28/03/2014

Theatre of Voices met oude muziek en eigentijdse muziek in de Bijloke

Arvo Pärt Theatre of Voices is een vocaal ensemble dat is opgericht in 1990 en dat zich concentreert op zowel oude muziek als eigentijdse klassieke muziek. Tijdens hun concert in de Bijloke brengen ze werken van Judith Weir, Kevin Volans, Arvo Pärt (foto) en Guillaume De Machaut.

Over Arvo Pärt (1935) bestaan de wildste verhalen: dat hij een heilige zou zijn, een profeet. Zijn contemplatieve muziek weet veel mensen recht in het spirituele hart te raken. Pärt ontwikkelde zijn eigen 'tintinnabuli'-stijl. "Het is voldoende als een enkele noot mooi gespeeld wordt", stelde hij. Alles wat niet essentieel is, wordt geschrapt. Melodie en begeleiding zijn gelijkwaardig en zelfs de stilte krijgt evenveel gewicht als een klank. Pärts 'tintinnabuli'-composities klinken spiritueel en statisch, alsof de muziek oneindig door zou kunnen gaan.

Judith Weir werd geboren in een Schotse familie in 1954, maar groeide op in de buurt van Londen. Aanvankelijk speelde ze hobo als lid van het National Youth Orchestra van Groot-Brittannië. Toen ze nog school liep kreeg ze al lessen van John Tavener. Op Cambridge University was Robin Holloway haar compositieleraar. Ze was enkele jaren actief als community musician in het landelijke Zuid-Engeland. Daarna gaf ze les aan de Glasgow University en de RSAMD. Sinds de jaren '90 woont ze in Zuid-Londen. Ze was artistiek directeur van het Spitalfields Festival (1995-2000) en bleef verder lesgeven, momenteel nog aan de Cardiff University, waar ze gastprofessor is sinds 2006. Ze kreeg de Queen's Medal for Music in 2007 en de ISM's Distinguished Musician Award in 2010. Judith Weir is de componiste en librettiste van een hele reeks opera's die regelmatig in Europa en Amerika werden uitgevoerd : 'King Harald's Saga', 'The Black Spider', 'A Night at the Chinese Opera', 'The Vanishing Bridegroom' en 'Blond Eckbert'. Ze schreef concertante werken voor belangrijke zangers zoals Jane Manning, Dawn Upshaw, Jessye Norman en Alice Coote. Samen met filmregisseur Margaret Williams schreef ze bovendien muziek en libretti voor verschillende filmopera's: 'Scipio's Dream', 'Hello Dolly', 'Blond Eckbert' en 'Armida'. In de jaren 1990 was Weir componiste in residentie bij het City of Birmingham Symphony Orchestra. Ze schreef ook verschillende nieuwe werken voor orkest en koor ('Forest', 'Storm' en 'We are Shadows') die in premiere gingen onder de directie van Simon Rattle. Verschillende belangrijke wereldorkesten speelden haar muziek, en ze kreeg opdrachten van het Boston Symphony Orchestra ('Music Untangled and Natural History'), het Minnesota Orchestra ('The Welcome Arrival of Rain') en de London Sinfonietta ('Tiger under the Table').

Kevin Volans werd geboren in Zuid-Afrika in 1949. Van 1973 tot 1981 leefde hij in Keulen, waar hij eerst studeerde bij Karlheinz Stockhausen, en daarna diens assistent werd. Nu is hij Iers staatsburger en woont hij in Dublin. Op het einde van de jaren 1970, na verschillende opnames in Afrika, begon Volans aan een serie van muziekstukken gebaseerd op Afrikaanse compositietechnieken, wat hem al snel een heel eigen plaats en stem gaf in het Europese circuit van de hedendaagse muziek. Sinds het midden van de jaren 1980 werd zijn werk wereldwijd heel vaak uitgevoerd en uitgezonden. Kevin Volans wordt gerekend tot de post-minimaliste en treedt alsus in het spoor van componisten als John Adams, Steve Reich en Philip Glass.

Praktische info :

Theatre of Voices & Else Torp : Weir, Pärt, De Machaut, Volans
Zaterdag 29 maart 2014 om 20.00 u
Muziekcentrum de Bijloke Gent

Bijlokekaai 7
9000 Gent

Meer info : www.debijloke.be en theatreofvoices.com

Extra :
Arvo Pärt op www.musicolog.com en youtube
Arvo Pärt (1935 - ), Tintinambulist op www.musicalifeiten.nl
Judith Weir op www.musicsalesclassical.com, nl.wikipedia.org en youtube
Kevin Volans : www.kevinvolans.com en www.musicsalesclassical.com

22:25 Gepost in Concert, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.