16/03/2014

Stravinsky's Les Noces door het Logos robotorkest

Darkness and Light Het Logos robotorkest in Les Noces van Igor Stravinsky. Een produktie die nauw aanleunt bij het originele concept voor deze compositie waarin Stravinky uitsluitend automaten wilde gebruiken, maar wat in de tijd waarin hij het bedacht en uitprobeerde, nog onmogelijk bleek. Met choreografie en zang: Jean Vinclair, Daniele Luca, Francoise Vanhecke, Xavier Verhelst en Kristof Lauwers. Produktieleiding: Godfried-Willem Raes. Reservatie sterk aanbevolen!

Igor Stravinsky's Les Noces (1917) is een danscantate die handelt over een traditionele uithuwelijking in de Russische boerencultuur. Hoewel de muziek energiek en vitalistisch is, wordt Noces meestal in een sombere setting gebracht waarin de jonge bruid haar vrijheid opgeeft in ruil voor zekerheid en bescherming.

Oorspronkelijk bedacht voor acht pianola's - wat in die tijd onmogelijk te realiseren bleek - ging Noces doorheen tal van verschillende instrumentaties. Het oorspronkelijke idee om automatische instrumenten in te zetten heeft Stravinsky nooit verlaten. Het was voor Logos dan ook de ideale gelegenheid om nu voor het eerst in de geschiedenis een première te brengen met het Logos robotorkest bestaande uit welhaast 60 muziklae robots. Geen rokestratie kan zo goed het strakke ritmische geraamte belichamen waar deze muziek op drijft.

Praktische info :

M&M Noces
Dinsdag 18 maart 2014 om 20.00 u
Logos Tetraëder - Gent

Bomastraat 26-28
9000 Gent

Meer info : www.logosfoundation.org

21:34 Gepost in Concert, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.