20/04/2015

The Loom of Mind : IJslandse elektronicamuzikant Mugison slaat de handen in elkaar met barokensemble B.O.X.

Mugison 'The Loom of Mind' - 'Het Weefgetouw van de Geest' - bundelt nieuwe songs van Mugison, in breekbare en weidse arrangementen van Pétur Ben, vertolkt door de virtuoze muzikanten van B.O.X.. Zonder patroon of rode draad worden rock 'n roll, blues, folk, triphop en elektronica tot een grillig, barok klanktapijt geweven. Daarbij is een bijzondere rol weggelegd voor de 'Loomion': een gigantische scenische installatie die tegelijk een collectief bespeelbaar muziekinstrument is. De Loomion werd speciaal voor de gelegenheid ontworpen en gebouwd door Jeroen en Pieter Theuns.

De IJslandse elektronicamuzikant Mugison trekt geregeld zijn laptop uit de stekker om hem in te ruilen tegen muzikanten van vlees en bloed. De laatste jaren speelt ook zijn hoogsteigen creatie, de 'Mirstrument', een hoofdrol. Voor Mugison is muziek een grote, vrolijke en soms zelfs lichtjes schizofrene speeltuin met betoverende en onvoorspelbare nummers. Zijn muziek is ondertussen zo gevarieerd dat hij probleemloos het voorprogramma mocht verzorgen van zowel de alternatieve rockers Queens of the Stone Age als van elektronicawizard Matthew Herbert of diens folky landgenote Emiliana Torrini.

Pétur Ben, eveneens IJslander, toerde de wereld rond als rockmuzikant, zowel met zijn eigen muziek als met Mugisons band. Hij is singer-songwriter, componist van film- en theatermuziek, producer en arrangeur. Met zijn debuutalbum 'Wine For My Weakness' won hij de Icelandic Music Award in 2007. Zijn score voor de film 'Metalhead' van Ragnar Bragason won verschillende internationale prijzen, waaronder de Edda Academy Award en de Harpa Nordic Music Award.

B.O.X. (baroque orchestration x) mikt in de eerste plaats op samenwerkingen met rockartiesten. Daarbij geldt slechts één dogma: 100% nieuwe creaties, met gebruik van eeuwenoude instrumenten. Oprichter en luitist Pieter Theuns omringt zich steeds met een variabele groep muzikanten uit binnen- en buitenland, die hun sporen verdienden in de wereld van de oude muziek en daarbuiten. Eerder maakten zij reeds eerder bijzonder originele producties als 'Sága' (met Dez Mona) en 'You Us We All' (met Shara Worden).

Praktische info :

Mugison & BOX : The Loom of Mind
Woensdag 22 april 2015 om 20.00 u
deSingel - Antwerpen


Meer info : www.desingel.be en www.boxcollective.be
----------------------------
Dinsdag 5 mei 2015 om 20.15 u
Stadsschouwburg Mechelen


Meer info : www.mechelenhoortstemmen.be, www.cultuurcentrummechelen.be en www.boxcollective.be

19:40 Gepost in Concert, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.