13/10/2015

Wereldpremière nieuw werk van Giya Kantsjeli in Bozar

Giya Kantsjeli De Lets-Israëlische musicus Mischa Maisky is een van de grote sterren van de cello. Hij staat zowel bekend om zijn solistische prestaties in het grote repertoire (Bach, Haydn, Schumann) als om zijn kamermuziekoptredens (met onder anderen Gidon Kremer en Martha Argerich). Tijdens dit concert schittert hij in Don Quixote van Richard Strauss, een reeks 'fantastische variaties' rond de hoofdfiguur uit de gelijknamige roman van Miguel de Cervantes. Het concert begint met de wereldpremière van een nieuw werk van Giya Kantsjeli (foto), een Georgisch componist die al een poosje in ons land woont. Afsluiten doet het NOB met de concertsuite El amor brujo van Manuel De Falla, die hij zelf destilleerde uit zijn ballet over de liefdesstrubbelingen van een jonge zigeunerin.

De Georgische componist Giya Kantsjeli (1935) is één van de leidende figuren binnen de wereld van de hedendaagse muziek. Kantsjeli's werken zijn ingebed in de verbondenheid met de natuur en worden gevormd door een kleurrijke beeldspraak en sterke contrasten en climaxen. Kantsjeli haalt zijn inspiratie uit de Georgische folklore en vult dit aan met zijn persoonlijke, verfijnde gevoeligheid. Hoewel Kantsjeli tal van invloeden uit de twintigste-eeuwse kunstmuziek absorbeerde, profileerde hij zich nooit als een typisch avant-gardist: het tonale systeem is attijd prominent aanwezig in zijn oeuvre en hij ambieert nooit vernieuwing omwille van de vernieuwing zelf. Zijn stijl wordt gekenmerkt door een ingetoomde, ietwat fragmentarische lyriek. In korte melodische groepjes laat Kantsjeli een meditatief koloriet contrasteren met een meer fysieke en zelfs agressieve toonspraak.

Kantsjeli studeerde compositie aan het conservatorium van Tbilisi, waar hij van 1971 tot 1978 ook zelf lesgaf. Hij werkte als muziekdirecteur voor het Rustaveli Theater in de Georgische hoofdstad en werd in 1995 door deFilharmonie, toen nog het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen, uitgenodigd als componist in residentie. Sindsdien woont en werkt hij in Belgie.

Programma :

  • Richard Strauss, Don Quichotte, op. 35
  • Giya Kantsjeli, Nu Mu Zu (Wereldpremière)
  • Manuel de Falla, El Amor brujo (suite)

Praktische info :

NOB, Mischa Maisky & Diederik Suys : de Falla, Kantsjeli, Richard Strauss
Vrijdag 16 oktober 2015 om 20.00 u
Zondag 18 oktober 2015 om 15.00 u
Bozar - Brussel


Meer info : www.bozar.be en www.nob-onb.be

Extra :
Giya Kantsjeli op www.schirmer.com, nl.wikipedia.org en youtube

20:26 Gepost in Concert, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.