13/03/2014

Verjaardagseditie KlaraFestival brengt hommage aan de Belgische muziekwereld

KlaraFestival Het KlaraFestival vindt voortaan plaats in maart en blaast dit jaar 10 kaarsjes uit. 10 jaar KlaraFestival is opgevat als een ode aan de veelzijdige Belgische muziekwereld. Het festival presenterert muzikanten van bij ons in tal van internationale projecten, vaak speciaal voor het KlaraFestival opgezet. Artiesten als Kris Defoort, Philippe Herreweghe, René Jacobs en Paul Van Nevel,  ensembles als Collegium Vocale en  Huelgas Ensemble en een productiehuis als Muziektheater Transparant maken al jaren deel uit van het internationale establishment. Maar ook jonge namen als Frederik Neyrinck, B'Rock, Sophie Karthäuser en Lorenzo Gatto vinden vlot hun weg naar de belangrijke buitenlandse podia.

Velen onder hen maken al jaren deel uit van de rijke artistieke familie van het KlaraFestival. Ze mogen dan ook niet ontbreken op deze verjaardagseditie die zowel terug- als vooruitblikt. Om die reden laten ze onze muzikanten schitteren in tal van internationale projecten en samenwerkingsverbanden.  Geheel in de lijn van de vorige festivaledities gebeurt dit op een avontuurlijke en grensverleggende manier. Uitgangspunt blijft de spanning tussen oud en nieuw, gekend en ongekend, jong en oud en muziek en andere kunstvormen,  zoals video of theater. Alle projecten zijn bovendien ontstaan vanuit een internationaal perspectief en vaak exclusief voor het KlaraFestival opgevat.

Drie residenties kleuren het KlaraFestival
Met Belgische pianist en componist Kris Defoort staat een kunstenaar centraal die als geen ander de filosofie van het KlaraFestival belichaamt: gelaagd en eclectisch. Het KlaraFestival opent met de langverwachte Belgische première van zijn jongste compositie door het Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam. Daarnaast vormt hij een gelegenheidstrio met o.a. Mark Turner op sax tijdens een clubconcert.  Samen met Jan Michiels duikt hij nog eens in de partituren van zijn Dedicatio. 

De Belgische sopraan Sophie Karthäuser deelt het podium met het Nationaal Orkest van België, het Mahler Chamber Orchestra en het Freiburger Barockorchester o.l.v. sterdirigenten als Hans Graf, Vladimir Jurowski en René Jacobs, in uiteenlopend repertoire van  Händel, Berlioz tot Mahler.

De Britse topdirigent Ivor Bolton en het prestigieuze orkest Deutsche Kammerphilharmonie Bremen brengen alle symfonieën van Felix Mendelssohn gespreid over 3 concerten in 3 verschillende steden. De musici van de Deutsche Kammerphilharmonie Bremen oogstten in het verleden heel wat bijval met hun energieke maar slanke Beethovens en Schumanns. Speciaal voor het KlaraFestival focust het orkest drie avonden aan een stuk op de symfonieën van Mendelssohn.  Dit wordt ongetwijfeld een boeiende reis doorheen Mendelssohns onderschatte orkestrale universum met solisten Lorenzo Gatto en Nelson Goerner.

Drie creaties en premières kruiden het programma
Darkness & Light met Bernard Foccroulle en Lynette Wallworth (wereldpremière): De Belgische organist Bernard Foccroulle laat de adem van het magistrale orgel van de Sint-Michielskathedraal van Brussel in dialoog treden met een video-installatie van de wereldvermaarde Australische videokunstenares Lynette Wallworth. Een videoconcert dat zich situeert tussen licht en duisternis, dag en nacht, goed en kwaad. 

Arthur. Muziektheater naar Henry Purcell (wereldpremière). Op vraag van het KlaraFestival presenteren Muziektheater Transparant en de Veenfabriek samen met B'Rock en Cappella Amsterdam de wereldpremière van Arthur, gebaseerd op een nieuwe tekst van Peter Verhelst en met muziek uit Henry Purcells King Arthur. Op de achtergrond weerklinkt de gruwel van de Eerste Wereldoorlog. Arthur is een coproductie tussen het KlaraFestival, Flagey en De Munt.

Winterreise met Georg Nigl, Andreas Staier, Ensemble Intercontemporain, Michaël Borremans, Johan Simons en Mark Andre. In Winterreise laten drie internationale kunstenaars  hun licht schijnen op Schuberts tijdloze meesterwerk Winterreise.  Michaël Borremans brengt de grenzeloze melancholie en eenzame ziel uit Schuberts liedcyclus  op een prachtige wijze in beeld.  Johan Simons, intendant van de Deutsche Kammerspiele, kent als geen ander de werken van Schubert en regisseerde ook Elfride Jelineks versie van Winterreise. De Franse componist Mark Andre schreef op vraag van het Ensemble Intercontemporain korte muzikale commentaren en echo’s bij Schuberts originele partituur.

Klara en het KlaraFestival
Zonder Klara zou er geen KlaraFestival zijn. De jongste jaren werd de band tussen radio en festival nog verder versterkt met als resultaat een heus omroepfestival. Klara covert het integrale festival met een aangepaste programmering.
Werner Trio bijt alvast de spits af op de openingsdag 15 maart met een live-aflevering van Trio vanuit het Foyer van De Munt. Ook op 22 maart ontvangt hij zijn gasten voor een levend publiek. Telkens van 12 tot 13 uur.
Nieuw dit jaar is de gezamenlijke uitwerking van Club Midi in het auditorium van het Brusselse MuntPunt. Club Midi wordt een spannende reeks ‘talk’-concerts die wordt gepresenteerd door  sopraan Liesbeth Devos en hoboïst Piet Van Bockstal, dagelijks mee te maken in het auditorium van MuntPunt en live op Klara van 12 tot 13 uur.
In een door architecten Robbrecht en Daem ontworpen mobiele studio gaan ook de programma’s Pompidou (maandag - donderdag 17 tot 18 uur) en Happy Hour (vrijdag 17-19 uur) live de ether in vanuit MuntPunt.
Klara zendt alle concerten live uit (in KlaraFestival live, vanaf 19 uur) en herhaalt de beste fragmenten de dag erop in KlaraFestival Best of (13 tot 17 uur), waarin ook een aantal legendarische festivalmomenten van het afgelopen decennium de revue passeren. In KlaraFestival Curated By (maandag – donderdag 18 – 19 uur en zaterdag 18 – 20 uur) zorgen de artiesten van het KlaraFestival voor een aangepaste playlist. In KlaraFestival Late Night kan u een aantal historische en experimentele momentopnamen opnieuw beluisteren.

Praktische info :

KlaraFestival : The Birthday Edition
Van zaterdag 15 t.e.m. zaterdag 29 maart 2014
Op verschillende locaties in Brussel


Het volledige programma en alle verdere info vind je op www.klarafestival.be

23:31 Gepost in Concert, Festival, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.