01/08/2015

Musica stelt nieuwe klankroute Wereldoorlog I voor

Klankroute Wereldoorlog Op zondagnamiddag 9 augustus stelt Musica in de Achelse Kluis een nieuwe klankroute voor. Deze route zal een permanente plaats krijgen op Klankatlas, platform voor klankkunst en muzikaal erfgoed.

Tijdens de Groote Oorlog bleef Noord-Limburg grotendeels gespaard van materiële ravage. Ver weg van de frontlinie werden er geen dorpen verwoest of veldslagen uitgevochten. Toch waren de gevolgen van de oorlog voelbaar tot diep in het hinterland. Op slechts een boogscheut verwijderd van het vrije Nederland kende Noord-Limburg een problematiek van heel andere orde: die van een grensregio in oorlogstijd.

De Achelse Kluis ligt precies op de grens tussen België en Nederland. 100 jaar geleden was dit het toneel voor een guerrillastrijd tussen de Duitsers en Generaal Deschepper, die zich met een groep vrijwilligers verschanst had in het gebouw en geruime tijd stand hield tegen de steeds verder oprukkende Duitsers.

Op deze plaats stelt Musica op 9 augustus haar nieuwe klankroute voor, vier luisterwandelingen met mobiele app die klankkunst- en cultuurliefhebbers door Noord-Limburg loodsen aan de hand van interactieve soundscapes. Componisten Gerrit Valckenaers (BE - bekend van Klara), Cilia Erens (NL), Benjamin Van Esser (BE) en Bart van Dongen (NL - i.s.m. PNEM en met de steun van BesteBuren) lieten zich inspireren door de grensproblematiek tijdens de Eerste Wereldoorlog en schreven gloednieuwe soundscapes voor vier bijzondere locaties in Noord-Limburg: de reconstructie van de Dodendraad in Hamont, het Hageven in Neerpelt, de Achelse Kluis en Klankenbos. Voor de inhoudelijke invulling van de route werkte Musica samen met de werkgroep ‘De Groote Oorlog rond de Kluis’.

Bij de route hoort een gratis app (beschikbaar vanaf augustus) ontwikkeld door Yvan vander Sanden van Mute. Deze app kan gratis gedownload worden voor tablet of mobiele telefoon via de App Store of de Google Play Store. Via de gps-functie geeft de app aan waar je je bevindt, en kan je de luisterwandelingen lopen en de bijhorende soundscapes live 'mixen'.

Tijdens de voorstelling van de klankroute zal het publiek de app kunnen uittesten. Er is een officieel openingsmoment om 14.00 u . Tussen 15.00 u en 17.00 u is er een rondrit met een busje voorzien langs de verschillende luisterwandelingen.

Bekijk alvast deze video :

19:18 Gepost in Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.