15/07/2014

NaMuDa 4 : driedaagse interaktieve special voor Mens & Machine in Logos

Namuda 4 Volgende week barsten de Gentse Feesten weer uit hun voegen en dat zal elke stroppendrager onwillekeurig geweten hebben. Naar goede jaarlijkse gewoonte heeft ook Stichting Logos binnen het kader van dit stadsfestijn een avondvullende Namuda-special in petto, en dat maar liefst drie dagen op rij. Een unieke vorm van muzikaal bewegingstheater waarin choreografie een volledige machinerie interactief aanstuurt.

Namuda, het onderzoeksprojekt van Godfried-Willem Raes, is een specifieke toepassing van een onzichtbaar, door radar en sonar aangestuurd instrument. Het is een volkomen draadloos systeem, gebaseerd op de Doppler-reflecties van naakte lichamen in beweging. Daarmee worden snelheid, versnelling, richting en bewegende lichaamsmassa opgemeten, en binnen de zelfontwikkelde programmeeromgeving <Gmt> wordt deze informatie eerst verwerkt en geanalyseerd. Vervolgens worden de op fuzzy logic-gebaseerde resultaten door de componist gebruikt voor de interaktieve verwerking binnen een in code geschreven muzikale en choreografische compositie.

Men kan het zien als klank die door beweging wordt veroorzaakt en gestileerd, maar Namuda gaat verder en spitst zich ook toe op de herkenning van het soort beweging dat een lichaam maakt. Of het nu gaat om een agressieve stomp, een sprong of botsing, een vloeiende golfbeweging, een versnelling of vertraging, im- of explosie, ... hoofdzaak is dat de door Logos zelfontwikkelde hardware voor gesture recognition zo efficiënt mogelijk de menselijke gestiek herkent met een latency van minder dan 10 ms. In de hoedanigheid van uitvoerende musici ontwikkelen de dansers (Emilie De Vlam en Dominica Eyckmans) zo een nieuwe danstaal waarin de vorm van het expressieve gebaar centraal komt te staan. De naaktheid vormt in deze voorstelling niet de focus noch het onderwerp, maar is een vereiste voor de werking van de gebruikte (sonar)technologie. Voor de thematische uitwerking zochten ze het voor deze produktie in bewegingen ontleend aan kinesitherapie en andere op beweging gesteunde genezingstechnieken.

En is er één artefakt dat beter symbool staat voor de maakbaarheid en menselijkheid dan de machine? Het Logos Robotorkest telt 60 geautomatiseerde akoestische instrumenten. Tijdens deze driedaagse spelen ze als één groot multifunktioneel orgaan waarin elke schakeling zichtbaar is en waarvan de hele werking de onthulling zelve is.

<M&M> Namuda 4 is kort maar krachtig: laat je een uur lang betoveren door deze unieke versmelting van menselijke expressie met mechanische precisie die zo eigen is aan robots.

Praktische info :

M&M Namuda 4 : Kine
Dinsdag 22, woensdag 23 en donderdag 24 juli, telkens om 20.00 u
Logos Tetraëder - Gent

Bomastraat 26-28
9000 Gent

Meer info : www.logosfoundation.org

13:16 Gepost in Concert, Festival, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.