04/10/2014

Het Kamerorkest Brugge speelt Grieg, Vine en Richter in Antwerpen, Gent en Brugge

Carl Vine Het Kamerorkest Brugge is een strijkorkest onder de artistieke leiding van Ning Kam dat zich voornamelijk toespitst op het repertoire vanaf de romantiek tot en met de 21ste eeuw. Daarbij wordt bijzondere aandacht besteed aan creaties van hedendaagse componisten. Het seizoen 2014-2015 kent heel wat hoogtepunten. We kijken alvast uit naar Max Richters herwerkte versie van de Vier Seizoenen van Vivaldi (een absolute hit op Spotify!). Tijdens de eerstvolgende concerten krijg je daarnaast ook Edvard Griegs Holbergsuite en Smith's Alchemy voor strijkorkest van de Australische componist Carl Vine (foto) te horen. Edvard Grieg componeerde zijn Holbergsuite in 1884 als een persoonlijke hulde voor de 200ste verjaardag van de Deens-Noorse humanist en schrijver Ludvig Holberg. Aanvankelijk was het een werk voor piano maar dankzij het arrangement voor strijkorkest is de Holberg Suite uitgegroeid tot het standaardrepertoire van Grieg. Het is een verzameling van frisse, barokke dansen.

Smith's Alchemy voor strijkorkest is een dynamische zoektocht naar klanken en technieken door en voor strijkers. De Australische componist Carl Vine (1954) schreef dit werk in opdracht van het Londense Smith Quartet dat de compositie voor het eerst opvoerde in 1994. De bedoeling van het originele werk was om vier strijkers te transformeren tot één enkel superinstrument waarbij de natuurlijke zangkwaliteiten optimaal benut werden. De componist noemt het een soort 'auditieve alchemie'.

Wat dacht je van volgend muzikaal experiment: de Vier Seizoenen van Vivaldi giet je in een reageerbuis, gekruid met wat extra ritme, nieuwe klanken en repetitieve patronen. Daarna: wachten op de explosie … Het illustreert wat je zal ervaren bij de verfrissende kijk van de in Duitsland geboren Britse componist Max Richter op de barokke evergreen van Vivaldi. Laat je niet misleiden door je muzikale geheugen maar open uw oren voor de verrassende wendingen in dit bijzondere werk.

Programma :

  • Edvard Grieg, Fra Holbergs Tid voor strijkorkest (Holbergsuite)
  • Carl Vine, Smith’s Alchemy voor strijkorkest
  • Max Richter, Vivaldi, The Four Seasons Recomposed

Praktische info :

Het Kamerorkest Brugge & Ning Kam : Recomposed
Zondag 5 oktober 2014 om 15.00 u
AMUZ - Antwerpen

-------------------------------------
Zaterdag 18 oktober 2014 om 20.00 u
Miryzaal - Gent

-------------------------------------
Zondag 19 oktober 2014 om 11.00 u
Concertgebouw - Brugge


Meer info : www.hetkamerorkest.be

Extra :
Carl Vine : www.carlvine.com, nl.wikipedia.org, www.fabermusic.com en youtube

03:17 Gepost in Concert, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.