08/05/2014

Nederlandse strijkkwartetten spelen werk van jonge componisten op Gaudeamus Muziekdag

DoelenKwartet Op De Dag Van Het Nederlands Strijkkwartet beperkt de Gaudeamus Muziekdag zich tot een genre dat zelf al gekenmerkt wordt door beperking: geen schallend koper, geen zingend riet, geen roerige trom en ook geen menselijke stem. Verwacht op de Gaudeamus Muziekdag #4 alleen die haar en die snaar en luister naar de állernieuwste strijkkwartetten van jonge (en iets minder jonge) componisten uitgevoerd door de topstrijkers van het DoelenKwartet en Rubens Quartet. Met wereldpremières van Maxim Shalygin, Noriko Koide, Ji Sun Yang en van drie studenten compositie van het Utrechts Conservatorium: Remy Alexander, Quinn Jacobs en Matthias ten Houte de Lange. Eigentijdser kan het niet.

DoelenKwartet
De Oekraïens/Nederlandse componist Maxim Shalygin (eervolle vermelding Gaudeamus Prijs 2012), die een voorliefde heeft voor de gestreken en geplukte snaar, schrijft voor het DoelenKwartet het nieuwe werk The Songs, Prayers and Madrigals. In dit stuk wordt de menselijke stem en het woord getransformeerd naar een compositie voor het strijkkwartet. 
Van Calliope Tsoupaki, tevens met nieuw werk in het aanstaande Holland Festival, worden twee delen van haar strijktrilogie gespeeld: Lychnos Tis Posi Mou (voor strijkkwartet en klarinet) en Eothinòn. Je gaat bedwelmende, rituele muziek horen met elementen uit de westerse eigentijdse muziek en de Grieks-orthodoxe traditie.
Noriko Koide is present met een nieuw werk, alsook de inmiddels vertrouwde Zuid-Koreaanse Ji Sun Yang met haar compositie Trois Pieces (te gast tijdens Gaudemaus Muziekweek in 2007, 2008 en 2009)

Rondom Roukens
Het Rubens Quartet presenteert het programma Rondom Roukens met Joey Roukens (1982). Hij heeft tijdens zijn residentie bij het Rubens Quartet een drietal strijkkwartetten geschreven die je vanmiddag gaat horen. De werken mogen een jong hoogtepunt genoemd worden in de Nederlandse muziek. Het is troostrijke muziek die bewezen heeft veel mensen te ontroeren.

Wereldpremière

Zoals gezegd is er deze muziekdag nog een wereldpremière. En wel van de jongste deelnemers van deze dag. Het Utrecht String Quartet en componist Bart de Vrees coachen jonge studenten van het HKU Utrechts Conservatorium - zowel componisten als strijkers - op weg naar deze wereldpremière. Twee strijkkwartetten, samengesteld uit studenten van het HKU Utrechts Conservatorium, werken aan composities van drie studenten: Remy Alexander, Quinn Jacobs en Matthias ten Houte de Lange.  We krijgen een kijkje in de keuken van de hedendaagse jonge componist en zien hoe musici en componisten samenwerken om een nieuw werk voor een strijkkwartet te laten ontstaan. 

Praktische info :

Gaudeamus Muziekdag #4
Zondag 1 juni 2014 vanaf 13.00 u
RASA - Utrecht
(Nl)

Meer info : www.muziekweek.nl

22:08 Gepost in Concert, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.