16/03/2014

KlaraFestival presenteert wereldpremière Darkness and Light van Bernard Foccroulle & Lynette Wallworth

Darkness and Light Zonder licht zou er geen duisternis zijn, en zonder duisternis geen licht. Bernard Foccroulle sprokkelde muziek bij elkaar die zich bevindt tussen licht en duisternis, tussen dag en nacht, en tussen goed en kwaad. Na eerdere samenwerkingen met onder andere Jan Fabre trekt Foccroulle opnieuw de interdisciplinaire kaart. Deze keer laat hij de adem van het magistrale orgel van de Sint-Michielskathedraal van Brussel in dialoog treden met een videoinstallatie van de wereldvermaarde Australische videokunstenares Lynette Wallworth. Net als Foccroulle zoekt Wallworth in haar krachtige visuele taal steeds naar een missing link: tussen mens en natuur, tussen het individu en zijn omgeving. Nieuwe betekenissen ontvouwen zich in dit dubbelspel als een clair-obscur. Het KlaraFestival presenteert deze uitzonderlijke productie in wereldpremière.

Het is intussen bekend dat Bernard Foccroulle het orgel graag verbindt met andere artistieke disciplines. Na de boeiende ontmoeting met choreograaf Salva Sanchis werkt hij nu samen met videokunstenaar Lynette Wallworth. Light and Darkness is een transversaal project dat de dualiteit tussen licht en duisternis, dag en nacht, leven en vernietiging, vreugde en angst illustreert. Het krachtige visuele universum van Lynette Wallworth treedt in dialoog met het programma dat Bernard Foccroulle heeft samengesteld rond hetzelfde thema, met barokke en moderne werken.

Programma :

  • Toshio Hosokawa, Cloudscape
  • Bernard Foccroulle, Kolorierte Flöten
  • Nicolas De Grigny, Tierce en taille
  • Jehan Alain, Première fantaisie, Le jardin suspendu
  • Dietrich Buxtehude, In dulci jubilo BuxWV197, Durch Adam's Fall BuxWV183, Passacaglia in d, BuxWV161
  • Sofia Gubaidulina, Hell und Dunkel
  • Olivier Messiaen, Three pieces from "La Messe de la Pentecôte": Offertoire "Les choses visibles et invisibles", Communion "Les oiseaux et les sources", Sortie "Le vent de l'esprit"
  • Johann Sebastian Bach, Erbarm‘ dich mein, o Herre Gott, Dietrich Buxtehude, Passacaglia in d, BuxWV161

Praktische info :

Bernard Foccroulle & Lynette Wallworth : Darkness and Light
Maandag 17 maart 2014 om 20.00 u
Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal Brussel

Sint-Goedelevoorplein
1000 Brussel

Meer info : www.klarafestival.be

Elders op Oorgetuige :
Verjaardagseditie KlaraFestival brengt hommage aan de Belgische muziekwereld, 13/03/2014

21:11 Gepost in Concert, Festival, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.