16/06/2014

Gregynog Festival in de voetsporen van Vlaamse artiesten in Wales

Piet Swerts Gregynog Festival is het oudste klassieke muziekfestival in Wales en vindt elke zomer plaats in Gregynog Hall in het dorp Tregynon. De thematische focus 'Oorlog' voor de editie van 2014 mag dan niet zo verwonderlijk zijn - wél verrassend en tot nu toe weinig bekend, is de rol van enkele Belgische musici en componisten die in 1914 als vluchteling naar Wales kwamen en de bescherming genoten van de stichters van het festival, Gwendoline en Margaret Davies.

Deze componisten maakten deel uit van zo'n 100.000 Belgen die vanaf 1914 hun land ontvluchtten en onderdak zochten in de UK.  Artistiek directeur van het festival Rhian Davies werd getriggerd door deze 'lost narrative', volgde het spoor terug naar België en ging op zoek naar overgebleven manuscripten van het werk dat deze componisten schreven tijdens hun verblijf in Wales.  Dat resulteerde uiteindelijk in een festivalprogramma dat doordrongen is van de connectie België-Wales met aanwezigheid van het Vlaams Radio Koor, violist Yossif Ivanov en componist Piet Swerts (foto), die in opdracht van de Welshe overheid een nieuwe compositie schreef. 

De programmatie van het Festival is dus geïnspireerd op het intrigerende verhaal van de 100.000 Belgische vluchtelingen, die  in 1914 in Wales kwamen wonen. Sommige leden van deze opmerkelijke gemeenschap - met onder meer Valerius de Saedeleer, George Minne en Gustave van de Woestijne - waren in 2003 reeds het onderwerp van  tentoonstellingen in het Nationaal Museum van Cardiff en het MSK in Gent.

"Het opmerkelijke verhaal van de zangers, strijkers en pianisten die Wales rondtrokken om concerten te geven ten behoeve van het Belgian Relief Fund blijft tevoorschijn komen", zegt artistiek directeur van het Festival dr. Rhian Davies. Ze voerden vaak wereldpremières uit van nieuw repertoire van de vluchtelingen-kunstenaars Eugène Guillaume en Nicolas Laoureux. David van de Woestijne, geboren als zoon van twee vluchtelingen in het Lion Hotel van LLandinam in februari 1915, is later opgegroeid tot vooraanstaand Belgisch componist.

Rhian heeft manuscripten van hun werk getraceerd tot niet-gecatalogeerde collecties in Brussel. Deze composities zullen nieuw leven ingeblazen worden door de Belgische violist Yossif Ivanov (Llandinam, 26 juni), het BBC Nationaal Orkest van Wales met harpiste Sioned Williams en dirigent Jac van Steen (Aberystwyth, 27 juni), en het Nash Ensemble (Gregynog, 28 juni). Een studiedag zal het recentste onderzoek over de Belgische vluchtelingen-kunstenaars door Britse en Belgische onderzoekers naar voren brengen. Tenslotte verzorgt het Vlaams Radio Koor, onder leiding van Bart Van Reyn, het slotconcert.

Het programma is gebaseerd op de concertreeks 'The Great War', waarmee het Vlaams Radio Koor in februari al succesvol door Vlaanderen reisde. Voor het Gregynog Festival werd niet alleen muziek van Vlaamse en Engelse componisten uit de periode 14-18 gekozen, ook hedendaagse Vlaamse componisten zoals André Laporte, Raymond Schroyens en Vic Nees komen aan bod.

Om het bi-regionale karakter van dit concert en de samenwerking tussen Wales en Vlaanderen extra in de verf te zetten, gaf de overheid van Wales de opdracht aan Vlaams componist Piet Swerts om een nieuw werk te schrijven. De basis zal een tekst zijn van de Welshe dichter Hedd Wyn, die in 1917 sneuvelde in Passendale.

Meer info : www.gregynogfestival.org

Elders op Oorgetuige :
Vlaams Radio Koor herdenkt WOI met hartverwarmende muziek van Engelse componisten, 19/02/2014

Bekijk hier een filmpje waarin Rhian Davies, artistiek directeur van het Gregynog Festival, haar research in het kader van deze editie toelicht. 

17:50 Gepost in Concert, Festival, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.