08/10/2014

Peter Schat, Matthew Collings & Møster op Rumor festival voor avontuurlijke muziek in Utrecht

Rumor 78 Rumor is een festival voor avontuurlijke muziek in Utrecht. Centraal staat innovatieve muziek op de scheidslijn waar jazz, pop en gecomponeerde muziek samenkomen. Rumor wordt op onregelmatige basis georganiseerd met de gebruikelijke formule: drie concerten op drie locaties, voor één prijs. In de line up van deze editie muziek van Peter Schat, Matthew Collings en Møster!

Peter Schat - To You - Pandora (Tivoli Vredenburg)
Aart Strootman en ensemble F.C. Jongbloed
To You (1972) is een uitstekend voorbeeld van Schats politieke engagement. In het begin van de jaren zeventig verbiedt de gemeente Amsterdam het musiceren op straat. Dat heeft tot gevolg dat de politie 'op geheim gezag van de president-oligarch van de stadsrechtbank' gitaren inneemt. 'Alleen in 1971 al 280,' aldus de programmatoelichting. De gitaar heeft de hoofdrol in dit stuk van Schat. De bezetting: sopraan, twee orgels, drie basgitaren, vier piano's, zes gitaren en zes manshoge bromtollen. Met zo'n bezetting drijft het stuk in zijn handen niet anders dan tot waanzin. To You is het huzarenstukje voor gitaristen: "In de (Nederlandse) muziekgeschiedenis is dit aantal (bas)gitaren uniek." Aldus Aart Strootman, die het stuk gaat dirigeren: "Draaiende tollen, gemier op klassieke gitaren, gebrom op basgitaren, hamerende piano's, naadloze transities van improvisatie naar uitgeschreven noten, orgels die het geheel met dikke clusters aankleden en de solist maakt door alle registers de meest waanzinnige uithalen…. Uitgecomponeerde muzikale gekte - zeer meeslepend."

Matthew Collings - RASA
Voordat hij zich definitief in Edinburgh vestigde woonde componist en geluidskunstenaar Matthew Collings gedurende zes jaar in IJsland. Daar schreef hij een aantal albums die uitgebracht zijn onder de naam van zijn lo-fi/ambient project "Sketches for Albinos". Daar ook ontmoette hij Ben Frost, met wie hij nauw samenwerkte. Zijn muziek kan grofweg beschreven worden als 'een elementaire kronkeling van elektroakoestische (de)compositie', variërend van zeer korte, delicate momenten van intimiteit tot een allesoverheersend lawaai. De muziek is compositioneel, melodisch en qua geluid vaak overweldigend. Hiermee overbrugt hij de kloof tussen Steve Reich en avant-garde gitaarmuziek. Collings kreeg voor zijn eerdere albums al uitgebreid lof toegezwaaid door de internationale gemeenschap.

Møster! - Cloud 9 (Tivoli/Vredenburg)
Na een hectische festival zomer waarin Kjetil Møster op tournee was met uiteenlopende muziekgroepen, staat hij nu klaar om het 2de album van zijn favoriete band Møster!  te promoten. Hij wordt vergezeld door de legendarische Hans Magnus 'Snah' Ryan, gitarist/vocalist van Motorpsycho, Nikolai Hængsle Eilertsen, bassist in Elephant9, en drummer Kenneth Kapstad, eveneens van Motorpsycho.
De band is oorspronkelijk het resultaat van een opdracht voor het  Kongsberg Jazz Festival 2010. Hun eerste album,  'Edvard Lygre Møster' , werd maart 2013 uitgebracht en kreeg lovende kritieken. Album nr 2 werd op 12 september uitgebracht op het Noorse label Hubro. De titel 'Inner Earth' suggereert dat de band opnieuw een grote stap voorwaarts maakt op het progrock pad, maar ze blijven toch trouw aan de improvisaties vanuit de jazz en de klankstructuur van de psychedelische muziek. Møster neemt je mee op een oorverdovende en intense reis diep onder het aardoppervlak.

Praktische info :

Rumor 78 - Festival voor avontuurlijke muziek
Donderdag 9 oktober 2014 vanaf 20.30 u
Op verschillende locaties in Utrecht (Nl)


Meer info : www.rumor.nl

13:03 Gepost in Concert, Festival, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.