28/09/2015

Diabelli Variaties voor de 21ste eeuw

Paulo De Assis Het begon met een stom walsje en eindigde in één van de hoogtepunten van de klassieke variatiekunst. De Diabelli Variaties van Ludwig van Beethoven onderhouden inderdaad een behoorlijk onthechte relatie met hun originele thema. De pianist Alfred Brendel beschreef het als volgt: "In plaats van bevestigd, aanbeden en verheerlijkt wordt het verbeterd, geparodieerd, belachelijk gemaakt, verworpen, bejammerd, uitgeroeid en tenslotte omhoog getild." Precies dat speelse gebrek aan eerbied voor het origineel deed pianist en dirigent Paulo de Assis denken aan de filosofie van Gilles Deleuze. HERMESensemble brengt dan ook geen 'historisch correcte' interpretatie van Beethovens opus 120 maar een stoutmoedige assemblage van oorspronkelijke muziek en nieuwe variaties, overpeinzingen, commentaren en glossen van zes hedendaagse componisten. En dat zonder blikken of blozen.

De Portugese pianist en onderzoeker Paulo De Assis en HERMESensemble brengen een vernieuwende en eigenzinnige versie van de Diabelli Variaties (opus 120, 1819-1823) van Ludwig van Beethoven. Paulo De Assis vertolkt solo een groot aantal van de 33 variaties, maar diverse onderdelen werden door hedendaagse componisten vertaald in een actuele versie voor kamerensemble.

Paulo De Assis werkt aan het Orpheus Instituut in kader van vijfjarige beurs van de European Research Council aan een grootschalig artistiek onderzoeksproject Music Experiment 21. Hij nodigde HERMESensemble uit als muzikaal consultant en expert in het hedendaagse luik van zijn onderzoek.

Meer over het Deleuzabelli-project

Praktische info :

HERMESensemble : Deleuzabelli Variations 3
Dinsdag 29 september 2015 om 20.00 u
Miryzaal - Conservatorium Gent


Meer info : www.miryconcertzaal.be en hermesensemble.be
--------------------
Maandag 9 november 2015 om 20.00 u
Muziekcentrum de Bijloke - Gent

Meer info : hermesensemble.be

21:34 Gepost in Concert, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.