29/06/2014

Gent Jazz staat weer volop in het teken van de mix

Gent Jazz Gent Jazz staat in 2014 weer volop in het teken van de mix. Het festival biedt niet alleen een mix van jazz, pop en aanverwante genres, maar ook een mix van grote namen en aanstormend talent, niet zelden artiesten die zelf ook kiezen voor een mix van genres. Zoals vorig jaar zijn er nu ook weer twee podia op de Bijloke-site in Gent. Er is het podium in de grote tent voor het hoofdprogramma, maar daarnaast is er nog de Garden Stage waar jongere en minder bekende artiesten in korte sets tussen de grote concerten hun ding mogen doen.

Organisator Bertrand Flamang zegt dat het festival dit jaar teruggaat naar de roots. "We willen meer evenwicht tussen avontuur en mainstream en aandacht voor creatieve fusion", zegt hij. "Ook moet een festivaldag niet enkel toeleven naar een headliner, maar vanaf de eerste minuut boeien." Voorts krijgt het tweede podium (Garden Stage) een meer prominente plaats en wordt op zondag de klemtoon overdag gelegd.

Deze zomer vind je op het hoofdpodium heel wat bijzondere muzikanten die zichzelf muzikaal blijven uitdagen zoals Chick Corea en Stanley Clarke in akoestisch duo, Mehliana waarin Brad Mehldau en Mark Guiliana zich aan de nieuwe muzikale stroming wagen met een hoofdrol voor elektronica, en Bobby McFerrin met zijn project Spirityouall. Binnen het jazzspectrum staan ook Dave Holland ‘Prism’, Joshua Redman, Ibrahim Malouf ‘Illusions’ en het exclusieve project van Manu Katché, Richard Bona, Eric Legnini en Stefano Di Battista op de affiche.

De jongere generatie laat van zich spreken in de personen van onder meer de schitterende jazzcomponist Darcy James Argue met zijn eigen bigband Secret Society, pianiste Hiromi, Zara McFarlane, Tigran - Shadow Theater, trompettist Avishai Cohen ‘Triveni’, de creatieve singer-songwriter Julia Holter en Plaistow en Kellylee Evans.

Met niemand minder dan Ludovico Einaudi en Ólafur Arnalds zoekt Gent Jazz het op donderdag 17 juli meer in de richting van minimalistische muziek met invloeden uit de klassieke muziek en soundscapes.
Zaterdag 19 juli is dan weer dé avond waar funk- en souladepten naar zullen uitkijken. Met Charles Bradley & His Extraordinaires, José James en de jonge hypergetalenteerde Belg Delv!s wordt dit gegarandeerd een stevig zomers feestje. Onder de noemer GoDeviLLe Remembered draagt het festival die dag de Garden Stage volledig op aan de vorig jaar overleden René De Wever alias GoDeviLLe die de vorige edities als dj het festival afsloot.

Fusion is back!
Gent Jazz heeft in ieder geval enkele bijzondere verrassingen in petto. Zo spelen pianist Chick Corea en elektrische bassist Stanley Clarke een duoconcert. Ze zaten samen in Return To Forever, een legendarische jazzfusionband uit de jaren zeventig die in 2011 nog een reünieconcert in Gent heeft gegeven. Stanley Clarke is een funky bassist van het kaliber van Jaco Pastorius en Larry Graham. Corea is een unieke en invloedrijke jazzpianist die in het begin van zijn carrière fusion speelde bij Miles Davis. (zondag 13 juli) Ook bassist Dave Holland heeft een fusion-verleden bij Miles Davis. Hij deed mee op 'Bitches Brew' uit 1970. Hollands nieuwe kwartet Prism grijpt terug naar die periode en die muziek. Maar in de band omringt Dave Holland zich met enkele topmuzikanten van vandaag: pianist Craig Taborn, gitarist Kevin Eubanks en drummer Eric Harland. (zaterdag 12 juli)

Een andere klepper is pianist Brad Mehldau die ook al in duo naar Gent komt. Samen met drummer Mark Guiliana bracht hij eerder dit jaar als Mehliana de cd 'Taming the dragon' uit. Mehldau speelt daarop Fender Rhodes en synthesizer, Guliana drumt en stoeit met samples en elektronische effecten. In 2013 gaf het duo al twee concerten in België. Die werden toen met gemengde gevoelens onthaald, dus het wordt een beetje afwachten wat het concert op Gent Jazz zal worden. (zaterdag 12 juli)

De Frans-Libanese trompettist Ibrahim Maalouf is immens populair in Frankrijk. Ook hij brengt met zijn project Illusions een soort fusie van diverse stijlen, gaande van jazz en rock tot klassiek en wereldmuziek. (vrijdag 11 juli)

Pianist Tigran Hamasyan uit Armenië en de USA was in 2013 artist-in-residence op Jazz Middelheim. Tijdens zijn drie concerten combineerde hij toen zijn Armeense roots en andere exotische echo's met jazzy piano en zang. Dat lokte wisselende reacties uit bij het publiek van Jazz Middelheim: sommigen vonden het fantastisch, anderen vonden dat de man nogal veel show verkoopt. In Gent komt hij met zijn Shadow Theatre kwintet, naar de cd die hij onlangs uitbracht: een plaat waarop nerveuze beats, wilde jazzpiano en de zang van de Armeense Areni Agbabian om de aandacht van de luisteraar vragen. (vrijdag 11 juli)

Klassieke snit
Naast al die fusion biedt Gent Jazz ook hedendaagse jazz van klassiekere snit. De all-star band van percussionist Manu Katché, bassist Richard Bona, pianist Eric Legnini en tenorist Stefano Di Battista mag zijn succesconcert van vorig jaar op het festival van Marciac nog eens overdoen in Gent. (donderdag 10 juli) Tenorsaxofonist Joshua Redman, zoon van Dewey Redman, is een van de toonaangevende jazzsaxofonisten van vandaag. In het jaar dat we 200 jaar Adolphe Sax vieren, kan je bijna niemand beter bedenken om het vuur op de verjaardagstaart uit (aan?) te blazen. Redman komt met zijn vaste kwartet. Dat wordt ongetwijfeld een groot jazzfeest vol muzikaal avontuur.(zondag 13 juli)

Liefhebbers van gezongen jazz en aanverwanten vinden hun gading meteen tijdens de openingsdag van het festival. Met de jonge en beloftevolle zangeressen Zara McFarlane  (Groot-Britannië) en Kellylee Evans (Canada). En met publiekslievelingen stemmengoochelaar Bobby McFerrin natuurlijk. (donderdag 10 juli)

Soul en stilte
De Italiaanse pianist Ludovico Einaudi is met zijn ensemble de afsluiter van een hele festivalavond die je onder de noemer "verstilde schoonheid' zou kunnen indelen. Einaudi is een populaire minimalist die charmeert met hedendaags klassiek en repetitieve pianomelodieën. Een pak jonger is de IJslandse componist en pianist Olafúr Arnalds, maar ook hij beweegt zich tussen klassiek en minimalistische repetitieve pop à la Nils Frahm. En dan te bedenken dat hij ook drumt in een hardcore bandje. Typisch IJslands, dat wel.

De dromerige jazzy pop van Melanie De Biasio en de post-jazz van het trio Plaistow (variërend van repetitieve en meditatieve passages en soundscapes tot noise, rock en jazz) sluiten daar wonderwel op aan. (donderdag 17 juli)

De laatste festivaldag bouwt Gent Jazz een feestje met soul en groovy jazz van José James (ook al te zien op Gent Jazz 2013) en Charles Bradley die zijn soul letterlijk uit zijn lijf zingt. (zaterdag 19 juli)

Klein maar fijn
Over feestjes gesproken: de eerste vier festivaldagen zal Black Flower (met onder meer saxofonist Nathan Daems en cornettist Jon Birdsong) op de Garden Stage de nacht inzetten met funky en groovy ethiojazz.

Op datzelfde podium vallen ook nog ontdekkingen te doen. De Israëlische trompettist Avishai Cohen (niet te verwarren met de gelijknamige bassist) stelt zijn trio Triveni voor met daarin ook meesterdrummer Nasheet Waits. En singer-songwriter Julia Holter presenteert haar hedendaagse folk.

Naast Black Flower biedt Gent Jazz bovendien nog een podium aan andere fijne jazz van eigen bodem: 3/4 Peace (Ben Sluijs, Christian Mendoza, Brice Soniano), Oak Tree (winnaar van Jong Jazztalent Gent 2013), LABtrio (met drummer Lander Gyselinck, bassiste Anneleen Boehm en pianist Bram De Looze) en het aangenaam geschifte trio De Beren Gieren.

Praktische info :

Gent Jazz
Van donderdag 10 t.e.m. zaterdag 19 juli 2014
De Bijloke-site - Gent


Het volledige programma en alle verdere info vind je op www.gentjazz.com

12:34 Gepost in Concert, Festival, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.