31/03/2014

Blow brengt virtuoze en uitdagende werken voor sax en percussie in Heist-op-den-Berg

Blow Doorheen het programma 'Surprising Sax & Percussion' wil Blow het publiek laten kennismaken met enerzijds de boeiende wereld van de hedendaagse kunstmuziek en anderzijds de opvallende bezetting van het ensemble. Het accent ligt onmiskenbaar op vernieuwing. Blow kiest daarbij voor recente composities van zowel internationale namen als componisten dichter bij huis, waaronder Philippe Hurel en Wim Henderickx.  ‘Surprising Sax & Percussion’ geldt als het visitekaartje van het ensemble. Het bevat de meest virtuoze en uitdagende werken uit een jarenlange repertoirestudie die beide musici samen voerden tijdens hun opleiding 'Advanced Studies in Contemporary Art Music Performance' aan het Lemmensinstituut. Met een afwisselend en flitsend programma neemt Blow het publiek mee tijdens een spannende muzikale ontdekkingsreis die elkeen zal verbazen.

Blow combineert saxofoon en percussie in een opmerkelijk nieuw ensemble. De uitgebreide mogelijkheden van beide instrumenten verenigen een brede waaier van vernieuwende klanken in een uitdagend repertoire. Voeg hieraan de virtuositeit van beide uitvoerders toe en het resultaat is verrassend anders! Saxofonist Andy Dhondt en percussionist Vincent Caers richtten Blow op tijdens hun gezamelijke opleiding 'Advanced Studies in Contemporary Art Music Performance' aan het Lemmensinstituut te Leuven. Onder leiding van gerenommeerd pianist en specialist hedendaagse muziek Geert Callaert volgden ze een doorgedreven repertoirestudie in de moderne kamermuziek. Individueel kregen ze regelmatig les van saxofonist Jan Vandemoortele en percussionist Carlo Willems. De Nederlandse componist Sander Germanus verzorgde de theoretische achtergrond.

Blow kwam in de kijker met concerten in het sTUK in Leuven, de Academiezaal in Sint-Truiden, het kasteel van Poeke en het Egmontkasteel te Zottegem. Lovende reacties volgden, en een eerste erkenning kon dan ook niet uitblijven. In 2011 werd Blow laureaat van de Forte-audities, een organisatie van de provincie Limburg. De jury prees het uitstekende samenspel en de gedurfde programmakeuze, waarbij de kwaliteiten van elk van de uitvoerders het geheel tot een hoog niveau tilden. Blow is ook te horen in een opname van 'A batons rompus' van de Franse componist Philippe Hurel op de cd 'Mysterious Morning' (Pavane).

In de repertoirekeuze ligt het accent onmiskenbaar op vernieuwing. Blow kiest voor recente composities van zowel internationale namen als componisten dichter bij huis. Op het programma staan werken van Philippe Hurel, Karlheinz Stockhausen en Shawn Crouch naast muziek van Wim Henderickx, Jacqueline Fontaine en Jacob Ter Veldhuis.

Blow treedt ook op als solist met ensemble in composities van Harrisson Birtwistle en Geert Callaert. In de toekomst is het duo vastbesloten opdrachten te geven voor nieuw werk van Belgische en internationale bodem. Zo wil Blow een breed publiek laten kennismaken met de boeiende wereld van de hedendaagse kunstmuziek. Door voortdurend grenzen af te tasten en het gevestigde in vraag te stellen, wil Blow een bijdrage leveren aan een verrijkende muzikale cultuur. De unieke combinatie saxofoon en percussie vormt daarbij een grote troef!

Programma :

  • Wim Henderickx, African Suite (BE, 2007)
  • Misha Sporck, Reflections (NL, 2010)
  • Shawn Crouch, Suspended Contact (VS, 1999)
  • Carlos Grätzer, Transmutango (FR-ARG, 1999)
  • Ned McGowan, Urban Turban (VS-NL, 2001)
  • Philippe Hurel, A bâtons rompus (FR, 2008)
  • Guillermo Lago, Canciones Flamencas (NL, 2011)

Praktische info :

Blow : Surprising Sax & Percussion
Donderdag 3 april 2014 om 20.00 u
Schouwburg CC Zwaneberg - Heist-op-den-Berg

Cultuurplein 1
2220 Heist-op-den-Berg

Meer info : www.zwaneberg.be en www.blowmusic.be

Extra :
Wim Henderickx : www.wimhenderickx.com, www.matrix-new-music.be en youtube
Misha Sporck : www.mishasporck.nl
Shawn Crouch : shawncrouchmusic.com
Carlos Grätzer : www.carlosgraetzer.com
Ned McGowan : nedmcgowan.com
Philippe Hurel : brahms.ircam.fr, www.philippe-hurel.fr en youtube
Guillermo Lago : home.kpn.nl/guillermolago

01:30 Gepost in Concert, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.