06/02/2014

Kameropera 'The House Taken Over' in Brugge

The House Taken Over Een broer, een zus, een huis. Ze wonen in het huis en komen niet meer buiten. De gewoontes die ze er hebben opgebouwd zijn mettertijd rituelen geworden. Het rustige leven dat ze leiden, biedt hun een comfortabele cocon, ver weg van elke dreiging. Regelmatig weerklinken er onbestemde geluiden in delen van het gigantische huis. Dan sluiten de twee bewoners simpelweg die delen af. Na verloop van tijd wordt hun leefruimte steeds beperkter. Maar hun gewoontes blijven dezelfde. Geïnspireerd op een novelle van Julio Cortázar, verdiepen de Portugese componist Vasco Mendonça en de Engelse dramaturg Sam Holcroft zich in de geheimen van een koppel. Twee zangers vertolken de hoofdpersonages op weergaloze manier, en worden op hun beurt ondersteund door een instrumentaal kamerensemble. Regisseur Katie Mitchell vertaalt het onuitgesprokene en de verontrustende vervreemding naar de scène.

'The House Taken Over' is een kameropera van de Portugese componist Vasco Mendonça op een libretto van de Engelse dramaturge en auteur Sam Holcroft. Het werk is een opdracht van Festival d'Aix-en-Provence en het Gentse productiehuis LOD muziektheater. Met dit project wou Vasco Mendonça een lyrische vorm creëren, geïnspireerd op een kortverhaal van Julio Cortazar. Het kon ontwikkeld worden in het kader van 'Atelier Opéra en Creation' van de 'Académie européenne de musique', een project dat integraal deel uitmaakt van het festival van Aix-en-Provence

Het oorspronkelijk verhaal, 'Casa tomada' (letterlijk 'bezet huis') is één van de eerste die Cortázar schreef over door fantastiek gekleurde thema's. Het werd gepubliceerd in 1946 in het tijdschrift 'Anales de Buenos Aires', toen geleid door Jorge Luis Borges, en het werd daarna in 1951 opgenomen in de verzamelbundel 'Bestiario'. Het vertelt de geschiedenis van een broer en een zus die in een familiewoning leven waar ze bijna niet meer uitkomen. Van bij hun afzondering hebben ze gewoontes aangenomen die rituelen zijn geworden. En wanneer ze regelmatig geluiden horen in een kamer van het immense huis, sluiten ze die af. Hun levensruimte wordt zo beperkt dat ze zich gedwongen zien het oude huis te verlaten

Libretto
Vertrekkend van dit verhaal dat verteld wordt door de broer, heeft Sam Holcroft een theatertekst gedistilleerd waarop muziek kon gezet worden – het was het eerste operalibretto van deze jonge Britse toneelschrijfster. Ze wilde een dagdagelijkse toon geven aan de strikt geregelde bezigheden van de twee personages en tegelijk de deur op een kier zetten voor de talrijke schemerzones en het onuitgesprokene waardoor ze opgejaagd worden. De opera duurt ongeveer een uur en heeft drie delen, die nog eens onderverdeeld zijn in een aantal scènes. In het eerste deel zien we het verloop van een normale dag, vervolgens in het tweede en derde deel het 'ontregelde' leven van Rosa en Hector. In haar libretto wil Sam Holcroft een concreet en theatraal leven schenken aan de twee personages. Het kwam tot stand in nauwe samenwerking met regisseur Katie Mitchell, dramaturge Lyndsey Turner en componist Vasco Mendonça.

Muziek
De muziek van Vasco Mendonça is geschreven voor twee stemmen (mezzosopraan en bariton) en voor een ensemble van dertien instrumentalisten. Hij werkt met eerder donkere en homogene tinten. Expressieve muzikale bewegingen worden voorbehouden om al het onuitgesprokene van dit rare stel en hun vreemde huis eruit te laten springen. Aan de concrete en alledaagse aspecten van de tekst voegt de muziek haar mysteries toe. Ze vertaalt de verdringing waarin Hector en Rosa zich opsluiten, verdringing die de vorm aanneemt van alledaagse activiteiten die machinaal worden uitgevoerd (en vertaald in een bijna 'machinistische' muziek), maar tegelijk ook hun frustraties en hun donkere kantjes die regelmatig naar boven komen en die vaak de vorm aannemen van een onbedwingbaar lyrisme. Door zijn altijd expressieve concentratie en de ondefinieerbare charme die hij uitstraalt, raakt 'The House Taken Over' aan een vorm die de kwintessens is van kameropera .

Praktische info :

LOD/Vasco Mendonça & Katie Mitchell : The House Taken Over
Donderdag 13 februari 2014 om 20.00 u
(Inleiding door Wannes Gyselinck om 19.15 u )
Concertgebouw Bruggge
't Zand 34
8000 Brugge

Meer info : www.concertgebouw.be? www.lod.be en www.askoschoenberg.nl

Extra :
Vasco Mendonça : vascomendonca.com

Elders op Oorgetuige :
'The house taken over' opent nieuwe seizoen van deSingel, 4/09/2014

Bekijk alleszins dit fragment uit The House Taken Over

15:40 Gepost in Concert, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.