20/10/2014

Vijftien jaar TRANSIT: feesteditie met memorabele creaties, tomeloze energie en broeierig slotconcert

TRANSIT TRANSIT bestaat dit jaar 15 jaar en dat wordt gevierd met een gevarieerde en boeiende feesteditie tijdens het laatste weekend van oktober. TRANSIT programmeert maar liefst zeventien creaties en heel wat werken van maximaal tien jaar oud! Het Spectra ensemble brengt zowat het beste uit componerend Vlaanderen samen: Luc Brewaeys, Annelies Van Parys, Serge Verstockt, Filip Rathé en Daan Janssens. Nordic Affect, Bozzini Quartet en Elision presenteren spannende muziek uit alle hoeken van de wereld. Ze exporteren de creaties van Thomas Smetryns, Frederik Neyrinck en Serge Verstockt nadien ook wereldwijd. ChampdAction gedijt volop in de TRANSIT biotoop met de tegendraadse muziek van de jongere generatie. En Mauro Pawlowski wilde al lang iets samen doen met het elektrische gitaarkwartet Zwerm. Neue Vocalsolisten, ensemble mosaik en videokunstenares Anne Quirijnen plaatsen het slotakkoord van de feesteditie 2014 met het broeierige Interzone.

TRANSIT is een creatiefestival voor de zoekende componist, de kunstenaar die verandering exploreert, die een alternatief zoekt. TRANSIT creëert een context waarin jonge, getalenteerde componisten van hier kunnen gespeeld en/of door organisatoren opgepikt worden... Maar ook klinkende internationale namen passeren de revue. Vlaamse gevestigde waarden worden dan weer gevraagd te componeren voor internationale topensembles of -solisten. Muzikale vernieuwing, het zoeken naar nieuwe vormen en talen vormt het fundament van de programmering (Maarten Quanten in KTV). Deze editie van TRANSIT wordt meteen de laatste onder de artistieke leiding van Mark Delaere die ook aan het roer stond van NOVECENTO, die andere poot van het Festival van Vlaanderen Vlaams-Brabant. Voor NOVECENTO neemt Pieter Bergé in 2015 het curatorschap op zich en voor TRANSIT wordt de fakkel doorgegeven aan Maarten Beirens.

Memorabele en kersverse creaties op het openingsconcert
Voor 15 jaar TRANSIT opent Spectra ensemble met een terugblik op memorabele creaties uit het TRANSITarchief: Cardhu van Luc Brewaeys, Fragrances van Annelies Van Parys en Feuillage du Coeur van Serge Verstockt. Op tournee krijgt Van Parys lovende kritieken in de Amerikaanse pers. Cardhu staat op het programma in Zagreb, Amsterdam en op de Biënnale van Venetië. Feuillage du Cœur is auditief verblindend: klarinet en coloratuursopraan (Elise Caluwaerts) versmelten in een virtuoze symbiose. Maar geen openingsconcert zonder creaties: Daan Janssens experimenteert met de Hongaarse cimbalom, Filip Rathé zet poëzie van zijn favoriete dichter Federico Garcia Lorca op muziek.

Puurheid en vuurwerk op zaterdag
Nordic Affect (Ijsland) zet oude instrumenten in voor hedendaagse muziek. Naast werk van landgenoten Thurídur Jónsdóttir en Gudmundur Steinn brengen ze nog drie wereldwijd gesprokkelde creaties van Thomas Smetryns (B), Taylan Susam (NL) en Brendan Faegre (USA). Het Canadese Bozzini Quartet puurt het strijkkwartet uit met Euler Lattice Spirals Scenery van Marc Sabat en premières van Frederik Neyrinck en Rozalie Hirs’ Nadir (met elektronica). ChampdAction gedijt in de TRANSITbiotoop met de tegendraadse jongere generatie. Het is uitkijken naar Trialogue, de multimediale performance van Hugo Morales, Maarten Buyl en Ann Eysermans.

Tomeloze creativiteit op zondag
Elision Ensemble, hét ensemble voor nieuwe muziek in Australië komt met trompet en slagwerk voor het werk van landgenote Liza Lim. Een electric lap-steel gitaar wordt toegevoegd voor de creaties van twee vaste waarden op TRANSIT: Richard Barrett en Serge Verstockt. Verstockt laat ook nog 200 buttons klaarleggen... Zwerm, het elektrisch gitaarkwartet met tomeloze creativiteit en levenslust, voegt Mauro Pawlowski toe als vijfde gitarist voor diens eigen creatie. Matthew Schlomowitz componeert een medley van de grootste hits van The Major Sevenths, een band uit East-London. Thomas Bensdorp knutselt een collageachtige muzikale Zwermbiografie bij elkaar met (amateur)opnames uit de jeugd van de gitaristen.

Lecture, debat en projectensemble
Michael Beil deelt zaterdagochtend zijn passie voor video in nieuwe muziek tijdens de lecture. Beil imponeerde vorig jaar met exit to enter, een spel tussen de uitvoerders en tegelijkertijd opgenomen beelden. Gewoon ingenieus. Voor het debat over coproductie, netwerking en presentatievormen zitten programmatoren van internationale festivals klaar aan de debattafel. Het projectensemble trekt het avondfeest van de slotdag al op gang in de namiddag met orkest, draaitafels en video in interactie met het Weense collectief TE-R en het kersverse Leuvense Trio Serendip.

Broeierig grensgebied als feest- en slotconcert
Interzone is een spraakmakend muziektheaterwerk van de Duitste componist Enno Poppe. Verschillende stijlen en atmosferen volgen elkaar snel op of worden op een vervreemdende manier met elkaar gecombineerd. De vocale partijen zijn extreem virtuoos en dragen bij tot een overrompelende totaalervaring. De Belgische videokunstenares Anne Quirijnen creëerde de videoinstallatie met vier schermen, waarvoor ze inspiratie vond in de verknipte teksten uit het boek Interzone van William Burroughs. Met twee topensembles in nieuwe muziek: ensemble mosaik (Berlijn) en Neue Vokalsolisten (Stuttgart).

Praktische info :

TRANSIT festival voor nieuwe muziek
Van vrijdag 24 t.e.m. zondag 26 oktober 2014
STUK en Schouwburg - Leuven


Het volledige programma en alle verdere info vind je op festivalvlaamsbrabant.be

Extra :
TRANSIT 2014. Anderhalf decennium de frontlijn, Koen Van Meel op Kwadratuur.be, 10/10/2014

00:13 Gepost in Concert, Festival, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.