17/06/2014

Eerste editie Inspiratum Festival in Wijnegem

Inspiratum Festival De eerste editie van Inspiratum Festival heeft als thema 'Per-Form the Void' en is gebaseerd op het concept van de tentoonstelling 'Destroy the Picture, Painting the Void' die Paul Schimmel in 2012 maakte in het Museum of Contemporary Art (MOCA) in Los Angeles. Het festivalprogramma vormt een muzikale ode en contrapunt aan dit adagium met hedendaags werk van zowel Westerse als Oosterse componisten, actuele video en klankkunstenaars, met daarnaast veel ruimte voor improvisatie, spontane compositie en dans in confrontatie met de avant-garde van de 15de, 16de en 17de eeuw.

De hedendaagse muziek door HERMESensemble gaat in dialoog met de barokke muziek gespeeld door Il Pomo d'Oro, één van de meest gerenommeerde barokorkesten van dit moment. Ze brengen muziek van onder meer Antonio Vivaldi, Carlo Gesualdo en Girolamo Frescobaldi, waarin ze specifiek op zoek gaan naar de stilte, de ruimte tussen de klanken. Hedendaagse dansers van de Kosi Dance Group interpreteren deze barokmuziek in een performance. Geert Callaert, pianist van HERMESensemble en een begrip in de Vlaamse hedendaagse muziekwereld brengt enkele solo's van Stockhausen en van Frédéric D'haene. Ook fluitiste Karin Defleyt en altviolist Marc Tooten brengen solowerk op het festival. Er zullen componisten herontdekt worden samen met wereld premières in opdracht van Inspiratum.

Wim Henderickx cureert open salons met gesprekken, experimenten, performances en artistieke verrassingen. Klankdichteres Mireille Capelle confronteert met haar 'Architecture Sonore' (een serie composities, die ze sinds een tiental jaar ontwikkelt) een conceptueel proces, een interpretatie van 'een' partituur (situaties, herinneringen, collectief geheugen, objet trouvé en objet concret) met elektronica (i.s.m. de Centre Henri Pousseur). De compositie leeft als een zelfstandige eenheid of kan interacteren met live improvisaties.

VJ- installaties en performances van de Amerikaanse videokunstenaar Kurt Ralske, de Japanse lichtkunstenaar, DJ en componist Ryoji Ikeda, een installatie van de Koreaanse Kimsooja en voorgeprogrammeerde Yamaha Disklavieren doorkruisen de volledige site. Speciale aandacht gaat naar een kinderluik met House of Music en Theater de Spiegel.

Het Festival sluit af met 'Minimalist Dream House' met Katia en Marielle Labèque. Dit bestaat uit twee delen: "Proto-Minimalists and Post-Minimalists" en "Rock and Rollers". In dit tweede deel bestaat hun band uit David Chalmin (gitaar , vocals en electronics), Nicola Tescari (keyboard en electronics), Alexandre Maillard (bas) en Raphael Seguinier (drums en electronics). Het derde deel omvat experimentele pianomuziek van onder meer Howard Skempton en Henry Flynt.

Het Inspiratum Festival 'Per-Form the Void' vindt plaats op de site van Kanaal, de voormalige graanjeneverstokerij gelegen langs het Albertkanaal, die momenteel door Vervoordt wordt omgevormd tot A City in the Country .

Praktische info :

Inspiratum Festival
Van vrijdag 27 tot en met maandag 30 juni 2014
Axel Vervoordt Kanaal - A City in the Country

Stokerijstraat 19
Wijnegem

Meer info : www.axel-vervoordt.com en hermesensemble.be

21:35 Gepost in Concert, Festival, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.