05/03/2014

Muzikale multitaskers breken uit tijdens Bijloke-Manufactuur

Peter Jacquemyn Begin maart en eind april mag je je nog aan twee Bijloke-Manufactuuravonden verwachten in Gent. De manufactuur is een muzikaal laboratorium waarin bevlogen jonge muzikanten de kans krijgen om een wild/ongewoon/spannend/...) idee uit te testen. Op dinsdag 11 maart improviseert beeldhouwer, tekenaar en contrabassist Peter Jacquemyn (foto) met vier mede-contrabassisten over zijn instrument. En ook fluitiste Katelijne Lanneau en gitarist Matthias Koole zoeken naar nieuwe verhoudingen tussen musici.

Op zoek naar de perfecte auditie
Op zoek naar de perfecte auditiegeeft een inkijk in het dagelijkse leven van de operastudent: tegen welke moeilijkheden moet hij/zij vechten om er op dat ene moment te staan? Zoals in elke opera gaat dit gepaard met een palet aan emoties: liefde, haat enzomeer. Om nog niet te spreken van allerhande intriges. Het wordt een observatie - met een glimlach- van wat er  zich achter de schermen in het leven van een „uprising star“ kan afspelen! Met arias van Mozart tot Stravinsky stellen de jonge zangers en pianisten van Operastudio Vlaanderen zich voor het eerst voor aan het publiek. Victoria Pfortmüller verzorgt de regie.

Flauta-Ícone-Vértebra
Fluitiste Katelijne Lanneau en gitarist Matthias Koole zoeken naar nieuwe verhoudingen tussen musici. Zij lokken twee 'traditionele' componisten weg van hun comfort zone - de werkkamer en de partituur. De Brazilianen Pierre Caron en Henrique Iwao werken in het project Flauta-Ícone-Vértebra nauw samen met elkaar en de twee uitvoerende musici. Ze ontwikkelen een totaalconcept waarin de (bestaande) composities van de twee opgaan in een nieuwe, overkoepelende vorm. Daarbij zal onder andere geëxperimenteerd worden met de interactie tussen klank en licht. De twee componisten zijn ook actief binnen de bloeiende Braziliaanse impro-scène - daar leerden ze de Braziliaanse Vlaming/Vlaamse Braziliaan Matthias Koole kennen. Tijdens deze Manufactuur gaan de vier musici op zoek naar manieren om de muzikale structuren die bij improvisatiesessies ontstaan, om te zetten naar een partituur voor Matthias en Katelijne. Ze reproduceren het eenmalige, transformeren het, verkennen de grenzen tussen improvisatie en compositie.

Contrabasssss
Beeldhouwer, tekenaar en contrabassist Peter Jacquemyn staat al jaren bekend voor zijn intense, energetische improvisaties. Daarbij beroert hij de snaren niet enkel met zijn vingers of strijkstokken maar bewerkt ze ook met andere objecten zoals bierblikjes. Hij speelt nooit van een traditionele partituur, leest zelfs geen noten. Dat maakt hem natuurlijk niet minder componist. Tijdens deze Bijloke Manufactuur ontwikkelt hij een partituur waarin geen muzieknoten maar bewegingen opgetekend staan, de gestes die de musici moeten uitvoeren om bepaalde klanken op te wekken. En die muzikanten zijn vijf geweldige Vlaamse contrabassisten: Yannick Peeters, Lode Leire, Kristof Roseeuw, Pieter Lenaerts en Peter Jacquemyn zelf… oftewel Contrabasssss.

Praktische info :

Bijloke-Manufactuur
Dinsdag 11 maart 2014 om 19.00 u
Muziekcentrum de Bijloke - Gent

Bijlokekaai 7
9000 Gent

Meer info : www.debijloke.be

Extra :
Peter Jacquemyn : www.peterjacquemyn.com en youtube

13:22 Gepost in Concert, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.