01/12/2014

Lâchez tout! : theater, film, performance en concert in één voorstelling

Lâchez tout! Een concert, een film en een theatervoorstelling in één, Lâchez tout! wil dat alles zijn, en niets minder. Lâchez tout! gaat over de aanstekelijkheid van de utopie, en tegelijkertijd over de onmogelijkheid daarvan. Een gelaagdheid die tekenend is voor het werk van François Sarhan en die in deze voorstelling in de verf wordt gezet, met behulp van de muzikanten van het Red Note Ensemble en danser/acrobaat Claudio Stellato

Sarhan is cellist, componist, schrijver, encyclopedist, stopmotionkunstenaar, filmmaker. Bij voorkeur tegelijk en zonder onderscheid. Een voordracht ontspoort in een dadaïstisch concert, encyclopedische weetjes blijken verzonnen, geprojecteerde illustraties muteren tot collages in de geest van Terry Gilliam en Max Ernst. In dit multidisciplinaire oeuvre kruisen twee personages regelmatig elkaars pad; Professor Glaçon - de belichaming van de ongebreidelde fantasie en tevens de auteur van een imaginaire encyclopedie - en Bobok, een fanatieke naïeveling die door de stad zwerft met diezelfde encyclopedie onder zijn arm.

In Lâchez tout! volgen we Bobok op zijn tocht; tijdens de voorstelling legt hij een traject af dat begint en eindigt op scène. Tussen dit begin- en eindpunt zien we hem in de stad ronddwalen in een stomme film. Geluidsartiesten zorgen live op scène voor de bijhorende dichtslaande deuren, voetstappen en voorbijrijdende vrachtwagens. Lâchez tout! is meer dan een verhaal, het is een zwerftocht, een totaalervaring die het midden houdt tussen een misdaadverhaal en een filosofische tragikomedie. Laat je meeslepen in de absurde wereld van Bobok, allez, lâchez tout!

Als componist heeft François Sarhan zijn repertoire verrijkt in alle genres: orkest, kamermuziek (meer bepaald de cyclus Bobok voor 2, 3, 4 en 5 strijkinstrumenten), kameropera (Kyrielle du Sentiment des Choses, gecreëerd voor het Festival van de Lyrische Kunst in Aix-en-Provence in 2003), elektronische muziek, gemengd. Zijn oeuvre is het onderwerp van monografische concerten en portretten (Ictus Ensemble, Intercontemporain, Alternance) en hij is regelmatig in residentie (Festival Automne en Normandie, Metz, Witten, Manchester, Orléans). Hij heeft ook een organisatie opgericht voor muziektheaterproducties en concerten: crWth. Hij bedenkt zelf voorstellingen en muziekavonden en maakt animatiefilms en video's. Hij geeft zelf zijn eigen werk uit en neemt deel aan talrijke pluridisciplinaire events voor dans en theater.Hij is de auteur van Introduction à l'histoire de la musique ("Inleiding tot de muziekgeschiedenis", Flammarion 2004) en van het werk Encyclopédie, een volledig verzonnen verzameling artikels en afbeeldingen over verschillende thema's. Hij heeft onlangs een voorstelling geënsceneerd op een originele tekst van Jacques Roubaud, A King, Lear, waarvoor hij de muziek heeft gecomponeerd. Hij bereidt momenteel een filmconcert voor, waarvan hij zowel de muziek als de film zal maken. Hij was componist in residentie bij de Scène nationale d'Orléans van september 2009 tot juni 2012. Hij is de bezieler van een reflectiegroep, POTRAVINY. In 2013 ging zijn pluridisciplinaire voorstelling, in samenwerking met LOD muziektheaterLâchez tout! (Enough Already) in première in Glasgow. Lâchez tout! is theater, film, performance en concert, in één voorstelling. De voorstelling wordt nog hernomen in 2014-2015.

Praktische info :

LOD/François Sarhan : Lâchez tout!
Donderdag 4 december 2014 om 20.00 u
Muziekcentrum De Bijloke - Gent


Meer info : www.debijloke.be en www.lod.be
------------------------------
Zaterdag 6 december 2014 om 20.00 u
De Spil - Roeselare


Meer info : www.despil.be en www.lod.be
------------------------------
Donderdag 12 februari 2015 om 20.00 u
Concertgebouw - Brugge


Meer info : www.concertgebouw.be en www.lod.be

Extra :
François Sarhan : www.fsarhan.com, www.myspace.com/francoissarhan, www.composers21.com en youtube

Elders op Oorgetuige :
Paradise Lost : het verloren paradijs in de Bijloke, 1/12/2014

Bekijk hier alvast het promofilmje voor Lâchez tout!

23:14 Gepost in Concert, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.