19/10/2014

Shell Shock : unieke samenwerking tussen Nick Cave en Belgische componist Nicholas Lens in De Munt

Shell Shock Of je het shell shock of posttraumatische stressstoornis noemt, oorlog slaat zware psychische wonden. Honderd jaar na het uitbreken van de Grote Oorlog schreef de Belgische componist Nicholas Lens hierover een opera op teksten van de bekende Australische auteur en musicus Nick Cave. In twaalf gedichten of canti evoceert hij, in een heel persoonlijke en vloeiende stijl, de anonieme protagonisten van de oorlog : soldaten, moeders, wezen, gevangenen... Uit de getuigenissen van deze individuele personages, waarin ieder zich kan herkennen, klinkt de universele roep naar een humane en vredevolle wereld. De 'choreografische regie' van dit internationale project is in handen van de Belgisch-Marokkaanse 'choreograaf van het jaar' Sidi Larbi Cherkaoui. Dit opdrachtwerk van de Munt werd opgenomen in de officiële agenda van het Federale Organisatie comité ter Herdenking van WOI.

In 2014 herdenken we de honderdste verjaardag van het begin van de Eerste Wereldoorlog, een tragische verjaardag van een gebeurtenis die onze wereld fundamenteel heeft veranderd. De Munt is zich bewust van het grote belang van de herinnering voor de volgende generaties, en neemt dan ook deel aan de herdenking met een belangwekkende nieuwe creatie: een requiem van de Belgische componist Nicholas Lens, die dicht bij het slagveld en de talloze militaire begraafplaatsen in Ieper opgroeide. Vandaag worden nog steeds iedere dag klaprozen neergelegd op de graven. En nog steeds weerklinkt iedere dag een lied voor de doden aan de poort van de stad, een ceremonie waaraan Lens als kind zelf deelnam. Het onderwerp ligt hem dus zeer nauw aan het hart.

Nicholas Lens is een multidisciplinaire artiest, en werkt als auteur en componist. Hij groeide op in een muzikale familie met vijf kinderen. Hij studeerde trompet en contrabas aan muziekacademies en conservatoria, en schakelde daarna over op viola da gamba bij Sophie Watillon. Nicholas Lens begon professioneel te componeren toen hij studeerde aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, voor verschillende theater-, film- en televisieprojecten.
Lens schreef onder andere de opera Slow Man met auteur John M. Coetzee als librettist. Slow Man kende zijn wereldpremière twee jaar terug op het Malta Festival, Grand Opera Theatre Poznan 2012. Met J. M. Coetzee, met wie een vriendschap ontstond, werkt hij momenteel aan een tweede samenwerking, de opera At the Gate gebaseerd op het boek Elizabeth Costello. Deze opera zal in premiere gaan in 2016. Lens en Coetzee plannen ook een derde opera samen over Dostojevski.
Schott MusikVerlag, Mainz publiceerde de meeste werken van componist Nicholas Lens waaronder de trilogie The Accacha Chronicles en The Puppet Designer. Naast het componeren was Lens ook regisseur en schrijver van de film Love is the only master I'll serve die op Biff, NY in premiere ging.

In de teksten van de Australische dichter en zanger Nick Cave, bekend in de rock- en popwereld, vond Nicholas Lens de poëtische en expressieve basis die hij zocht. Hij schreef twaalf gedichten, of cantos, die het woord geven aan de anonieme protagonisten van de Grote Oorlog: niet alleen soldaten, maar ook moeders, vrouwen, wezen, gevangenen, enzovoort. Lens steunt op hun lijden en offers om zo een humanistische en tolerante visie op de wereld naar voor te brengen. Zijn muziek werpt een licht op de trage, pessimistische en emotionele 'ballades' van Nick Cave. De titel van het werk, Shell Shock– een term die de psychologische of fysieke toestand beschreef van soldaten die de intense bombardementen in de loopgraven meemaakten - omschrijft de hardheid van een oorlog waarvan de overlevenden de verschrikkelijke gruwel met zich bleven meedragen. Want wanneer "ira", de zonde van de woede, de harten van de mensen beheerst, kan niets hen nog beletten om anderen te doden of te doen lijden, ondanks de hoge prijs die ze ervoor moeten betalen. De woede is, samen met de hoogmoed, de basis van alle uitspattingen, en dit requiem herinnert er ons dan ook aan dat enkel ons besef van lijden ons kan helpen om onze demonen te overwinnen. 

Nicholas Edward 'Nick' Cave is een muzikant uit de pop- & rockwereld, maar ook schrijver, dichter, scenarist en soms acteur. Hij werd geboren in Australië, studeerde kunst aan het Caulfield Institute of Technology (tegenwoordig Monash University) maar onderbrak zijn studies om zich volledig te wijden aan de muziek.
Hij bracht een eerste album uit met de band The Birthday Party in 1981 vooraleer hij naar Londen vertrok. De muziek van Nick Cave zal een grote invloed hebben op de Engelse rockscène, meerbepaald door de ruwe en extreme emoties die hij uitdrukt. In Los Angeles vormde hij samen met Mick Harvey de bekende Bad Seeds, en samen namen ze veertien albums op tussen 1984 en 2008.
Tegelijkertijd treedt Nick Cave sinds 1990 op als solo-artiest en werkt hij samen met verschillende artiesten. In 2006 richtte hij de nieuwe “garage rock band” Grinderman op. Hij is tevens acteur, namelijk in twee films met Brad Pitt, Johnny Suede (1991) van Tom DiCillo en The Assassination of Jesse James by the coward Robert Ford (2007) van Andrew Dominik. Hij schreef zelf ook een western, The Proposition (2005), en componeerde heel wat filmmuziek.
Als schrijver en dichter bracht hij in 1988 zijn eerste verzameling uit, King Ink, gevolgd door een tweede anthologie, King Ink II, in 1997. Hij schreef twee romans, And the Ass Saw the Angel (1989) en The Death Of Bunny Monroe (2009).

Praktische info :

Nicholas Lens : Shell Shock. A Requiem Of War
Van vrijdag 24 oktober t.e.m. zondag 2 november 2014
De Munt - Brussel


Meer info : www.demunt.be

Alle voorstellingen zijn intussen uitverkocht, maar je kan deze productie na afloop gedurende drie weken gratis (opnieuw) bekijken op de website van De Munt. Shell Shock is integraal te bekijken van vrijdag 14 november (om 20u) tot en met donderdag 4 december 2014.

Extra :
Nicholas Lens : www.nicholaslens.com, en.wikipedia.org, www.matrix-new-music.be en youtube

21:54 Gepost in Concert, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.