23/04/2015

Toporganisten Thierry Escaich, Peter Van de Velde & David Cassan improviseren erop los in de Kathedraal van Antwerpen

Thierry Escaich Nergens wordt er binnen de klassieke muziekwereld zo lustig op los geïmproviseerd als in kerken en kathedralen. Onder organisten is het improviseren al eeuwenlang een vanzelfsprekend ambacht, tot op de dag van vandaag. Onder meer een gevolg van het grillige verloop van de kerkdiensten waarop organisten spontaan moeten kunnen inspelen.

Samen met de Antwerpse kathedraal slaat deSingel de handen in elkaar voor een heuse improvisatieslag. Drie grote, aan elkaar gewaagde organisten improviseren tegen elkaar op. Uit eigen land treedt niemand minder dan Peter Van de Velde aan, vaste organist-titularis van de Antwerpse kathedraal. Hij koos zelf zijn medestanders. Met aan de ene kant de Franse organist-componist Thierry Escaich, wé-reld-be-roemd om zijn improvisatiegenie. En aan de andere kant het jonge orgelgeweld David Cassan, die reeds verbaasde op menig improvisatieconcours. Alle drie kunnen ze improviseren alsof het gedrukt staat. Om beurten bestormen ze het Metzlerorgel en laten hun fantasie los op enkele vooraf bepaalde koraalmelodieën. Laat je verbluffen door hun indrukwekkende invallen van het moment. Én door de schoonheid van het instrument.

Als inspiratiebron voor een improvisatie kan men verschillende invalshoeken benutten. Een van de mogelijkheden kan uiteraard een muzikaal thema zijn maar de thematiek kan ook niet-muzikaal zijn, een tekst, een schilderij, een emotie... Het improvisatieconcert van deze avond focust op koraalmelodieën als basis voor de improvisaties.
In de zestiende eeuw wordt het begrip koraal in de Lutherse kerk gebruikt voor de eenstemmige zang door de gehele kerkgemeenschap. Hiermee wordt het feitelijk een synoniem van kerklied; het koraal vormt de basis voor gehele Lutherse kerkmuziek. In de Evangelische Kerk bleef, in tegenstelling tot de calvinistische eredienst, het kerkkoor gehandhaafd. In de Lutherse mis neemt orgelspel een belangrijke plaats in. Hierdoor ontstond vooral in de barok een groot aantal composities voor orgel die op koraalmelodieën gebaseerd zijn. Deze composities worden koraalbewerkingen genoemd, of, als ze bedoeld zijn als inleiding op de gemeentezang, koraalprelude.
Een aantal bekendere koraalmelodieën, o.a. ook door Johann Sebastian Bach veelvuldig gebruikt en geharmoniseerd, zullen dus als basis dienen voor een reeks improvisaties. De uitvoerders krijgen telkens twee dezelfde koraalmelodieën en ook een verschillende koraalmelodie voorgelegd. Zo kunnen dezelfde melodieën toch heel anders en persoonlijk verwerkt worden ondanks dezelfde thematiek, wat het concert ook zeer afwisselend zal maken.

De Franse organist Thierry Escaich behoort tot de toonaangevende organist-componisten van vandaag. Als organist aan de kerk van Saint-Etienne-du-Mont is hij de opvolger van Maurice Duruflé. Als componist schreef hij reeds meer dan honderd werken in zeer uiteenlopende bezettingen. Zijn componeerstijl ligt in de lijn van Ravel, Messiaen en Dutilleux, gecombineerd met hedendaagse, volksmuziek en spirituele muziek. Zijn buitengewone klankkleuren worden vaak vergezeld door een obsessief ritme en een overheersend gevoel voor architectuur. Zijn werken worden wereldwijd uitgevoerd door vooraanstaande orkesten en musici zoals Christoph Eschenbach, Lothar Zagrosek, Renaud en Gautier Capuçon, Paul Meyer, John Mark Ainsley en het Quatuor Voce. Escaich was 'composer-in-residence' bij het Orchestre National de Lyon, Orchestre National de Lille en het Paris Chamber Orchestra. Zijn carrière als componist is zeer gelinkt aan zijn carrière als organist, wat hem ook tot een van de ambassadeurs maakt van de Franse improvisatiekunst, in het voetspoor van o.a. Maurice Duruflé. In zijn recitals combineert hij dan ook vaak repertoirestukken met eigen composities en improvisatie. Zijn passie voor film leidde tot het ook vaak verzorgen van concerten waarbij hij stomme films begeleidt.

Ondanks zijn jeugdige leeftijd heeft David Cassan al heel wat prijzen weggekaapt op internationale wedstrijden, zo is hij onder meer laureaat van het internationale concours te Dudelange (Luxemburg) en dat van Saint-Albans (UK) en won hij eerste prijzen op het Concours Internationaux français, in Westfalen en Schwäbisch Gmünd, Grote Prijs Jean-Louis Florents en de eerste prijs op het prestigieuze 50ste internationale Orgelfestival te Haarlem. Momenteel is hij titularis-organist aan de kerk Notre-Dame de Lourdes in Paris, in het 20ste arrondissement.

Praktische info :

Thierry Escaich, Peter Van de Velde & David Cassan : Improvisaties op koraalmelodieën
Zaterdag 25 april 2015 om 20.00 u
Kathedraal - Antwerpen


Meer info : www.desingel.be

23:33 Gepost in Concert, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.