30/03/2014

Lamentatieweek in de Bijloke in het teken van de oorlog

Soldaat Wat doet een oorlog zoal met een mens van vlees en bloed? Het festival Soldaat in de Bijloke in Gent geeft van 2 tot 6 april aanzetten tot antwoorden. Met Filharmonisch Orkest Wroclaw, B'Rock, ARC Ensemble, Judith Ermert en Daan Vandewalle, Koen Tinel, Joke Van Leeuwen... De Pool Górecki biedt in zijn contemplatieve derde symfonie drie ogenschijnlijk serene klaagzangen als getuigenis van het kwaad van de wereld. Het ARC ensemble grasduint in onbekende kamermuziek van poolse componisten die hun land zijn ontvlucht voor het naziregime. Joke van Leeuwen kruipt in de pen om een muzikale vertelling voor kinderen te creëren. Beeldhouwer-tekenaar Koenraad Tinel herbeleeft zijn ronddwalen met de 'Schijtemmer' als kind door de Duitse bossen. Na al dat 'on'menselijke leed, laat B'rock ons met Bach en Goeyvaerts dromen van een wereld zonder geweld. 

ARC Ensemble : Music in exile - vrij 4/04 om 20.00 u
De komende drie seizoenen nodigt Muziekcentrum de Bijloke het ARC Ensemble uit Toronto - voluit The Artists of the Royal Conservatory - uit tijdens de lamentatieweek. Het ensemble breekt een lans voor een indrukwekkend repertoire uit een tumultueuze tijd dat ten onrechte in de vergeethoek is beland. Componist Mieczysław Weinberg ontvluchtte Polen naar Rusland, maar kreeg ook daar te maken met een anti-Joodse politiek. Weinbergs muziek vertoont op stilistisch vlak veel overeenkomsten met werk van zijn vriend Sjostakovitsj. Laks en Fitelberg zijn nobele onbekenden. Fitelberg omschreef zijn eigen stijl als "de energie en hogevoltagemuziek à la Stravinski, de focus op lineaire en harmonische complexiteit zoals bij Hindemith en kleurrijk zoals de Franse muziek van Milhaud." Muziek was, hoe ironisch ook, de reddingsplank voor Laks die de Holocaust heeft overleefd. Van 1942 tot 1944 was hij dirigent van het mannenorkest in Auschwitz-Birkenau. Laks, de componist met neoklassieke toontaal, is te lang verwaarloosd gebleven. Tijd voor verandering.

Filharmonisch orkest Wroclaw : Verdriet tot op het bot - za 5/04 om 20.00 u
Zaterdag brengt het Filharmonisch orkest Wroclaw 'Funeral Music' van Witold Lutoslawski en de 'Symphony of Sorrowful Songs' van Henryk Gorecki. "Niet huilen, moeder. Koningin van de Hemel, reinste Maagd, bescherm mij altijd." Woorden van de 18-jarige Helena Wanda Blazusiakówna, gekrast in de muur van haar cel in het Palace Hotel in Zakopane, tijdens de Tweede Wereldoorlog het hoofdkwartier van de Gestapo. Dit gegeven verwerkte de Poolse componist Górecki in zijn beroemde Symphony of Sorrowful Songs. Daarnaast gebruikte hij een oude Poolse tekst waarin Maria haar stervende zoon aan het kruis vraagt zijn wonden met haar te delen en een klaagzang waarmee de moeder van een gedode soldaat om haar kind treurt. Een getuigenis van het kwaad in de wereld. De hel op aarde. Door mensen veroorzaakt.

B'Rock & Kristina Hammarström : Geef ons vrede - zo 6/04 om 15.00 u
De lamentatieweek eindigt in utopie en dromen. Een wereld zonder geweld, een egalitaire samenleving waarin ieder een harmonieuze plek vindt: dat was de inspiratie van Karel Goeyvaerts' grote Aquariusproject. Een nieuwe mens en een nieuwe harmonie, wars van dissonanten en beweeglijke spanningen. B’Rock brengt op haar barokke instrumentarium deze toekomstmuziek tot leven, samen met twee van Bachs allermooiste cantates. Eerst het snijdende Ich habe Genug en daarna het wiegende Vergnügte Ruh: geef ons vrede.

Praktische info :

Lamentatieweek : Soldaat
Van woensdag 2 t.e.m. zondag 9 april 2014
Muziekcentrum de Bijloke Gent

Bijlokekaai 7
9000 Gent

Het volledige programma en alle verdere info vind je op www.debijloke.be

23:41 Gepost in Concert, Festival, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.