06/05/2014

Operadagen Rotterdam in het teken van (r)evolutie en broederschap

Operadagen Rotterdam De wereld is in beweging en Operadagen Rotterdam beweegt mee. Niet alleen door het nieuwste van het nieuwste te presenteren op het gebied van opera en muziektheater, maar ook door actuele onderwerpen aan te snijden. Sinds vorig jaar is het festival op ontdekkingstocht aan de hand van het thema (r)evolutie. Vrijheid, gelijkheid, broederschap; de bekende strijdkreet uit de Franse Revolutie staat ook in de 21ste eeuw nog fier overeind. Dit jaar vormt broederschap de rode draad van het festival.

Als er één verhaal is waarin ultiem broederschap en het heldendom tot uiting komt, is dat de beroemde legende van Koning Arthur en zijn ridders van de Ronde Tafel. De Veenfabriek laat zich in de voorstelling Arthur inspireren door het bekende verhaal in een eigen bewerking die zich afspeelt op de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog. Ook het jonge ensemble van het Kameroperahuis is in zijn zoektocht naar een held uitgekomen bij Arthur. Daarnaast doet die andere bekende graalridder Parsifal de Operadagen aan in een project dat tijdens komende festivaledities voortgezet wordt. Wat als de held zich ontpopt als antiheld? Dat is het geval in MACBETH, een bewerking van Verdi's opera door de gevierde Zuid-Afrikaanse regisseur Brett Bailey, waarin de Congolese gemeenschap gebukt gaat onder falend leiderschap. Daar kunnen ze ook in de voormalige Sovjet-Unie over meepraten. In Soselo in Siberia van 331⁄3 Collective en Rosa Ensemble is een hoofdrol gereserveerd voor Stalin. De geslepen antiheld Reynaert houdt in Van den vos van theatercollectief FC Bergman en Berlijns ensemble Kaleidoskop de gemeenschap een confronterende spiegel voor.

Het symbool van broederschap
Verwacht vanwege het thema veel projecten met koren, van wereldvermaarde ensembles tot amateurs, grote groepen figuranten en theatercollectieven. Dat de bekende frase 'Alle Menschen werden Brüder' terugkomt in het festival mag ook geen verrassing zijn. Acteursgroep Wunderbaum maakt met Weens mannenkoor VieVox een speciale avond rond het lied, het Rotterdams Philharmonisch Orkest voert samen met Collegium Vocale Gent heel toepasselijk de Negende Symfonie van Beethoven uit en tijdens Van Smartlap tot Opera verheffen honderden bezoekers weer broederlijk hun stem. Of ervaar een andere vorm van broederschap tijdens de voetbalopera.

Praktische info :

Operadagen Rotterdam
Van zaterdag 17 tot en met zondag 25 mei 2014
Op verschillende locaties in Rotterdam


Het volledige programma en alle verdere info vind je op www.operadagenrotterdam.nl

Elders op Oorgetuige :
Een ongemakkelijke Macbeth op het Kunstenfestivaldesarts, 5/05/2014
Van den vos : muziektheater geïnspireerd op de epische fabel, 6/12/2013

20:27 Gepost in Concert, Festival, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.