08/02/2015

Light & Shadows : intens programma met enkele van de mooiste en meest pakkende hedendaagse koorwerken

Ola Gjeilo 'Light & shadows', het nieuwste programma van het Vlaams Radio Koor, is een intense concertreeks met sterren uit hedendaagse koormuziek: Arvo Pärt, Eric  Whitacre, Morten Lauridsen en Ola Gjeilo. Gjeilo neemt zelf de pianopartijen voor zijn rekening. Een avond voor herbronning en zelfreflectie, voor bezinning en 'soulsearching'. Een avond om je te laven aan muziek. Een avond voor tranen en kippenvel ook - van geluk en voldoening, gegarandeerd. Een intens programma met enkele van de mooiste en meest pakkende koorwerken. Beginnen en eindigen doet de Noorse componist en pianist Ola Gjeilo (foto), die twee zusterwerken schreef op middeleeuwse teksten. Hij spint er een episch en mystiek geheel van, dat meandert van donkere schaduwen naar verlossend licht. De inspiratie uit oude polyfone en liturgische muziek is overigens een constante, ook bij de Amerikaanse componisten. Zonder woorden, maar door merg en been snijdend, is het Adagio van Samuel Barber, dat gebracht word door solisten van Brussels Philharmonic.

Beginnen en eindigen doet het Vlaams Radio Koor met de Noorse componist en pianist Ola Gjeilo, die 2 zusterwerken schreef op middeleeuwse teksten. Hij spint er een episch en mystiek geheel van, dat meandert van donkere schaduwen naar verlossend licht.  Ook Arvo Pärt liet zich inspireren door de oude polyfone en liturgische muziek. Zijn Kanon Pokajanen is een poëtische zoektocht naar 'de' waarheid. Dat Pärts composities steeds meer aanslaan, bewees de 4de plaats die zijn Spiegel Im Spiegel behaalde bij de laatste Klara Top 100… De Amerikaanse componist en superster Eric Whitacre creëerde met Lux en Nox Aurumque ook twee zusterwerken. Hij koos het gedicht 'Gold & Light' van de Amerikaanse dichter Charles Anthony Silvestri - de vertaling naar het Latijn bracht nog meer harmonie, en het werk werd een groot succes. Later componeerde Whitacre Nox Aurumque (Night & Gold) als meer donkere tegenhanger voor het eerste werk. Een andere Amerikaanse componist die in ieders muzikaal geheugen gebrand staat is Samuel Barber. Zijn Adagio voor strijkers snijdt door merg en been, of zoals een recensent meende na de eerste uitvoering: "vol pathos en catharsische passie - geen oog bleef droog…".

Het Vlaams Radio Koor is erg blij dat componist en pianist Ola Gjeilo besliste om zelf aan de piano plaats te nemen voor  deze concertreeks vol mystieke, epische en liturgische hedendaagse muziek. In de Verenigde Staten is Gjeilo al jarenlang een gevierd componist, en intussen breekt hij ook in Europa door. Zo ging zijn werk Dreamweaver afgelopen herfst in première in Carneggie Hall, en stond zijn compositie The City  tussen werken van gevestigde namen zoals Tan Dun, Sofia Gubaidulina en Krysztof Penderecki tijdens 1000 Voices for Peace (Klarafestival in november). Gjeilo hoort samen met o.m. Morten Lauridsen en Eric Whitacre tot een jonge garde componisten, die de laatste jaren voor een wereldwijde boost in de populariteit van koormuziek hebben gezorgd. Hun  composities worden over de hele wereld uitgevoerd.

Programma :

 • Ola Gjeilo, Dark Night of the Soul
 • Urmas Sisask, Oremus uit Songs from "Gloria Patri"
 • Eric Whitacre, Nox Aurumque
 • Arvo Pärt, Kanon Pokajanen: Ode I
 • Arvo Pärt, Spiegel im Spiegel
 • Valentin Silvestrov, The Lord's Prayer
 • Morten Lauridsen, Nocturnes: I. Sa nuit d'été
 • Arvo Pärt, Kanon Pokajanen: Ode IV
 • Samuel Barber, Adagio for Strings, op. 11
 • Eric Whitacre, Lux Aurumque
 • Ola Gjeilo, Luminous Night of the Soul

Praktische info :

Vlaams Radio Koor : Light & Shadows
Zondag 8 februari 2015 om 11.00 u
Kapel van het Elzenveld - Antwerpen
--------------------
Dinsdag 10 februari 2015 om 20.00 u
Florakerk - Merelbeke (Met bierreceptie na het concert)
--------------------
Woensdag 11 februari 2015 om 20.00 u
Concertgebouw - Brugge
--------------------
Donderdag 12 februari 2015 om 20.15 u
Jezuïetenkerk - Lier – Jezuïetenkerk
--------------------
Vrijdag 20 februari 2015 om 20.00 u
Bethaniënhuis - Zoersel
--------------------
Vrijdag 27 februari 2015 om 20.00 u
Keizersberg - Leuven


Meer info : www.vlaamsradiokoor.be

21:11 Gepost in Concert, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.