08/10/2014

BRAUBLFF 2 met Chris Newman, Daan Vandewalle, Dieter Schnebel en Ariane Jesulat

Braublff BRAUBLFF (materie und Laut) is een concertreeks van KRAAK in samenwerking met De Player (Rotterdam) en KASK / School of Arts Gent. Ze stelt de volgende vraag: waar en hoe loopt taal over in muziek? Een mogelijk antwoord: het punt waar taal haar betekenis verliest en overgaat in pure materie - door herhalingen, mutaties en deconstructie, al dan niet geholpen door technologie, cut-ups en tapemanipulatie. Chris Newman brengt samen met docent en pianist Daan Vandewalle de liedcyclus I got to write this down en het lied London. De postmoderne componist Dieter Schnebel en pianiste Ariane Jesulat presenteren drie stukken: VISIBLE MUSIC für einen Dirigenten und einen Komponisten, NUMBERS für Stimme mit Gesten and LIEBE-LEID für Stimme und Klavier.

De reeks ontstond uit een gedeelde obsessie voor het werk van vocale poëten als Henri Chopin, Byron Gysin, Lars-Gunnar Bodin en de Revue OU-cataloog. In drie edities stelt ze een stand van zaken voor van de kwestie taal-materie-muziek, door hedendaagse vocale poeten en text-sound composers samen te brengen met het baanbrekende werk van de avant-garde sinds de jaren 50.

Elke editie vindt plaats in Belgie & Nederland. Deze editie vind op 9 oktober plaats in DE PLAYER (Rotterdam) en op 10 oktober in KASK/School of Arts (Gent).

Dieter Schnebel (1930, Lahr/Baden) is een invloedrijke postmoderne componist. Hij ontwikkelde nieuwe methodes voor conceptuele compositie. Hij breidde daarvoor muzikale taal uit met lichaamsbeweging, open geluidsprocessen tussen tonen en noise, en stille fysieke gebaren. Op deze editie Schebel presenteert samen met Arianne Jessulat drie stukken: VISIBLE MUSIC für einen Dirigenten und einen Komponisten, NUMBERS für Stimme mit Gesten and LIEBE-LEID für Stimme und Klavier.

Chris Newman (1958, Londen) is een Britse, in Berlijn residerende interdisciplinaire kunstenaar. Hij begon als een vertaler van Russische poëzie, maar verlegde snel zijn terrein naar muziek als student van Mauricio Kagel. Zijn oeuvre strekt zich uit van poëzie naar muziek, van performance over beeldende kunst, naar schilder- en videokunst. Belangrijk is het proces van vertaling, waarin het ene medium in het andere transformeert. Poëzie wordt beeldende kunst, beeld wordt muziek, leven wordt kunst. Materie is het bindende element, een uitweg naar individuele vrijheid en identiteit, een middel om betekenis te overstijgen. Hij presenteert samen met Daan Vandewalle de liedcyclus I got to write this down en het lied London.

Daan Vandewalle is Belgiës meest gerenommeerde pianist binnen het canon van de Amerikaanse Avant-Garde. Hij studeerde onder Alvin Curran aan Mills College en nam o.a. Gordon Mumma's Music for Solo Piano (1960-2001) op voor New World Records. Hij is docent aan School of Arts (Gent) en werkte o.m. samen met David Moss, Fred Frith, Han Bennick, Chris Cutler en Tom Cora.

Ariane Jessulat (1968) is een in Berlijn residerende pianisten en zangeres. Ze studeerde aan universiteit van Berlijn en haalde haar master in muziektheorie. In 1999 haalde ze haar doctoraatstitel aan Elmar Budde. In 2004 werd ze aangesteld als professor in muziektheorie aan de universiteit van Würzburg. Haar onderzoeksveld is het analytische onderzoek naar het karakter van muzikale taal. In het begin van haar studies ontmoette ze Dieter Schnebel en werd ze deel van de Maulwerker muziek-theatergroep.

Praktische info :

Braublff (Materie und Laut) 2: Dieter Schnebel, Chris Newman, Arianne Jessulat, Daan Vandewalle
Vrijdag 10 oktober 2014 om 20.00 u
Cirque - Gent


Meer info : schoolofartsgent.be en www.kraak.net

Extra :
Dieter Schnebel : en.wikipedia.org, brahms.ircam.fr, www.schott-international.com en youtube

14:14 Gepost in Concert, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.