28/07/2014

Puur Muziek met oog op zomerse muziekactualiteit

Johan Duijck In augustus zet Puur Muziek op Canvas zijn lichte zomerslaap voort. Dat betekent : geen uitzendingen op zondag en geen herhalingen vrijdagnacht. Maar op zaterdagnamiddag blijft het programma op post en houdt het het oog gericht op de zomerse muziekactualiteit terwijl het ook een paar parels uit het archief opdiept: Toots op Jazz Middelheim, de Mariavespers van Monteverdi n.a.v. Laus Polyphoniae, en BL!NDMAN [sax] naar aanleiding van het 200ste geboortejaar van Adolphe.

Johan Duijck. Over vriendschap en muziek Portret van koordirigent, pianist en componist Johan Duijck.
Eind dit jaar wordt Johan Duijck (foto) zestig. Hij was chef-dirigent van het Vlaams Radio Koor en dirigent van het Londense koor van de Academy of St. Martin in the Fields . In Barcelona leidt hij koordirigenten op. Koorliefhebbers kennen hem als leider van het Gentse Madrigaalkoor. Maar Duijck is ook componist en docent piano aan het Gentse Conservatorium. Een bevlogen man op zoek naar het schone. Met getuigenissen van Sir Neville Marriner, László Heltay, wijlen Vic Nees, Kamiel Cooremans, Laïs en Hans Ryckelynck. Een portret uit 2007.
Canvas, zaterdag 2 augustus om 15.50 u

Hans Ryckelynck speelt Jongen
Pianist Hans Ryckelynck (1972) is een oud-leerling van Johan Duijck . Hij studeerde aan de conservatoria van Gent, Brussel en Parijs. Dit is een concert in de Brusselse Concert Noble. Ryckelynck speelt een suite van de Luikenaar Joseph Jongen (1873-1953). Zoals vele Belgen vluchtte deze componist tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Eng eland. Daar componeerde hij de Suite pour piano en forme de sonate, opus 60. Met als ondertitels: Sonatine, La neige sur la fagne, Menuet dansé en Rondeau.
Canvas, zaterdag 2 augustus om 16.55 u

Eric Sleichim en BL!NDMAN. Een passie voor klank. (portret)
Dit jaar vieren we de 200ste geboortedag van de Belg Adolphe Sax, de uitvinder van de saxofoon. Eén van de grootste bezielers van de saxofoon van dit moment is Eric Sleichim. Hij stichtte het saxofoonkwartet BL!NDMAN en het BL!NDMAN collectief. Van hem maakte canvas in 2008 een portret. Eric Sleichim (1958) was in de jaren '80 lid van de Brusselse groep Maximalist!, maar richtte in 1988 zijn eigen saxofoonkwartet BL!NDMAN op. Met dit ensemble wilde hij zich loswrikken uit het protocol van een klassiek concert en vooral nieuwe klankmogelijkheden en een nieuw repertoire voor saxofoonkwartet ontdekken. BL!NDMAN staat al die tijd voor een passionele zoektocht naar klanken en een ontmoetingsplaats van diverse kunstdisciplines.
Canvas, zaterdag 30 augustus om 15.50 u

BL!NDMAN [sax]. Concert
Het saxofoonkwartet BL!NDMAN [sax] met frontman Eric Sleichim brengt een staalkaart uit zijn uiterst veelzijdige repertoire. Dat reikt van de renaissance tot vandaag. Sleichim bewerkte voor zijn ensemble muziek van Leoninus, Josquin Desprez, Pierre de la Rue, Johann Sebastian Bach en Dietrich Buxtehude (met contratenor Marnix de Cat). En BL!NDMAN bezorgt die werken een heel bijzondere context.
Eric Sleichim confronteert oud met hedendaags. Met de renaissancemuziek combineert hij Ricercare una melodia, een solowerk van Jonathan Harvey, een modern Brits componist. Daarnaast speelt BL!NDMAN [sax] Storm at low tide, een werk dat Eric Sleichim zelf voor zijn ensemble componeerde, en Contre six van de Maximalisten Thierry De Mey en Peter Vermeersch. Dit concert wordt heruitgezonden naar aanleiding van het tweehonderdste geboortejaar van Adolphe Sax.
Canvas, zaterdag 30 augustus (vervolg)

Op zaterdag zijn er op Canvas vaak wijzigingen in het uitzenduur. Voor de exacte uitzenduren, raadpleeg www.canvas.be/weekoverzicht of de Facebook www.facebook.com/puurmuziekcanvas

12:46 Gepost in Muziek, Televisie | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.