07/11/2014

BL!NDMAN begeleidt stille film met percussiestukken uit de 20ste en 21ste eeuw, turntables en live electronics

Wings Naar aanleiding van de herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog haalt BL!NDMAN een film uit het jaar 1927 uit de archieven. Wings won de allereerste Oscar (Academy Award) voor beste film én voor beste special effects. BL!NDMAN [drums] zal deze 'silent movie' begeleiden met op maat geselecteerde percussiestukken uit de 20ste en 21ste eeuw, turntables en live electronics.

Wings (1927), een stille film van William Wellman, combineert een romantisch verhaal met indrukwekkende beelden van luchtgevechten uit WO I. De film oogt uitzonderlijk modern met drukkende loopgraafscènes, sensationele luchtgevechten en een sterk scenario. Wings won bovendien de allereerste Academy Award voor Beste Film én voor Beste special effects. Het verhaal gaat over twee jonge mannen - de ene rijk, de andere uit de middenklasse - die verliefd worden op dezelfde vrouw. Al snel hebben ze echter andere prioriteiten: de Eerste Wereldoorlog breekt uit en de mannen worden gevechtspiloot in de prille US Airforce. Door hun gedeelde oorlogservaring evolueert hun rivaliteit naar een diepe vriendschap.

Wings is een oorlogsprent met virtuoos gefilmde luchtgevechten geënt op een volwaardig Hollywood-scenario. De film vertoont omwille van zijn ouderdom - maar tevens omwille van het medium 'stille' film - scènes die voor de moderne kijker melig of zelfs pathetisch kunnen overkomen. Juist hier is de muziek een zeer belangrijk ingrediënt waarmee ritme en zelfs betekenis kan worden beïnvloed. Eric Sleichim tekent voor de muziek maar doorspekt ze met stukken en citaten van 20ste eeuws repertoire: Xenakis, Stockhausen, Reich, Cage, Kagel, Scelci, Tenney, Takemitsu, Huber, Andriessen, Wolfe ...

Praktische info :

Filmconcert BL!NDMAN [drums] : Wings
Dinsdag 11 november 2014 om 20.00 u
AMUZ - Antwerpen


Meer info : amuz.be en www.blindman.be
--------------------------
Dinsdag 25 november 2014 om 20.15 u
CC Maasmechelen


Meer info : www.ccmaasmechelen.be en www.blindman.be

01:11 Gepost in Concert, Film, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.