06/11/2014

La Belgique martyre met nieuwe soundtrack van Hanne Deneire

La Belgique Martyre La Belgique Martyre was de eerste naoorlogse Belgische productie in een serie van in totaal elf producties. Deze waren alle gedraaid tussen 1919 en 1924. Ze vormen de eerste uitingen van een opkomende cinematografische industrie in België. De films worden gekarakteriseerd door compromisloos patriottisme, vurige idolatrie voor de koning en het vaderland, opofferingszin en sterke anti-Duitse sentimenten en werden zeer populair in de jaren na de Eerste Wereldoorlog.

La Belgique Martyre (België als Martelares) is de enige film geproduceerd vóór het Verdrag van Versailles en wil het het imago herstellen van het arme kleine België dat door de geallieerde propaganda tijdens de oorlog was geschapen. De film benadrukt 'hoe België had geleden voor de overwinning van de rechtvaardigheid' en hoe het land daarom een plaats verwachtte 'in de voorhoede van de naties'.

Elke mogelijke oorlogsmisdaad begaan door de Duitsers passeert de revue: de afwijzing van de Belgische neutraliteit; de invasie; de executies van onschuldige burgers; de plunderingen van de dorpen; de deportaties; de slagvelden en de opoffering in de modderige loopgraven aan de IJzer; de dood op het slagveld en de rouw van het Belgische volk. De nadruk ligt steeds op het leed van het land en zijn bevolking. De jonge Vlaamse componiste Hanne Deneire heeft deze zwijgende film van passende muziek voorzien. Zij studeerde aan het Antwerpse conservatorium bij Wim Henderickx en Luc Van Hove en haar werken worden uitgevoerd van Sint-Petersburg tot Japan. Samen met Dimitri Leue werkt zij aan haar eerste opera.

Hanne Deneire werd door Hermes Ensemble uitgedaagd om een hedendaagse soundtrack te componeren bij 'La Belgique martyre'. Zij schrijft: "Het is de eerste keer dat ik als componist 70 minuten muziek schrijf. Dit houdt een grote spanningsboog als vorm in, en vormt een echte uitdaging om het geheel te doen werken. Ik laat me door de thematiek van WO I inspireren, vooral de insteek vanuit de bevolking. Het is belangrijk voor mij als componist dat de muziek volledig in relatie staat tot de film maar tegelijkertijd ook als aparte entiteit een leven kan leiden. Deze score kan uitgevoerd worden met de film maar evengoed ook zonder de beelden. De bezetting is uiterst boeiend: een fluit, klarinet, piano, cello en mezzosopraan. Toch was het geen evidentie om tekst voor de mezzosopraan te kiezen. Uiteindelijk heb ik besloten om de tekstplaten uit de film te gebruiken als zangtekst. Niet alle platen zijn erin verwerkt, alleen deze die noodzakelijk zijn om het verhaal te kunnen volgen. Indien je dus blind bent of de muziek wordt zonder beeld uitgevoerd, kan je de muziek beluisteren en het verhaal van de film helemaal begrijpen. Het is voor mij een uitbreiding van het oeuvre dat ik al gemaakt had aangezien ik nog nooit voor een langspeelfilm had gecomponeerd. Ik had wel al enkele kleinere composities gemaakt voor kortfilms, deze meestal in samenwerking met een afstudeerproject van het Rits. Deze ervaring was heel verrijkend waardoor de verderzetting van een langere film nu in de logische ontwikkeling lag van mij als componist".

Praktische info :

HERMESensemble: La Belgique martyre
Donderdag 6 november 2014 om 20.00 u
deSingel - Antwerpen


Meer info : www.desingel.be en hermesensemble.be
-----------------------
Dinsdag 11 november 2014 om 20.15 u
Flagey - Brussel


Meer info : www.flagey.be en hermesensemble.be

Extra :
Hanne Deneire : www.hannedeneire.be, www.matrix-new-music.be en youtube

19:23 Gepost in Concert, Film, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.