14/07/2014

Gentse Vleugels presenteert pareltjes uit de piano- en kamermuziekliteratuur tijdens de Gentse Feesten

Gentse Vleugels Gentse Vleugels is een vaste waarde tijdens de Gentse Feesten. Ook dit jaar slaat het pianofestival zijn vlerken uit op twee locaties. In de feestzaal van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) begroet een eerste keur pianisten je telkens om 16.00 u. Later op de dag en op wandelafstand daarvan ontbindt een tweede lichting zijn duivels in de Miry concertzaal van het Conservatorium. Pianist Daan Vandewalle zet al tien jaar de Gentse vleugels op met zowel jong talent als gerenommeerde namen. De concertreeks bevat naast piano solo recitals, ook concerten met piano vierhandig, 2 piano's en kamermuziek. Studenten en oud-studenten van het Conservatorium / School of Arts van de HoGent zijn ruimschoots vertegenwoordig, naast grote namen als Daan Vandewalle, Geoffrey Madge, Stephanie Proot, Jos van Immerseel en Claire Chevallier. Je kan genieten van enkele pareltjes uit de piano- en kamermuziekliteratuur: Beethoven sonates, de 9de Symfonie van Beethoven in de transcriptie voor 2 piano's van Franz Liszt, hoorntrio's van Brahms en Ligeti, Petroushka van Stravinsky.

Programma :

Lieselotte De Vuyst - zo 20/07 om 16.00 u - KANTL
Gentse Vleugels start meteen met pianotalent uit het Conservatorium / School of Arts Gent. Deze jonge Wetterse pianiste studeert bij Daan Vandewalle en behaalde reeds grote en zelfs grootste onderscheiding op verschillende wedstrijden. Naast werk van Liszt en Ligeti brengt zij Four pieces for piano van Béla Bartók.

Stephanie Proot - zo 20/07 om 18.00 u - Miry Concertzaal
Na haar passage vorig jaar op Gentse Vleugels is Stephanie Proot opnieuw een graag geziene gaste. De voorbije jaren won zij het ene concours na het andere. Van haar persoonlijke favoriet Beethoven speelt ze de Waldsteinsonate. Verder staat werk van Brahms en Paganini op het programma.

Mirek Coutigny - ma 21/07 om 16.00 u - KANTL
Mirek Coutigny studeert niet alleen piano bij Daan Vandewalle aan het Conservatorium / School of Arts Gent, maar volgt er ook compositie bij Frank Nuyts. Samen met Jonathan Bonny en Koen Quintyn maakt hij deel uit van het collectief Headliner, waarmee hij zowel werken schrijft als uitvoert. Op zijn concert tijdens de Gentse Vleugels demonstreert hij zijn vele talenten door naast preludes van Debussy ook eigen werk en werk van bevriende componisten uit te voeren.

Claire Chevallier en Jos Van Immerseel - ma 21/07 om 18.00 u - Miry Concertzaal
Deze twee publiekstoppers op pianoforte luisteren onze nationale feestdag op. Daags erna nemen zij vierhandig pianowerk van Schubert op in Brugge. Je hoort ze op 21 juli op Gentse Vleugels in primeur!

Waldo Geuns - di 22/07 om 16.00 u - KANTL
Muziekbeleving in al haar veelzijdigheid. Zo kan men kernachtig de carrière omschrijven van de Belgische pianist, musicoloog en filosoof Waldo Geuns. Waldo houdt ervan om klassieke muziek binnen een bredere context te plaatsen en zoekt daarbij de contrasten op. Dat doet hij ook tijdens zijn zeer virtuoos programma voor Gentse Vleugels: La Valse van Maurice Ravel wordt gecombineerd met muziek van Granados en delen uit Petroushka van Stravinsky.

Duo Tinnitus: Lukas Huisman en Tine Allegaert - di 22/07 om 18.00 u - Miry Concertzaal
Pianoduo Tinnitus ontstond uit een jarenlange samenwerking tussen Tine Allegaert en Lukas Huisman, beide oud-studenten van het Conservatorium / School of Arts Gent. Zij brengen werken uit de hele muziekgeschiedenis, gaande van Johann Sebastian Bach, Claude Debussy, Maurice Ravel tot Piano Phase van Steve Reich en Gemini van Frederik Devreese, een werk dat ook tijdens dit concert op het programma staat.

Ancuza Aprodu - wo 23/07 om 16.00 u - KANTL
Deze Roemeense pianiste uit Parijs brengt een schitterend programma met dansen voor piano uit de 20ste eeuw. Braziliaanse componisten als Henrique Oswald, Gilberto Mendes, Claudio Santoro, Marlos Nobre en Alberto Nepomuceno zijn vertegenwoordigd, alsook de Zuid-Afrikaanse componist en pianist Michael Blake, de Mexicaan Manuel M. Ponce, de Boliviaan Gaston Arce Sejas, en als buitenbeentje de Japanse componist Karen Tanaka.

Bert De Rycke - wo 23/07 om 18.00 u - Miry Concertzaal
Bert De Rycke studeert aan het Gentse Conservatorium bij Daan Vandewalle en engageerde zich in verschillende ensembles. Bert tracht ook actief betrokken te zijn bij het uitvoeren van nieuwe muziek en deinst er niet voor terug veel te weinig gespeeld repertoire van onder het stof te halen. In die zin is hij de ideale uitvoerder om het opdrachtwerk van Benjamin Van Esser te creëren. Verder heeft zijn programma als thema Italië en bevat werk van onder meer Giacinto Scelsi en Domenico Scarlatti.

Nathalie Matthys - do 24/07 om 16.00 u - KANTL
Nathalie Matthys is de jongste dochter uit een muzikale familie en een groot pianotalent. Dit jaar heeft ze haar tweede bachelorjaar afgewerkt bij Vitaly Samoshko aan het Conservatorium / School of Arts Gent. Ze is laureate van verschillende wedstrijden. Naast klassieke muziek boeit ook jazz haar. Die ontdekt ze verder in het Conservatorium in Kortrijk. Op dit recital speelt ze werk van klassiekers als Beethoven, Rachmaninov, Chopin, Mendelssohn, en van haar vader Marc Matthys.

Andreas Bral - do 24/07 om 18.00 u - Miry Concertzaal
Op zijn zeventiende begon Andreas Bral met de studies van bio-ingenieur aan de Universtiteit Gent. Sinds zijn twintigste combineert hij deze studie met pianostudies bij Johan Duijck aan het Conservatorium van Gent. Zijn muzikale interesse bevindt zich vooral in het spanningsveld tussen de wiskunde logica enerzijds en de artistieke onvoorspelbaarheid anderzijds. Naast studies klassieke piano bij Johan Duijck, studeert deze bijzonder veelzijdige muzikant ook compositie bij Frank Nuyts en is hij actief binnen de pop- en jazzwereld. Starten doet hij in dit recital met Bach, daarna volgen Beethovens sonate 'Quasi una fantasia' en een suite van Scelsi.

Inna Shyshkovska - vrij 25/07 om 16.00 u - KANTL
In 2002 kwam deze Oekraïense pianiste naar België om haar piano-opleiding verder te zetten aan het Conservatorium van Gent. Piano spelen is immens belangrijk voor haar. Ze wil verschillende emoties kunnen weergeven aan de luisteraar. Geniet samen met haar van een vroege pianosonate van Beethoven, de Sonate in si-klein van Franz Liszt, een Ballade van Chopin en werk van Grieg.

Daan Vandewalle en Geoffrey Madge - vrij 25/07 om 18.00 u - Miry Concertzaal
De Gentse pianist Daan Vandewalle en de in Nederland wonende Australiër Geoffrey Madge slaan de handen in elkaar voor de uitvoering van de magistrale 9de Symfonie van Beethoven, bewerkt voor piano door Franz Liszt.

Silke Jooris - za 26/07 om 16.00 u - KANTL
Als studente van het Conservatorium / School of Arts Gent brengt deze jonge pianiste een zeer interessant en geëngageerd programma dat het gevolg is van onderzoek naar vergeten vrouwelijke componistes. Kom luisteren naar werk van Amy Beach, Mel Bonis en Nadia Boulanger.

Yanna Penson en Lieselot Watté - za 26/07 om 18.00 u - Miry Concertzaal
Zoals de Passacaille deed in de 16de eeuw, baant dit concert door celliste Lieselot Watté en pianiste Yanna Penson zich al dansend een weg van Spanje naar Frankrijk. Je wordt meegenomen op deze reis door de wervelwind die door de Polonaise woedt. Laat je over de grenzen heen vervoeren door suites, dansen en walsen tot uw hart in vuur en vlam gezet wordt door een Argentijnse tango.

Amalia Avilan en Charlotte Asberg - zo 27/07 om 16.00 u - KANTL
De Colombiaanse sopraan Amalia Avilan is oud-studente van het Conservatorium / School of Arts Gent en studeert momenteel aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth onder de leiding van José Van Dam. Pianiste Charlotte Asberg is voor de Gentse Feesten geen onbekende : in 2012 en 2013 was ze soliste (zang en piano) op het Sint-Baafsplein. Samen brengen ze een zomers programma met muziek van Debussy, Chopin, Turina (Poemas en forma de canciones), Verdi en Latijns-Amerikaanse componisten als Ponce, Ginastera, en Villa-Lobos.

Daan Vandewalle, Conrad Harris, Daniel Costello - zo 27/07 om 18.00 u - Miry Concertzaal
Daan Vandewalle schaart 2 Amerikanen rond zich voor het het meest uitdagende concert uit de reeks. Samen met violist Conrad Harris en hoornist Daniel Costello brengt hij hoorntrio's van Brahms en Ligeti als afsluiter van Gentse Vleugels.

Praktische info :

Gentse Vleugels
Van zondag 20 juli tot en met zondag 27 juli 2014, telkens om 16.00 u en om 18.00 u
KANTL - Koningstraat 18 - 9000 Gent
Miryzaal - Koninklijk Conservatorium - Hoogpoort 64 - 9000 Gent


Het volledige programma en alle verdere info vind je op gentschefestspiele.be

Elders op Oorgetuige :
Tweede editie Gentsche Festspiele met 60 concerten van gevestigde waarden en jong talent, 13/07/2014

16:53 Gepost in Concert, Festival, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.