14/12/2014

Nationaal Orkest brengt wereldpremière van Dirk Brossé's Celloconcerto

Dirk Brossé Dirk Brossé (foto) is de spilfiguur van dit concert. De maestro leidt het Nationaal Orkest in een programma met een uitgesproken Amerikaans karakter. Op de lessenaar staan ook twee werken van zijn hand. Voor de wereldpremière van zijn Celloconcerto krijgt Brossé de steun van de gerenommeerde Belgische cellist Marie Hallynck. De Philadelphia Overture draagt de naam van de stad waar hij muziekdirecteur is van het plaatselijke kamerorkest. Tot slot hoor je twee werken van die andere dirigent-componist, Leonard Bernstein: een danssuite uit de musical West Side Story en het korte Slava!, opgedragen aan de beroemde cellist Mstislav Rostropovitsj.

Dirk Brossé (1960) is één van Europa's meest veelzijdige componisten en is een gerespecteerd dirigent op de internationale muziekscène. Sedert 1999 is hij muziekdirecteur van het Tokyo International Music Festival en muziekdirecteur bij het prestigieuze Internationaal Filmfestival van Vlaanderen. Dirk Brossé dirigeerde de belangrijkste Belgische orkesten, waaronder het Brussels Philharmonic, de Filharmonie en het Nationaal Orkest van België. Hij is als gastdirigent door talrijke grote orkesten gevraagd en heeft in de bekendste zalen over de hele wereld gestaan. Dirk Brossé kreeg de titel "Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen".

Dirk Brossé is een veelzijdig en succesvol componist. Hij schreef liederen, kamermuziek, symfonische werken, een oratorium, theatermuziek en filmmuziek. Zijn muziek wordt wereldwijd uitgevoerd en werd reeds in meer dan 40 landen opgenomen. "Universaliteit" lijkt een sleutelwoord te zijn dat het gehele werk van Brossé karakteriseert, en dit op verschillende niveaus. In de eerste plaats wil de componist met zijn œuvre een "universeel" publiek bereiken. In functie daarvan wordt bewust geopteerd voor een directe taal die onmiddellijk aanspreekt en ook voor de muzikale "leek" toegankelijk is. Daarbij is Brossé niet bevreesd om naast de technieken van de "klassieke", tonale traditie regelmatig uitstapjes te maken in het domein van de wereldmuziek en de populaire genres. Bij zijn composities maakt hij ook graag gebruik van een onderliggend programma, dat de muziek met buitenmuzikale elementen verbindt en een heldere verhaallijn garandeert.

Programma :

  • Leonard Bernstein, Symphonic Dances (West Side Story), Slava, voor cello en orkest
  • Dirk Brossé, Philadelphia Overture - Concerto voor cello en orkest (wereld première)

Praktische info :

NOB & Marie Hallynck : Bernstein, Brossé
Zondag 14 december 2014 om 15.00 u
Bozar - Brussel


Meer info : www.bozar.be en www.nob-onb.be
--------------------------
Maandag 15 december 2014 om 20.15 u
De Warande - 2300 Turnhout


Meer info : www.warande.be en www.nob-onb.be
--------------------------
Dinsdag 16 december 2014 om 20.00 u
Muziekcentrum de Bijloke - Gent


Meer info : www.nob-onb.be

Extra :
Dirk Brossé : www.dirkbrosse.be, www.matrix-new-music.be en youtube

00:31 Gepost in Concert, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.