30/03/2015

Thomas Zehetmair en Ruth Killius brengen repertoire voor viool en altviool uit heden en verleden

Heinz Holliger In 2012 was het Zehetmair Quartett, behorend tot de absolute wereldtop van strijkkwartetten, te gast in Maasmechelen met een intens concert dat de perfectie benaderde, wat des te meer opmerkelijk is, omdat het kwartet er een handelsmerk van maakt om zonder het houvast van partituren te spelen.

Violist en aanvoerder van het kwartet, Thomas Zehetmair, is een man die leeft bij gratie van de muziek. Naast zijn bezigheden met het Zehetmair Quartett, is hij actief als dirigent én vormt hij met zijn echtgenote - altvioliste Ruth Killius - een markant, avontuurlijk en virtuoos strijkduo dat, naast de uitvoering van een breed repertoire, veel aandacht besteedt aan actuele kunstmuziek.

In 2011 verscheen bij ECM de magistrale cd Manto and Madrigals, waarop viool en altviool als partners, als reisgezellen, als familieleden of als object en schaduw naar voren treden, maar nog des te meer een relatie vertonen, waarvoor er nog geen namen of metaforen bestaan.

Thomas Zehetmair en Ruth Killius bewijzen met verve dat klassieke muziek niet museaal is, maar een organische en hedendaagse kunstvorm die ademt en leeft. Samen snijden ze het verrassend uitgebreid repertoire voor viool en altviool aan, met werken voor deze bezetting uit verleden en heden. Heinz Holliger (foto) componeerde voor hen zijn Drei Skizzen für Violine und Viola.

Programma :

  • Heinz Holliger, Drei Skizzen für Violine und Viola ('For Ruth and Thomas') (2006)
  • Bohuslav Martinů, Madrigalen voor viool & altviool nr. 1-3 (1947)
  • W.A. Mozart, Duo in G KV 423, Duo in Bes KV 424
  • Nikos Skalkottas, Duo voor viool & altviool (1939)

Praktische info :

Thomas Zehetmair & Ruth Killius : Holliger, Martinů, Mozart, Skalkottas
Donderdag 2 april 2015 om 20.15 u
Sint-Pieterskerk Leut


Meer info : www.ccmaasmechelen.be

Extra :
Heinz Holliger op www.schott-music.com en youtube

16:47 Gepost in Concert, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.