30/03/2014

Week van de Hedendaagse Muziek focust op Griekse componist Jani Christou

Week van de Hedendaagse Muziek De Week van de Hedendaagse Muziek van het Gentse Conservatorium focust dit jaar op de Griekse componist Jani Christou (Egypte 1926 - Athene 1970). Curator Nikos Ioakeim volgt diens spoor in twee verschillende richtingen. De zoektocht naar het ritueel, het dramatische & het oerinstinct waarmee Christou aanknoopt bij het werk van zijn goede vriend Giacinto Scelsi wordt in de kijker gezet. Daarnaast is zijn gebruik van grafische notatie, proportionele notatie en toeval aanleiding voor een reeks concerten rond the New York School van de jaren vijftig en zestig en hun invloed op het toenmalige Europese muziekleven.

De Griekse boventonen van deze week worden versterkt door het bezoek van 4 jonge kunstenaars - Nikos Ioakeim, Michalis Paraskakis, Costis Zouliatis and Nikos Karydis. Verder zullen ook musicologe Katy Romanou en bariton Spyros Sakkas, een vroege voorvechter van Christou's muziek, speciaal voor de gelegenheid van Athene overvliegen. De Week van de Hedendaagse Muziek bevat de vertoning van een documentaire, lezingen, een panelgesprek, een tentoonstelling en 6 concerten met 2 wereldcreaties, muziektheater van Sir Peter Maxwell Davies en werk van Boulez, Brown, Cage, Feldman, Scelsi, Stockhausen en Christou. Alle activiteiten zijn gratis.

Film : Anaparastasis: Life & Work of Jani Christou - ma 31/03 om 10.30 u
Anaparastasis: Life & Work of Jani Christou is een documentaire die vertelt over het korte, mysterieuze leven en de grote persoonlijkheid van één van de belangrijkste figuren uit de muziek avant-garde van de 20ste eeuw. Gevolgd door een debat met de regisseur.

Concert : The New York School / In Memoriam - ma 31/03 om 20.00 u
Een bloemlezing uit de componisten van de New York School, een voorbeeld van intuïtieve muziek van Stockhausen, de creatie van een verwant stuk van Hans Roels en Pranam I, een eresaluut ter nagedachtenis van de voortijdig overleden Christou door Giacinto Scelsi.

Concert : Recital Alea 1 / Het sacrale Om - di 1/04 om 20.00 u
Pianorecital waarbij componisten van de New York School zij aan zij verschijnen aan hun Europese tegenhangers: onder andere het Klavierstück XI van Stockhausen en een suite van Giacinto Scelsi. Pianist: Andreas Bral.

Concert : Recital Alea 2 / De essentie- wo 2/04 om 12.30 u
Pianorecital waarbij componisten van de New York School zij aan zij verschijnen aan hun Europese tegenhangers. Deze keer met Boulez'’ Troisième Sonate en opnieuw een suite van Giacinto Scelsi. Pianist: Bert De Rycke.

Film : Anaparastasis: Life & Work of Jani Christou - wo 2/04 om 15.00 u

Debat : Christou & Scelsi: panelgesprek - do 3/04 om 18.15 u
Panelgesprek met Nikos Ioakeim, Costis Zouliatis en Sharon Kanach over Scelsi en Christou, gevolgd door een evaluatie van de Christou workshop.

Concert : Vesalius 2014: Gelukkige verjaardag Sir Davies - do 3/04 om 20.00 u
Viering van vijfhonderd jaar Andreas Vesalius en tachtig jaar Sir Peter Maxwell Davies, muziektheater uit de jaren zestig en de creatie van het jongste werk van Nikos Ioakeim. Ensemble: GAME olv Daan Janssens. Dans: Alexis Kotsopoulos.

Concert en lezing : Anaparastasis III The pianist - vrij 4/04 om 12.30 u
Nikos Ioakeim presenteert zijn lezing Christou, the '60s and our suspended animation. Aansluitend brengen studenten muziek en drama samen met Alexis Kotsopoulos Anaparastasis III 'The pianist'  van Jani Christou, het resultaat van een intensieve workshop. In het werk dat gebruik maakt van behoorlijk onconventionele aanwijzingen beoogt de componist een her-beleving, een terugkeer naar de sfeer van een oerritueel, zonder de inhoud ervan te beperken tot iets religieus of heidens.

Film : Anaparastasis: Life & Work of Jani Christou - vrij 4/04 om 15.00 u

Praktische info :

Week van de Hedendaagse Muziek
Van maandag 31 maart t.e.m. vrijdag 4 april 2014
Conservatorium Gent

Hoogpoort 64
9000 Gent
Gratis toegang

Meer info : whm.schoolofarts.be

22:28 Gepost in Concert, Festival, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.