van Westerlinck welluidend op het wellustige af. Zijn volledig oeuvre is niet zo erg uitgebreid, en omvat een 70 -tal composities.

Programma :

  • Twee delen uit Sonate nr.1 voor piano met John Gevaert
  • Twee Capriccio's voor viool solo met Nicolas Dupont
  • Gisekin Rapsodie voor piano vierhandig met het Mephistoduo
  • Sonatine voor viool, altsax en piano met het Kugonitrio

Praktische info :

Pianoduo Mephisto & Kugonitrio : Wilfried Westerlinck
Zondag 25 oktober 2015 om 11.00 u
Cultureel Centrum Berchem 


Meer info : www.ccberchem.be

Extra :
Wilfried Westerlinck op www.matrix-new-music.be, www.cebedem.be en www.classical-composers.org

20:21 Gepost in Concert, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.