10/07/2014

Filmische muziek op Gent Jazz

Melanie de Biasio Op donderdag 17 juli zoekt Gent Jazz Festival het spanningsveld op met minimalistische en zelfs klassieke muziek, waar de link met filmmuziek nooit ver weg is, zowel op het Groot Podium als op de Garden Stage.   

Die dag staat immers, exclusief voor België, de Italiaanse pianist en componist Ludovico Einaudi mét ensembleop het groot podium. Zijn muziek is te horen in heel wat films en TV-series. Denk maar aan Fuori del Mondo, Black Swan, de Franse succesfilm Intouchables en de TV serie Doctor Zhivago.  Einaudi staat synoniem voor elegante, toegankelijke maar vooral ontroerend mooie pianomuziek. Op het raakvlak van hedendaags klassiek en minimalisme, aangevuld met spaarzame elektronica en loops, tast hij de grenzen van zijn muziek af en weeft ze steeds opnieuw aan elkaar tot een nieuwe, eigen stijl. 

Ook de ondoorgrondelijke Ijslandse componist Ólafur Arnalds brengt die dag zijn bloedmooie filmische muziek. De muziek van Arnalds leent zich uitstekend voor film en documentaire en het is dan ook bijna een evidentie dat hij zich ook meer op filmmuziek toelegt zoals voor de film Another Happy Day en The Hunger Games om er maar een paar te noemen. Hij kreeg dit jaar ook de BAFTA Television Craft Award voor zijn score van de hit BBC-detectiveserie Broadchurch.  

Het trio Plaistow ontpopte zich als één van de revelaties van het Gentse showcasefestival Glimps in december 2013. In Rusland en India vult dit akoestisch trio grote zalen met haar bijzondere muziek met repetitieve en meditatieve passages, soundscapes en noise. In de complexe muziek van dit klassieke jazztrio klinken zowel invloeden van de composities van Steve Reich en Philip Glass als van de elektronische muziek van Squarepusher tot en met dub.

De muziek van Melanie de Biasio werd nog niet gebruikt voor filmscores, maar wat niet is, kan nog komen. In haar laatste album No Deal creëerde ze een bluesy spel tussen licht en schaduw, wat resulteerde in een krachtige, raadselachtige en verslavende plaat die aan weerszijden van de taalgrens op unanieme lofbetuigingen kon rekenen tot ver buiten de jazzscene.

Ook op de Garden Stage zijn met Broken Twin, Julia Holter en Bogus ongetwijfeld heel wat intense concerten te beleven. De film mag u er zelf bij denken.

Programma :

16:30 Plaistow
18:30 Ólafur Arnalds
20:30 u - Melanie De Biasio
22:30 u - Ludovico Einaudi

Meer info : www.gentjazz.com

Elders op Oorgetuige :
Gent Jazz staat weer volop in het teken van de mix, 29/06/2014

18:40 Gepost in Concert, Festival, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.