24/10/2014

Elektrisch gitaarkwartet Zwerm en Mauro Pawlowski maken TRANSITpodium onveilig

Mauro Pawlowski Zwerm & Mauro Pawlowski brengen zondag op TRANSIT muziek van Thomas Bensdorp, Matthew Shlomowitz en van Mauro himself, die voor de gelegenheid zijn mondharmonica meeneemt. Sinds 2007 maakt het elektrische gitaarkwartet Zwerm de podia in Vlaanderen en daarbuiten onveilig. Je krijgt hier een apart kwartet in een nog aparter programma te horen. Niet te missen dus !

Zwerm debuteert met ongebreidelde creativiteit en levenslust in drie bijzondere creaties van de meest verscheiden componisten. Matthew Shlomowitz kwam op eerdere TRANSITedities verrassend uit de hoek met referenties aan populaire cultuur. Daarop aansluitend schreven ook de meer dan eigenzinnige Thomas Bensdorp en Mauro Pawlowski nieuw werk voor dit concert. Pawlowski, in het dagelijks leven gitarist bij de Belgische rockgroep dEUS, neemt uiteraard ook zelf de gitaar ter hand en hervormt Zwerm tot uniek kwintet.

Mauro Pawlowski (1971) is een Belgische zanger en gitarist met Italiaanse en Poolse wortels. In 1994 won hij met de groep Evil Superstars de bekende Belgische wedstrijd Humo’s Rock Rally, met opzwepende en absurdistische rockmuziek geïnspireerd door Frank Zappa. In 2001 bracht hij zijn eerste album uit onder de naam Mauro. Sindsdien speelt hij vaak samen met tal van muzikanten in de meest uiteenlopende genres. In 2004 werd hij lid van de groep dEUS en kreeg hij de Vlaamse Cultuurprijs voor Muziek. Hij maakt theatermuziek, filmmuziek, speelt free-jazz en improvisatie, en schrijft ook Nederlandstalige nummers.

Thomas Bensdorp (1981) is een componist en geluidskunstenaar uit Amsterdam. Zijn werk bevat instrumentale en elektronische muziek, video's en klankinstallaties. Hij componeert niet alleen voor klassieke ensembles, maar ook voor pop bands, laptop, straatorgels, automatische muziekdozen, musea, theater, dans en film. In recente composities combineert hij compositie en klankdesign met bewerkte archief- of amateurbeelden. Op die manier creëert hij spookachtige, gefragmenteerde verhalen die het geheugen als narratief proces en de invloed van opnametechnologie op (collectieve) herinnering en perceptie onderzoeken. Humor maakt een belangrijk deel uit van zijn werk. Thomas Bensdorp studeerde compositie aan het conservatorium van Den Haag, muziektechnologie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en film en nieuwe media aan de universiteit van Amsterdam. Hij volgde compositie bij Gilius van Bergeijk, Martijn Padding, Yannis Kyriakides en Cornelis de Bondt.

Matthew Shlomowitz (1975) componeert concertmuziek en maakt performances. Hij groeide op in Adelaide, Australië, maar woont nu in Londen. Hij is docent compositie aan de University of Southampton, is co-leider van ensemble Plus Minus met Joanna Bailie en werkt vaak samen met danseres Shila Anaraki voor de Letter Piece Company. Hij schreef voor ensembles zoals asamisimasa, bESIdES, Calefax, Ensemble Offspring, EXAUDI, Ives Ensemble, Nieuw Ensemble, Quatuor Diotima, Speak Percussion, Wespoke New Music Company, en solowerken voor Mark Knoop en Stephane Ginsburgh.

Praktische info :

Zwerm & Mauro Pawlowski : Shlomowitz, Bensdorp, Pawlowski
Zondag 26 oktober 2014 om 17.30 u
(Inleiding door Maarten Beirens om 17.00 u )
STUK - Leuven


Meer info : www.festivalvlaamsbrabant.be, www.zwerm.be en www.mauroworld.net

Extra :
Thomas Bensdorp : www.thomasbensdorp.com
Matthew Shlomowitz : www.shlom.com, www.champdaction.be/nl/matthew-shlomowitz en youtube

Elders op Oorgetuige :
Vijftien jaar TRANSIT: feesteditie met memorabele creaties, tomeloze energie en broeierig slotconcert, 20/10/2014

15:38 Gepost in Concert, Festival, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.