28/02/2014

Amerikaanse componist Brent Wetters brengt documentaire Hörspiel Saturn and Jupiter in Logos

Brent Wetters De Amerikaanse componist Brent Wetters trad de afgelopen jaren met een gezonde dosis ambitie (én thermisch doorzettingsvermogen) in de voetsporen van Glenn Gould. Naar analogie met diens radiodocumentaire Idea of North, reisde Wetters naar Churchill Northern Studies Centre in Manitoba, om de verstoorde relatie tussen mens en natuur in het Hoge Noorden te onderzoeken. Hij maakte tal van beeld- en geluidsopnames en distilleerde daaruit Saturn and Jupiter, zijn eigen documentaire Hörspiel. Het is een naturalistisch, ongeromantiseerd audioverslag over 'enjoyable solitude', onthechting en loskoppeling van het leven van alledag. Saturn and Jupiter wordt begeleid door video's die je een impressie geven van klankonderzoek bij 40 graden onder nul.

In de winter van 2003 verbleef Wetters voor het eerst een week lang in Churchill Northern Studies Centre (CNSC) in Manitoba - een soort arktisch Middle of Nowhere waar het permanent 20 graden vriest - om er een soortgelijke overlevingstocht te ondernemen en ter plekke field recordings te maken. Saturn and Jupiter heet het eindresultaat en het bestaat uit 32 'vignetten' (geluidsfragmenten) die elk op een andere lokatie zijn opgenomen. Daar steken omgevingsgeluiden tussen (environmental impressions), maar ook interviews met onderzoekers aan CNSC. Elk vignet werd gelabeld met de naam van een station dat Wetters passeerde op zijn 36 uren durende treinrit van Winnipeg naar Churchill. De versie die hij in de Logos tetraeder brengt, bestaat uit een selectie van 18 van deze 'vignetten', samen met video's, foto's en ander beeldmateriaal dat hij ter plekke verzamelde.

Saturn and Jupiter onderzoekt de verstoorde, problematische relatie tussen mens en natuur in de geïsoleerde leefgemeenschappen van het Amerikaanse Hoge Noorden. In tegenstelling tot Gould echter - die zijn reis als een metafoor voor de absolute vereenzaming zag - is dat Hoge Noorden in Wetters' hoorspel een onloochenbare fysieke realiteit die aanzet tot filosofische overpeinzingen. Het audiomateriaal werd zoveel mogelijk onbewerkt gelaten: Wetters houdt het naturalistisch en laat ons ervaren hoe een geluidsopname verloopt als de klankman in kwestie is blootgesteld aan een gierende wind die het veertig graden onder nul laat aanvoelen.

In het vignet Wekusko bijvoorbeeld, begeleidde Wetters zijn collega-onderzoeker Jen McCulloch om met contactmikrofoons een bevroren meer vlakbij het CNSC te soundtracken. Na amper 15 minuten bleken de lage temperaturen een té grote beproeving voor de geluidsapparatuur en knapten de mikrofoonkabels. Op dagen met de koudste pieken was hij zelfs niet in staat om de knopjes van de apparatuur te bedienen. Hij had simpelweg niet de tijd om handschoenen uit te trekken en levels bij te stellen. Een deel van de opnames zijn dan ook unieke toevalstreffers. Het hele avontuur was er een van 'enjoyable solitude': het plezier van onthechting en loskoppeling van het leven van alledag. Wetters werd er ook geconfronteerd met de Aurora Borealis (Noorderlicht), een natuurfenomeen dat hem zonder enige moeite met totale verstomming sloeg.

Brent Wetters (1976) is componist en musikoloog uit Providence, Rhode Island. Hij doceert muziekcursussen aan Providence College, aan Tufts University en heeft een doktoraat aan Brown University over het oeuvre van Bruno Maderna en de Darmstadter Sommerkursen, waar diens naam onherroepelijk mee verbonden is. Wetters' research focust op de rol van filosofie op de muziek van de eerste twintig jaar dat de Darmstadter Sommerkursen bestonden, in het bijzonder op de verdiensten van Maderna en Nono. Voordien studeerde hij compositie aan University of Michigan, Conservatorium van Gent (bij Godfried-Willem Raes) en Wesleyan University. Evan Chambers, Richard Barrett en Alvin Lucier zijn maar enkele van zijn docenten geweest. Zijn eigen werk meandert tussen muziek, literatuur en filosofie. Zo voltooide hij in 2003 een grootschalige cyclus rond het werk van de dichter Paul Celan.

Praktische info :

Brent Wetters : Saturn and Jupiter
Maandag 3 maart 2014 om 20.00 u
Logos Tetraëder - Gent

Bomastraat 26-28
9000 Gent

Meer info : www.logosfoundation.org

01:29 Gepost in Concert, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.