06/05/2014

GIMIK Composers @ Logos : algoritmisch concert voor robotorkest

M&M Naar aanleiding van de internationale conferentie voor 50 jaar computermuziek werd de Stichting Logos acht jaar geleden uitgenodigd op het Keulse GIMIK festival. Bruggen leggend tussen muziek en spitstechnologie presenteerden zij er met groot succes hun belangrijkste uithangbord: het Logos Robotorkest. Nu is het de beurt aan de GIMIK-componisten om naar Gent af te reizen en ter plekke te werken aan hun nieuwste composities voor de -inmiddels in aantal verdubbelde- robots. Het wordt een zo goed als zuiver algoritmisch concert, met creaties en installaties van onder meer Klarenz Barlow, Alan Fabian, Bernd Härpfer, Siegfried Koepf en Florian Zwißler.

GIMIK is een Keuls festival/collectief voor nieuwe muziek, tools en interfaces. Binnen GIMIK is een losse groep van creatieve geesten aktief (musici zowel als ingenieurs) die onderling ideëen en concepten uitwisselen binnen volgende vier domeinen: elektroakoestische muziek, instrumentaal hedendaags klassiek, audiovisuele kunsten en computertechnologie. Hoogtepunten uit het GIMIK-palmares zijn onder meer de 14de International Computer Music Conference (Keulen 1988), het Trapezium Projekt (1995) waarbij 24 komponisten uit alle uithoeken in Europa betrokken waren en de in 2003 aangevatte COMPUTING MUSIC-reeks die inmiddels voor de 8ste keer plaatsvindt. Acht jaar geleden was de stichting Logos uitgenodigd, en zij presenteerden er met groot succes hun belangrijkste uithangbord: het Logos Robotorkest.

Nu is het de beurt aan de Keulse delegatie om naar Gent af te reizen en ter plekke te werken aan hun recente, speciaal voor het robotorkest geconcipieerde werken. Het wordt een zo goed als zuiver algoritmisch concert, met creaties en installaties van onder meer Klarenz Barlow, Alan Fabian, Bernd Härpfer, Siegfried Koepf en Florian Zwissler. Alan Fabian's LOGO-ST is zuiver stochastische computermuziek met een historische referentie, geinstrumenteerd voor de robots Belly, Vacca, Llor, Tubi, Vibi, Vitello en Xy. Van Klarenz Barlow kenden we reeds het parodiërende Playerpiano-stuk Septima De Facto. Voor deze voorstelling maakte hij Für Simon Jonassohn-Stein, een stuk waarvan hij de toelichting heeft samengevat tot een lijst alfabetische gerangschikte tags: Algorithmen, Bibel, Choralgestalt, Dichte, Harmonik, Intervall, J.S. Bach, Kontrapunkt, Logik, Metrik, Orgel, Parameter, Siebenlimitstimmung, Tonnetz, Unverdaulichkeit, Wahrscheinlichkeitsrechnung, Xylophon en Zahlenverhältnisse.

Praktische info :

GIMIK Composers @ Logos
Zaterdag 17 mei 2014 om 20.00 u
Logos Tetraëder - Gent

Bomastraat 26-28
9000 Gent

Meer info : www.logosfoundation.org

20:04 Gepost in Concert, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.