04/05/2015

Signum Saxophone Quartet speelt klassiekers en nieuw werk van Georg Friedrich Haas

Georg Friedrich Haas Signum is een ensemble met twee gezichten. Als vijfkoppig gezelschap brengt het een kruidige mix van folk, jazz, Latin en Balkanklanken. Het vierkoppige Signum Saxophone Quartet speelt het klassieke repertoire in originele transcripties en nieuwe werken van componisten van vandaag. Een intrigerend dubbelleven dat zijn sporen nalaat in de muziek. Op het programma werk van Jean Sibelius, Alexander Glazunov, György Ligeti, Georg Friedrich Haas (foto) en George Gershwin.

Georg Friedrich Haas (1953) werd geboren in het Oostenrijkse Graz. Haas genoot zijn opleiding aan de Hochschule für Musik te Graz, waar hij onderricht werd door Gösta Neuwirth, Ivan Eröd en Doris Wolf. Nadien specialiseerde hij zich verder aan de Hochschule für Musik te Wenen bij Friedrich Cerha, en nam hij tevens deel aan meerdere zomercursussen in Darmstadt en aan het IRCAM te Parijs. Naast zijn muziekpedagogische activiteiten aan de muziekhogeschool van zijn geboortestad - hij doceert er contrapunt, muziekanalyse, hedendaagse compositietechnieken en inleiding tot de microtonale muziek - is Haas ook zeer actief als componist. Voor zijn compositorische oeuvre kreeg hij meerdere onderscheidingen, waaronder in 2007 de Grote Oostenrijkse Staatsprijs. Zijn werk werd reeds uitgevoerd op festivals als Donaueschingen, Ars Musica, Musica Viva, Klangspuren Schwaz en Wien Modern. Haas was eveneens de centrale Festival Componist op het Festival Borealis in 2006 te Bergen, Noorwegen.

Georg-Friedrich Haas staat vooral bekend als één van de pioniers van het spectralisme, een stroming binnen de hedendaagse muziek waarbij het werken rond timbre of klankkleur centraal staat. Aan de hand van een fysische analyse van het muzikale materiaal wordt een klank opgedeeld in verschillende parameters, die daarna worden gemanipuleerd met het oog op het uitbreiden van de klankkleurmogelijkheden. Bij Haas vertaalt zich dat in een artistieke zoektocht naar innovatieve compositietechnieken, die steeds resulteren in een betoverende doch onorthodoxe klankwereld. Zijn perfect gebalanceerde harmonieën zijn daarenboven nooit louter muzikaal, maar staan steeds in dialoog met de hedendaagse maatschappij.

Programma :

  • Jean Sibelius, Andante festivo (arr.)
  • Alexander Glazunov, Saxofoonkwartet, op. 109
  • György Ligeti, 6 Bagatelles (arr. Fabian Oehrli)
  • Georg Friedrich Haas, Nieuw werk (opdracht Kölner Philharmonie)
  • George Gershwin, Porgy and Bess, suite (arr. Sylvain Dedenon)

Praktische info :

Signum Saxophone Quartet : Sibelius, Glazunov, Ligeti, Haas, Gershwin
Dinsdag 5 mei 2015 om 20.00 u
Bozar - Brussel


Meer info : www.bozar.be

Extra :
Georg Friedrich Haas op brahms.ircam.fr, www.universaledition.com en youtube

18:41 Gepost in Concert, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.