10/04/2014

Dafne Vicente-Sandoval in dialoog met improvisatoren Ferran Fages en Bonnie Jones in Q-O2

Dafne Vicente-Sandoval Dafne Vicente-Sandoval verkent geluid via improvisatie, hedendaagse muziekperformances en geluidsinstallaties. Haar hoofdinstrument daarbij is de fagot. Haar persoonlijke aanpak richt zich op de breekbaarheid van klanken en het ontstaan ervan binnen een gegeven ruimte. Ze beschouwt muziek veeleer als een onderbreking van de voorafgaande stilte dan een niet contextueel en autonoom discours. Het analytische gebruik van haar instrument staat centraal in haar kunst. Ze versterkt de fragmenten via minuscule microfoontjes, verborgen in haar instrument. Deze explosieve versie van haar toon wordt nu en dan gecombineerd met het traditionele fagotspel wat resulteert in een auditieve discontinuïteit tussen buiten en binnen, tussen het geheel en de onderdelen – een soort van omgekeerd geconstrueerde uitwas.

Momenteel treedt Dafne Vicente-Sandoval op in duo met Klaus Filip, Bonnie Jones, Angélica Castelló en Xavier Lopez. Ze werkte recent nog samen met componisten als Peter Ablinger, Richard Barrett, Hanna Hartman, Klaus Lang, Michael Maierhof en Éliane Radigue. Dafne Vicente-Sandoval was te gast op verschillende festivals: Konfrontationen (Nickelsdorf/Oostenrijk), de Salzburger Festspiele (Oostenrijk), Sounding-D (Duitsland), Huddersfield Contemporary Music Festival (Groot-Brittannië), No Idea Festival (Texas/US) en Visiones Sonoras (Morelia/Mexico).In april 2012 nam ze 'Solo II' en 'Praha' op, twee composities van Jakob Ullmann, uitgebracht bij Edition RZ die deel uitmaken van de cd-box 'Fremde zeit addendum'.

Dafne Vicente-Sandoval : "Mijn instrumentaal onderzoek heeft zich de laatste jaren toegespitst op twee pijlers: een reflectie rond de fagot als object dat gestalte geeft aan een zekere muzikale westerse traditie; een radicale ingreep waarbij het instrument letterlijk uit elkaar wordt gehaald, een spel met het geheel maar ook met de onderdelen. Dit verkennend onderzoek heb ik echter nooit gezien als een doel op zich. Het is veeleer een kwestie van nagaan hoe deze twee verschillende gebruiksvormen invloed uitoefenen op de muzikale handeling, niet alleen op de klankproductie maar ook op mezelf, als voorbrengster van die klank.

Mijn residentie bij Q-O2 is de gelegenheid om beide aspecten uit te diepen (akoestisch/versterkt; geheel/onderdelen) die respectief zullen worden gebruikt in dialoog met twee improvisatoren: Ferran Fages en Bonnie Jones.

Het eerste duo is een ontmoeting. We hebben gekozen voor een erg specifiek klankmateriaal: de scherpe boventonen van mij, de feedbacks van Ferran. De keuze van dit beperkte palet werd gemaakt omdat beide materialen een vergelijkbare inherente fragiliteit vertonen. De muziek die wij willen creëren zal het resultaat zijn van deze ambivalentie tussen instrumentale controle en duidelijke chaos, tussen 'faire' en 'laisser faire'.

Het tweede duo is de voortzetting van een lopende samenwerking. Bonnie en ik hebben vorig jaar gewerkt rond klankschommelingen van metaal, hout en gedrukte schakelingen. Onze aanpak exploiteert de opeenstapeling van uiteenlopende fraseringen, die voortvloeien uit onze respectieve fysieke remmingen: de ademhaling en de aanslag.

Praktische info :

Dafne Vicente-Sandoval & Ferran Fages
Zaterdag 12 april 2014 om 20.30 u
Q-O2 - Brussel
Gratis toegang


Meer info : www.q-o2.be
----------------------------------
Dafne Vicente-Sandoval & Bonnie Jones
Dinsdag 22 april 2014 om 20.30 u
Q-O2 - Brussel
Koolmijnenkaai 30-34
1080 Brussel
Gratis toegang


Meer info : www.q-o2.be

22:40 Gepost in Concert, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.