13/02/2015

Belgische première Recht : tussen meeslepend muziektheater en diepgravende documentaire

Recht De Duitse Hannes Seidl en Daniel Kötter vormen een bijzonder duo. De eerste is componist, de tweede cineast. Samen maken ze multimediaal theater. Voor hun nieuwe voorstelling 'Recht', in samenwerking met het Vlaamse Nadar ensemble, strijken Seidl en Kötter op 13 februrai in Gent neer. Kötter en Seidl dropten een serie juristen en politicologen, waaronder Ruddy Doom, samen in Schengen, op een eiland in de rivier. Het resultaat, een samenwerking met Nadar, is ongemeen boeiend, ergens tussen meeslepend muziektheater en diepgravende documentaire.

In september 2014 trok een groepje wetenschappers en muzikanten naar Schengen - je weet wel, de symbolische grensplek waar de gelijknamige akkoorden ondertekend werden. Daar aangekomen namen ze hun intrek in een provisoir tentenkamp op een piepklein eiland in de Moezel. Vluchtelingen uit de beschaafde wereld in een enigszins vreemd grensland. De geleerden, waaronder de Gentse professor Ruddy Doom, kregen de opdracht een nieuwe globale wetgeving te ontwikkelen. Voorzichtig gesteld: een ambitieus plan. En de muzikanten? Die speelden muziek.

Het tentenkamp op het Moezeleiland vormt het ietwat onconventionele decor voor de nieuwe muziektheaterproductie van Hannes Seidl en Daniel Kötter. De twee werken al enkele jaren intensief samen aan een reeks voorstellingen waarin hedendaagse sociale en poitieke contexten het uitgangspuntvormen. Hun voorstellingen zijn deels theater, deels muziek, deels film en deels een intellectueel of op zijn minst inhoudelijk debat.

Dat resulteert in een vrij unieke artistieke mengvorm met een stevige politieke kant. En zo werkt het duo Kötter/Seidl zich steeds meer in de kijker op de Duitse en ondertussen ook internationale theater- en concertpodia. Jazeker, ook daartussen worden de grenzen steeds minder duidelijk.

Het Vlaamse Nadar Ensemble musiceert en acteert. Ook zij zijn niet aan hun proefstuk toe als het gaat om multimediale en politiek geladen voorstellingen. Recent maakten ze op een van de grote Duitse muziekfestivals nog furore met een openluchtvoorstelling rond de ‘bewakingsmaatschappij’ en ‘afstandsoorlogsvoering’. In Recht verkennen ze met de twee Duitse makers wetten, regels en grenzen, in de muziek en daarbuiten. 

Praktische info :

Nadar ensemble/Hannes Seidl & Daniel Kötter : Recht
Vrijdag 13 februari 2015 om 20.00 u
Muziekcentrum De Bijloke - Gent


Meer info : www.debijloke.be en www.nadarensemble.be

Extra :
Hannes Seidl : www.hannesseidl.de en vimeo.com/hannesseidl

17:33 Gepost in Concert, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.